Şimdi Ara

Nvidia CEO’su: Moore Kanunu’nda yolun sonuna geldik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
1.424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir çok alanda teknolojik cihazın tanıtıldığı CES 2019 bir çok gelişmenin sunumuna ev sahipliği yapmasının yanı sıra ilgi çekici açıklamalara da sahne oluyor. Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın Moore Kanunu hakkındaki konuşması da bunların başında geliyor.

    Sürdürülebilirliği kalmadı 

     
    Jensen Huang oldukça küçük üretim süreçlerine inildikçe artan üretim zorluğu ve bunun beraberinde getirdiği maliyet artışıan dikkat çekti. Yeşil ekibin CEO’su ayrıca Gordon Moore’un 1965 yılında yaptığı öngörüye uymanın artık teknik olarak mümkün olmadığını belirtti.
     
     
     
    Huang, ilk zamanlarda rahatlıkla elde edilen 10 yılda 100 kat artışın artık yılda yüzde bir kaça düştüğünü ve bunun da 10 yılda 2 kata ancak tekabül edebileceğine de dikkat çekti.
     

    Ekstra: Moore Kanunu 

     
    Araya ufak bir not olarak Moore Kanunu'ndan bahsedelim kısaca, bu kanun Gordon Moore'un 1964 yılındaki ''Mikroişlemcilerdeki transistör sayısı her yıl iki katına çıkacak.'' ifadesinin 1965 yılında sürenin 2 yıl olarak yine Moore tarafından düzeltilmiş hali temelde.

    Moore bu ifadeyi ilk kullandığında bu sayede mikroişlemcilerin işlem kapasitesinde büyük artış yaşanacağını ancak maliyetininse aynı kalacağı hatta daha da düşürülebileceğini öngörmüş.

    Bunu kanun haline getiren Gordon Moore'un kendisi de değil, öngörüye bu isim Kaliforniya Teknoloji Üniversitesi'ndeki bir profesör tarafından daha sonraları verilmiş.
     

    Zorluk artıyor 

     
    Aslında bu açıklama ilk değil, Jensen Huang geçtiğimiz yıllarda da benzer bir açıklamada bulunmuştu. Diğer taraftan Intel cephesinden henüz bir açıklama gelmezken Intel’in 10 nm’ye geçişinin yıllardır ertelenmesi de üretim sürecinde yaşanan zorluğu gözler önüne seriyor.
     
     
                                                            Intel'in 10 nm'e geçişteki yıllar önceki yol haritası 
     
    Tabi TSMC ve Samsung gibi üreticiler 7 nm’ye geçtiler bile hatta AMD geçtiğimiz gün düzenlediği etkinlikte ilk 7 nm kartı duyurdu. Tabi bu yine de ileride sorun yaşanmayacağı manasına gelmiyor.

    Bundan sonrasında ne olacak? 

     
    Hatta Gordon Moore’un kendisinin bile 2005 yılında yapılan bir söyleşide yasanın kısa bir sürede geçerliliğini yitireceğini söylediğini hatırlatalım. Peki ya bundan sonra ne olacak? Bilim adamları bir yandan yarı iletken silikonları geliştirmeye çalışırken diğer yandan da yeni materyaller üzerinde de çalışıyor.

    Yazılım alanındaki gelişmeler çözüm olabilir 

     
    Moor Insights & Strategy’in analisti Patrick Moorhead de eskisi gibi geliştirmelerin yapılamadığını belirten bir diğer isim. Ek olarak transistörleri küçültme süreci sonlandırılması halinde yarı iletkenlerin yer aldığı her alanda bunun bir faciayla sonuçlanabileceğine de değinen Moorhead diğer yandan gelecekte yazılım çatısı altında yapılabilecek geliştirmeler ve yongaların paketlenmesinde yapılabilecek iyileştirmelerle de performans artışının yaşanabileceğine işaret etti. 
     
     
    [bkzdh=1067399] 
     
    Son olarak fuarda Moore Kanunu hakkında konuşan tek isim Nvidia CEO’su değil. Şu anda 7 nm üretim sürecine geçen ve 5 nm üzerinde de çalışmalara başlayan MediaTek’in Finansal Yöneticisi David Ku, Jensen Huang kadar karamsar olmasa da o da artan zorluktan şiaket etti.
     
