Şimdi Ara

Çin’de CRISPR kullanarak bebeklerin zekasını arttıran bilim adamı gözaltına alındı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
2
Favori
2.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
     
    CRISPR gen düzenleme yöntemi potansiyeli oldukça büyük bir gelişme. Eğer doğru alanlarda kullanılırsa insanlığa büyük fayda sağlayacağı düşünülen teknik henüz tam olarak anlaşılamamış bir yapı olan DNA üzerinde uygulandığı için haliyle istenmeyen sonuçlar da meydana gelebilir. Bilim dünyasını ikiye bölen bu tekniğe karşı çıkan bilim adamlarının korktukları sonuç gelen haberlere göre gerçekleşti.

    Çin’de geçtiğimiz aylarda dünyaya gelen ikizlerin genini henüz embriyonik dönemdeyken CRISPR-Cas9 yöntemiyle düzenleyen bilim adamı He Jiankui yetkililerce göz altına alındı.
     
     
     
    Kızların CCR5 genini silen bilim adamının yaptığı işlem temelde fareler üzerindeki denemelere göre canlının inmelerden daha az etkilenmesini sağlıyor ve ayrıca insanın HIV’e karşı doğuştan bağışıklık kazandırıyor zira söz konusu virüs insan kan hücrelerine girmek için CCR5 genini kullanıyor. Buraya kadar her şey normal.
     

    Bilim adamı bunu bilerek mi yaptı? 

     
    Öte yandan farelerde bilişsel faaliyetleri de geliştirdiği gözlemlenen müdahaleye maruz kalan ikizler normal bir insana göre daha zeki olabilir. Peki bilim adamı bunu bilerek mi işlemi gerçekleştirdi?
     
    Bunu bilemeyiz ancak süreç esnasında Jiankui beyin üzerinde çalışan uzmanlarla hiç iletişime geçmemiş. Dahası Çinli uzman konuyla ilgili olarak CCR5 geninin bilişsel fonksiyonlar üzerindeki etkisini ortaya koyan Kaliforniya’daki bir grup araştırmacıyla da temas kurmamış.

    Daha önce ortaya çıkan bir bilgi 

     
    Ufak bir not olarak CCR5 geninin habere konu fonksiyonunu keşfeden bilim adamların hikayesine de yer verelim. 2016 yılında Kaliforniya’daki Batı Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Miou Zhou ve Dr. Silva fareler üzerinde gerçekleştirdiği deneylerde 140 farklı gen üzerinde çalışmış ve CCR5 geninin genomdan uzaklaştırılmasının kognitif fonksiyonlar üzerinde olumlu etkisinin olduğunu keşfetmişti.
     

    Etik olmayan teklifler geliyor 

     
    Hatta Dr. Silva deneyiyle ilgili olarak Silikon Vadisi’nden bazılarının yanı sıra kim olduğu bilinmeyen kimselerin kendisiyle istenilen özellikte bebek geliştirmek üzere iletişime geçtiğini de not düşmüş. 
     
     
    Dolayısıyla daha önce ortaya çıkan bu durumdan Çin’deki bilim insanının haberdar olmaması oldukça düşük bir ihtimal olarak kalıyor. Diğer yandan bilim dünyasınca gelişme sorumsuzluk olarak değerlendirilirken, olayın duyulmasının ardından ileride süper zekalı insanların geliştirilebileceği ve bunun ABD-Çin arasındaki biyoteknoloji yarışında bir hamle olabileceği yönünde spekülasyonlar yayıldı.

    Henüz çok erken 

     
    Evet, görünüşe göre CRISPR tekniği ilk kez istenmeyen bir amaçla kullanılmışa benziyor. Buna ek olarak yan etkileri tam olarak anlaşılamamış olan CRISPR tekniğinin Cas9’dan farklı bir türünün geçtiğimiz günlerde hacimli gen silinmesinde kullanılması sonucunda istenmeyen sonuçlara neden olduğunu da duymuştuk.
     
     
     
    Her ne kadar şimdiye kadarki en duyarlı gen düzenleme yöntemi olarak lanse edilse de CRISPR halen olgunlaşmış değil göründüğü üzere. Bunun üstüne korkulan ama gerçekleşen son olayla birlikte bilim dünyasının ilerleyen dönemde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.







  • yakında japon milyonerler kedi kız yapımı için sıraya girer:) ayrıca kürtaj da bebek öldürüyor ama kimsenin bir şey dediği yok. Bence türk devleti bunu yasallaştırıp desteklemeli ileride yine dünyayı 50 yıl geriden takip etmemek için. Etik insanlık vs bunlar boş iş yanı başımızda 500 bin sivil öldürüldü kimsenin umrunda olmadı, Ne ikiyüzlü dünyada yaşıyoruz be midemi bulandırıyor.
    Bence şöyle bir şey olacak. Diyelim ki doğru AIDS e doğuştan bağışıklık veriyor. Ama başka bir yerden problem verir beden bu sefer.

