Şimdi Ara

Google Play mağazasına ileri web uygulamaları (PWA) eklenebilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Progressive Web Apps tarayıcı üzerinde çalışan ama mobil görünümüne sahip uygulamalar olarak tanımlanabilirler. Türkçeye ileri web uygulamaları olarak çevrilebilen bu uygulamalar artık Google Play Store üzerinde yayınlanabilecek.

    Progressive Web Apps nedir?


    PWA olarak kısaltılan bu yazılım geliştirme metodolojisi yardımıyla akıllı telefonunuz içerisindeki internet tarayıcısı, uygulama görüntüsü sunmak amacıyla kullanılabiliyor. Yani siz normal bir uygulama kullanıyor gibi olacaksınız ancak aslında Chrome tarayıcısının tam ekran (bağlantı çubuğu olmayan) bir sürümü içerisindesiniz. Tabii ki uygulama bir kere yüklendiğinde çevrimdışı olarak çalışmaya devam edebiliyor.


    Chrome 72 sürümü ve Trusted Web Activity


    Android için Chrome tarayıcısı 72 numaralı sürüm güncellemesine çok yakın bir zamanda kavuştu. Güncellemeyle birlikte tarayıcıya Trusted Web Activity (Güvenilir Web Etkinliği) özelliği geldi. Chrome tarayıcısının uygulama şeklinde çalışabilmesini bu yeni özellik sağlıyor. Kısacası PWA uygulamaların Chrome altyapısıyla kullanılabilmesi mümkün hale geldi.



    Peki bunun faydası ne?


    Web tabanlı diyebileceğimiz PWA’lar yardımıyla geliştiriciler her cihaza (tablet, telefon vb.) farklı uygulamalar kodlama zorunluluğundan kurtulacaklar. Ayrıca bu uygulamalar bugün kullandıklarımıza göre daha hızlılar. Az yer kaplayacaklarını da söylemek yanlış olmaz.


    Geliştiriciler kendi web sitelerinde gösterdikleri bildirimler ile PWA uygulamaları, kullanıcıların telefon ana sayfasına hali hazırda ekletebiliyorlardı. Ancak Google Play üzerinde yayınlamaları mümkün olunca, ana sayfa araçları eklemek, wear OS / Android Auto özelliklerini desteklemek ve uygulamaları para kazanmaya açmak gibi pek çok yeni özelliği kullanabilecekler.


    Bazı PWA’lar indirilebilir durumda


    Twitter Lite, Instagram Lite ve Google Maps Go gibi uygulamalar PWA yazılım metodolojisi kullanılarak geliştirilmiş birkaç uygulama olarak örnek verilebilir. Bunlardan Twitter Lite ve Instagram Lite, Trusted Web Activity (TWA) yerine WebView bileşeni kullandıkları için ideal durumda olmadıklarını söyleyebiliriz. WebView bileşeninden farklı olarak TWA, telefonunuzda yüklü olan güncel Chrome tarayıcısını temel olarak kullanabiliyor. Bu da daya iyi bir deneyime sebebiyet verecektir.



    Google verilerine göre Android kullanıcıları ayda 100’den fazla siteyi ziyaret ediyorlar ama yalnızca 27 uygulamayla etkileşime geçiyorlar.Amerika'da da akıllı telefon sahiplerinin yeni uygulamalar yüklemeye ilgisiz kalmaya başladığı gözlemlenmiş. Bu durumdan dolayı hibrit yapıdaki PWA, mobil sektörün geleceği olarak adlandırılıyor. Özet olarak tarayıcı tabanlı çalışan PWA uygulamaları yardımıyla geliştiricilere ve kullanıcılara çok daha iyi bir deneyim sunulacak. Google Play mağazasında da yayınlanmasına izin verildiği için yakın zamanda pek çok PWA görmemiz olası.


    Ayrıca Bkz.Telefonların radyasyon oranları açıklandı, Samsung en iyisi

    Kaynaklar:


    https://medium.com/@firt/google-play-store-now-open-for-progressive-web-apps-ec6f3c6ff3cc


    https://webrazzi.com/2017/01/26/progressive-web-apps-mobilin-gelecegi-olma-yolunda-hizla-ilerliyor/


    https://blog.chromium.org/2019/02/introducing-trusted-web-activity-for.html








  • Android'de Chrome kullanıyorsanız, WebView'ın yerini Chrome alıyor zaten. Chrome'u devredışı bırakmanız durumunda destekleyen tarayıcılar (Firefox gibi) WebView yerine kendi servislerini yerleştirebiliyor veya desteklenmemesi durumunda Android kendi WebView'ını sunuyor.

  • Cloud gaming projesine benziyor bu durum.

    Google Play mağazasına ileri web uygulamaları (PWA) eklenebilecek
  • ben chromedan kaçmaya çalıştıkça, gözüme gözüme sokmaya uğraşıyor google.

  • Omisis046 kullanıcısına yanıt
    benzerliği çözemedim


    Pwa da web sitesinin çoğu kısmını offline yapıyorsunuz
    Service workers da hem offline hem online iken çalışıyor.
    Cihaz offline olsa bile service workers sayesinde bir sayfayı gösterebiliyorsunuz, mini oyun vb de oynatabilirsiniz

    Benim bildiğim bu şekilde.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • google teknoloji ile kişisel tercihler ve mahremiyeti birbirine karıştırdı (size sormadan tel rehberinizi cloud'a aktarmak, android'de facebook, chrome gibi uygulamaları kaldıramamak gibi)

    Google şimdi web app ile native app'i birbirine karıştırmaya çalışıyor.

    bir de bu PWS sadece TLS üzerinden yüklenebilir şartı koymaya çalışıyorlar.
  • Bu haberdeki durumun nasıl bir olumsuz durum oluşturduğunu anlamadım

    Bence gayet muhteşem bir şey

    Pwa ile kolayca faydalı web appler yapılabiliyor ama kullanıcılar play-app store da göremeyince erişimi az oluyor

    Bu haber beni çok sevindirdi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • alimmm78 kullanıcısına yanıt
    App dediğiniz şeyi bu kadar büyütmeyin ve app olmazsa yaşayamayız gibi bir hava yaratmayın. Teknoloji geliştirmek başka kullanıcının ihtiyacı olmayan, talep edilmeyen şeyler geliştimek başka. Geçenlerde (öylesine bir örnek) Whatsapp güncelleme istedi fakat sebebi teknolojik bir zorunluluk, app'in çalışması için gerekli bir değişiklik falan değil zira app arka planda çalışmaya devam ediyor, sadece kendini kullandırtmıyor, 50-100MB gereksiz yeni app indirip güncellersen kendini kullandırtıyor. Ya zaten whatsapp benim tel rehberimi pazarlık konusu yapıyor, "rehberinizi bize açmazsanız kullanamazsınız" diyor, üstüne bir de güncellemezsen kullanamazsın deyince kızıp kaldırdım.

    PWA 'da da buna benzer şeyler gördüm ve o yüzden tepkimi koydum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.