    Halen güç tüketimi ve performans kanadında iyileşmelerin yaşandığını ancak bunun mali açıdan eskisi kadar verimli olmadığını belirtti. İlerleyen günlerde Moore Kanunu’nun geleceğini hep birlikte göreceğiz.
      



  • Valla intel maşallah çaktırmadan sanki çok bir yenilik varmış gibi yeni çipsetleriyle senelerdir insanları düdükledi. 2017 yılında çıkan i7 7700 işlemci, 2012 yılının i7 3770K sından %13 daha güçlü. Ama insanlar orada 3. nesil 7. nesil sözlerinin, cafcaflı lafların cazibesine kapılıp değmeyecek performans artışları için bir ton paralar döktü. Intel bunu gördükçe iyice rahata bağladı.
    TMSC ile sadece 7nm GPU üretiminde çalışılıyor. Dün Radeon VII duyuruldu. RTX 2080'e rakip olacak. GlobalFoundries ile halen çalışılıyor. Threadripper işlemcilerin plakalarını yapıyorlar. 2990wx 12nm ile üretilmiş 32 çekirdekli bir işlemci ve 250 watt enerji tüketiyor. Kendisinden birkaç gün önce duyurulan Intel'in 28 çekirdekli 14nm işlemcisinin tükettiği enerjinin yarısı yani :) Hem daha ucuz hem daha performanslı hem de verimli. Intel'i bu kadar savunmanın anlamı yok :)
    90larda cocuk yaslarimda bilim ve teknik dergisinde yazan bir makalede ciplerin duvar kalinliklari 50 atoma ulastiginda moore kanunun sonuna gelinecegi, bununda tahmini 2010yilinda gerceklesecegini ongurmustu. 50atom kalinligi 10nm ye tekabul ediyor. aynen makalenin ongordugu gibi 2010dan sonra gelisim hizinda ciddi dusus oldu. bugun firmalar 10nm nin otesine gecmede zorlaniyorlar. cunku 50atom kalinligina ulasildiginda bildigimiz klasik fizik kurallari gecerliligini kaybetmeye basliyor, artik quantum fizigi baskin hale geliyor ki buda klasik islemci tasarimlarinin calismasini imkansiz kiliyor. artik bundan sonra gelecek quantum bilgisayarlarinindir.
  • "Moore Kanunu" şeklinde düzeltseniz daha iyi olacak, kanunlar geneldir belirli isim tamlaması olmaları gerekmez.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Moore un kanunu da açıklayında bir anlam ifade etsin yazı.

  • Moore kanununda sona geldik deyip ekran kartı fiyatlarını artırabilirler dikkat etmek lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AEF248198 -- 11 Ocak 2019; 0:55:43 >
  • AMD çatır çatır nm indiriyor. Demek ki diğer firmalarda bir sorun var.
  • @Mete Can Karahasan
    @Rouvax

    Teşekkürler hocam gerekli düzeltmeyi yaptım

  • Valla intel maşallah çaktırmadan sanki çok bir yenilik varmış gibi yeni çipsetleriyle senelerdir insanları düdükledi. 2017 yılında çıkan i7 7700 işlemci, 2012 yılının i7 3770K sından %13 daha güçlü. Ama insanlar orada 3. nesil 7. nesil sözlerinin, cafcaflı lafların cazibesine kapılıp değmeyecek performans artışları için bir ton paralar döktü. Intel bunu gördükçe iyice rahata bağladı.

  • inteli aklama haberi olmuş. herkes yediye indi. intelde öyle bakıyor
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    teknolojiden çok anlamam fakat şuanda 2600k işlemci kullanıyorum bir kere bile üzmedi beni 560lada kullandım 1050tilada şuana kadar hiç düşünmedim değiştirmeyi performansı iyi geliyor hala
  • Koskoca Intel'sin sen kendine gel ya, şaşırıyorum bazen 😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bence diyememiş küçük teknoloji farklılıkları yaptık son birkaç sene iyide kaymağını yedik ama galiba ARGE'yi unuttuk, geçmiş olsun.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: powerring

    AMD çatır çatır nm indiriyor. Demek ki diğer firmalarda bir sorun var.