    Bilim kurgu filmi gibi hayal edin mesela, bu insanlar çoğalıyor mesela o genleri eksik olduğu için HIV'e yakalanmıyorlar ama tipik farklı bir özellik kazanıyorlar biyolojik ya da fiziksel.

    Mesela ışığa, suya, una, herhangi bir şeye karşı hassaslaşıyorlar veya bir diğer hastalığa karşı dirençleri azalıyor. Görenler direkt ya da bir süre sonra anlıyor vesaire. Olabilecek şeyler bunlar şuan bunlar hayalî farazî şeyler tabi. Hiçbi işlevi olmasa bulunmazdı muhtemelen.
    Inanilmaz bir cehalet timsali olarak bana akil satmaya calisman da ilginc gercekten. Nukleer fizik alanindaki gelismeler elektrik elde etmek icin yapilmadi. Dunya uzerinde var olan hic kisme senin tamamen hatali olan dogru-yanlis kavramlarina uygun hareket etmek zorunda degil. Kendi bos beles fikirlerini insanlara gercek bir bilgi satmayi da birak. Nukleer silahlarin kullanilmasi dunyadaki buyuk savaslarin onunu kesti ama nerdeee sende bunu anlayacak kapasite...
    Beyler pratikte iyi gibi gözüksede çok sıkıntılı bir sürece giriyoruz.

    İlerde genlerin bilinçli mutasyonuyla mükemmele yakın insanlar üretilecek. Çok ama çok tehlikeli bir gelecek bekliyor bizi.

    Süper insanlar ürettiklerini bir düşünün ki imkansız değil.

    -Bir çita kadar hızlı koşan
    -Bir kaplan kadar güçlü bir vücuda sahip
    -Mermilere dayanikli
    -Radyoaktif-kimyasal silahlarin etki etmediği
    -Kilometrelerce öteyi net bir şekilde gorebilen
    -Süper bilgisayarlar gibi oluşabilecek tüm ihtimalleri göz önüne serebilen, yapacağı hamlelerin sonuçlarıni oncesinden gorebilen
    -Hastalik nedir bilmeyen, yaşlanmayan, güçten kuvvetten düşmeyen insanlardan oluşan bir ordu uretilmesi uzak değil.

    Hatta o devirde bu gen işlemlerine gücü yetebilen zenginler çocuklarınin geleceğini belirleyerek mukemmel çocuklar üretecekler. Güzellik, zeka kavraminin içi boşalacak. Her tarafta dünya guzelleri dolasacak. Fabrikadan çikma tipler dolanacak.

    Bu çalismalar bu hızda devam ederse gelecekte savaşlar tankla uçakla, degilde super insanlarla meydana gelecek. Her ülke 1000 tane falan üretse yeter onlar için.

    Biraz bilim kurgu gibi oldu ama gayet mümkün bence.
  • Çin’in işi bu: göz altına al, kendine çalıştır, konuyu kapat.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • "Etik olmayan teklifler geliyor "

    Kime gore? Kendi sapik fikirlerinizi norm gibi tanitmayin. Bilimin onunu tikamaktan vazgecin.

  • Bilim işte, önce karşı çıkılır, sonra tartışmaya açılır, en son kabul edilir, bu bilim adamı gelecekte kahraman ilan edilecek, sadece 1 geni silmesi ile hem AIDS'e karşı tam bağışıklık, hem daha az felç geçirme ihtimali, hem bilişsel üstünlük...

  • yakında japon milyonerler kedi kız yapımı için sıraya girer:) ayrıca kürtaj da bebek öldürüyor ama kimsenin bir şey dediği yok. Bence türk devleti bunu yasallaştırıp desteklemeli ileride yine dünyayı 50 yıl geriden takip etmemek için. Etik insanlık vs bunlar boş iş yanı başımızda 500 bin sivil öldürüldü kimsenin umrunda olmadı, Ne ikiyüzlü dünyada yaşıyoruz be midemi bulandırıyor.

  • Yapılabilecekse neden yapılmasın, çok zeki, hasta olmayan insanlar.

    Tabi bunu harkesin çocuğuna sunabilecelerse, yoksa zenginin çocuğu zeki fakirinki salak kalacaksa, dünya zaten bölünmüş vaziyette bu dahiler de gelirse iyice bölünür. Kölelik geri gelir, savaşlar daha güçlü üstün insanın kazanmasıyla sonuçlanır.