    Görende amd üretiyor sanacak. Araştırmadan yazarsan böyle cahil olduğun belli olur.

    Amdnin üretim ortağı GlobalFoundries ile ortaklığını bitireli çok olmadı. Tsmc olmasa amd rüyasında 7nm üretimi görürdü.

    İntelde istese hemen tsmcye 7nm üretim yaptırabilir. İntel bunun peşinde değil.

    Ayrıca intelin nm üretim verimliliği diğer firmalardan daha iyi. İntel 10nmye geçtiğinde tsmc ve samsungun 7nm üretiminden daha verimli olabilir. Her nm rakamı aynı olması aynı performans ve verimliliği sağlamıyor.

    Apple o yüzden işlemcisini tek tsmcye ürettiriyor. Zamanında samsung ve tsmc ortaklaşa üretti. Aynı nm olmalarına rağmen performans ve verimlilik farkları oldu.

    Amd önce hayvan gibi nm düşüşleri sağlamasına rağmen nvidiaya rakip olsun. Amd yüzünden nvidia öyle böyle tekel olmadı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sağa sola arka kapı koymaktan transistörlere yer kalmıyor tabi.

  • KalemKolik kullanıcısına yanıt
    TMSC ile sadece 7nm GPU üretiminde çalışılıyor. Dün Radeon VII duyuruldu. RTX 2080'e rakip olacak. GlobalFoundries ile halen çalışılıyor. Threadripper işlemcilerin plakalarını yapıyorlar. 2990wx 12nm ile üretilmiş 32 çekirdekli bir işlemci ve 250 watt enerji tüketiyor. Kendisinden birkaç gün önce duyurulan Intel'in 28 çekirdekli 14nm işlemcisinin tükettiği enerjinin yarısı yani :) Hem daha ucuz hem daha performanslı hem de verimli. Intel'i bu kadar savunmanın anlamı yok :)
  • Birileri de utanmasa eline intel bayrağı alıp sokağa çıkacak

  • Yarı iletken teknolojisi gerçekten alışması çok zor bir duvara çarpmak üzere. Bundan 10 15 sene önce her sene 2 ye katlıyordu performans ama şimdi 2 ye katlanması 4-5 yıl sürüyor. 7nm den sonra 5 ve 3nm için de bazı planlar var ama bir şekilde ilerlemenin mümkün olmadığı bir noktaya gelinecek. Silikon yerine başka bir materyal bulunursa biraz daha yol var diyebiliriz.

  • ilk işlemcimden son işlemcime kadar hepsi intel ve çok bilgisayar değiştiren biriyim ancak en büyük hüsranı i7 3770 den i5 6600k ya geçince yaşamıştım sırf anakart bulunmaması uygun soğutucumun olmaması vb nedenlerden dolayı yeter len diyip çılgınca ddr4 e atlamıştım ancak öyle düşünülen bir artış olmuyor
  • powerring kullanıcısına yanıt
    Amd nispeten ufak firma dönüşümü hızlı kolay ve muhteşem oldu

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • performans olarak fazla bir artış gelmiyor olabilir. mesela 50 çekirdekli işlemcide göremezsiniz çünkü bir yerden sonra çekirdek sayısındaki artış performansı düşürmeye kadar gidebiliyor.

    büyük ihtimal ile tensor core ve rt core'u bu tarz bir çıkmazın içinden çözüm olarak yaptılar. 2080ti'in yüksek performansını görmezden gelirsek elimizde bulunan en güçlü gpu 1080 serisi 4 yaşında filan. 4 yılda üzerine %20-30 zor koyduk.
  • Moore kanununda sıkıntı yok. Sona gelinmesinin tek sebebi piyasa doygunluğa ulaştı e rakip de yok demeniz. Ama AMD ryzenle inteli yeni 7nm gpu lar ile nvidiayı tokatlayınca kendinize geleceksiniz. Nm nin altına düşülecek fazla uzak değil

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.