  • asker üretmek için yapılmış çalışma. başka birşey değil.

  • Gen silmek deyince kafa karışıyor. Gen düzenlemesi daha farklı. Zararlı gen mi var yani? Ya da bu genin olmadığı insanlar mı var?

  • maximus01982 M kullanıcısına yanıt
    Bir kötü yanıda şu herkes zeki olacak herkes sınavları kazanacak :) Eee tuvaletleri kim temizleyecek adam demicekmi ben zeki adamım tıp kazandım nie tuvalet temizliyorum garsonluk yapıyorum çöpçülük yapıyorum :D

  • insanoğlunun yapabilecekleri hayal gücüyle sınırlı, özel insanlarınkini hayal bile edemiyorum,

    çok tehlikeli işler..
  • insani gercekden daha zeki, fiziksel olarak daha ustun kilan genetik modifikasyonlar gelistirildiginde ki, eninde sonunda gelistirilcek, sadece zaman meselesi, sizce ne olacak. ne kadar yasak koyarsan koy insanlar el altindan bunlari cocuklarina satin alacak. anne baba gozunden dusunelim, genetik modifikasyonlu cocuk senin cocugundan 2 kat zeki ve guclu olup senin cocugunu hayatta ezerken oylece seyredebilcenmi. aileler butun servetlerini bu modifikasyonlara yatiracaktir. sonucunda kacinilmaz olarak insan turu ikiye bolunecek. yasal yada kacak her turlu modifikasyonu yapan zengin sinif ve bunu yapmaya gucu yetmeten fakir sinif. bunun sonucu cok agir olacak. keza insanlik tarihi boyunca az cok her zaman sinif ayrimi olmustur ama tum siniflardaki insanlar ayni insandi, zeki ve yetenekli olanlar bir sekilde sinif atliyabiliyorlardi. gelecekde bu mumkun olmayacak. daha zeki olan daha ustun olacak daha fazla upgrade satin alabilcek, aradaki sinif farki bir daha kapanmamak uzere surekli acilacak ve yeni insan turlerinin dogmasina neden olacak.





  • Bence şöyle bir şey olacak. Diyelim ki doğru AIDS e doğuştan bağışıklık veriyor. Ama başka bir yerden problem verir beden bu sefer.

    Bilim kurgu filmi gibi hayal edin mesela, bu insanlar çoğalıyor mesela o genleri eksik olduğu için HIV'e yakalanmıyorlar ama tipik farklı bir özellik kazanıyorlar biyolojik ya da fiziksel.

    Mesela ışığa, suya, una, herhangi bir şeye karşı hassaslaşıyorlar veya bir diğer hastalığa karşı dirençleri azalıyor. Görenler direkt ya da bir süre sonra anlıyor vesaire. Olabilecek şeyler bunlar şuan bunlar hayalî farazî şeyler tabi. Hiçbi işlevi olmasa bulunmazdı muhtemelen.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömerayhan -- 25 Şubat 2019; 10:4:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Galatas4ray kullanıcısına yanıt
    O zekiler o işleri yapacak yapay zekalı robotta hazırlarlar merak etme.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    Her halükarda insan gücüne yine muhtaç olacak sistem robot dahi olsa

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • cabriyo kullanıcısına yanıt
    Asker üretmek isteseler zeki yapmazlardı diye düşünüyorum.

  • Star Trek dizisinde Doktor Julian Beşir isminde bir eleman var. Onun üzerinden gelişen etik soruların işlendiği bir kaç bölüm var. "Açın bilimin önünü" diyenlerin seyretmesi gerek.... Mesele sadece bilim değil !
    Sadece bilim kısmına bakacak olsanız bile CRISPR henüz yan etkileri bakımından değerlendirilmiş değil....
    Hem bu sebeple bilime tapmanın da bir alemi yok.... Gen düzenleyen proteinin programlanabilmesine hayret edildiği kadar böyle bir proteinin var olmasına hayret edilmiyor ya ona şaşıyorum doğrusu...

  • grupima kullanıcısına yanıt
    Belki Atatürk gibi zeki bir asker yapmak istediler

  • Okuduğuma göre İsveç, Norveç gibi ülkelerde yaşayan insanların birçoğu AIDS virüsüne karşı bağışıkmış. Bunun da sebebi, bu insanların atalarının daha önce VEBA virüsüne yakalanmalarıymış ve sonrasında yanlış hatırlamıyorsam bir mutasyon sayesinde AIDS'e karşı bağışıklık geliştirmişler. AIDS ile VEBA virüsü birbirine benzer virüslermiş.

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.