Şimdi Ara

Pille çalışan tam vücut dış iskeleti, kullanıcısına 90 kg’lık yük kaldırma imkânı tanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
474
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Gelecekte, dış iskeletler sayesinde onlarca kiloyu kolayca kaldırıp taşıyan işçilerin olduğu bir inşaat alanı hayal edin. Gelecek dediysek çok da uzak geleceği düşlemenize gerek yok. Sarcos Robotics firması, teslimatlarını büyük bir ihtimalle 2020 yılında yapacağı, dünyanın ilk pille çalışan tam vücut dış iskeleti (full-body exoskeleton) olan “Guardian XO Max” için ön siparişleri almaya başlamış durumda.

    Firmanın mühendislik anlamında karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, küçük bir batarya yardımıyla etkin bir biçimde kullanılan endüstriyel tipte bir dış iskelet tasarlayabilme arzusu olmuş. Sarcos’a göre dış iskeletin ticari olarak tercih edilmesinin şartı, makinanın hatırı sayılır bir süre ve kablo derdi olmadan pille çalışabilme özelliğinin olması.

     

    Guardian XO Max üzerinde yıllarca mesai harcayan firma ise istediğini elde etmiş gözüküyor. Söz konusu dış iskelet, tek bir şarjla 8 saate kadar operatif olabilme ve aynı zamanda çalışırken değiştirilebilir batarya sistemine sahip olma özelliklerini taşıyor. Firmanın CEO’su Ben Wolff da dış iskeletin bu özelliğine atıfta bulunarak; güç kullanımı optimizasyonu alanında bir ilki başardıklarını ve daha önce hiçbir robotik firmasının yapamadığını becermek suretiyle dış iskeletlere, tek seferde 8 saatlik çalışma süresi sunduklarını ifade ediyor.

    Maliyet etkin bir çözüm 

    Fiyat konusu belirsizliğini korusa da dış iskelet birimlerinin tek tek satılmayacağı belirtiliyor. Bunun yerine firma, aidata dayalı Robotik hizmeti servisi (Robotics-as-a-Service-RaaS) adlı bir sistemi benimsemeyi düşünüyor. CEO, tam teşekküllü (kurulum, bakım ve idame) bir Guardian XO Max paketinin aşağı yukarı, saat başına 25 dolar alan bir işçi ücretine yakın bir meblağ tuttuğunu ifade ediyor. Firma, dış iskelet sayesinde işçilerin verimliliğinin artacağını ve böylece inşaat ile imalat şirketleri için maliyet etkin bir ortam oluşacağını vurguluyor.

    Dış iskelet teknolojisi ise dünya çapında küçük, ancak emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Ford firması, başarılı üst vücut destekli dış iskelet denemeleri sonrası tüm fabrikalarında bu sistemi entegre etme kararı almıştı. Benzer şeklide LG firması da Suitbot adını verdiği dış iskelet birimiyle işçilerin ağır yükleri kaldırabilmesini kolaylaştırma hedefine ise çok yakın .

     

    Giyilebilir robotik teknolojisinin inşaat sektöründe bir devrim yaratması an meselesi gibi gözüküyor. Sarcos'un Guardian XO Max’ı da kullanıcısının gücünü ve etkinliğini artırmak suretiyle bu alanda ilklerden biri olmayı arzuluyor.

    Son olarak konudan biraz uzak da olsa, dış iskelet denince anılmasının şart olduğunu düşündüğümüz bir James Cameron klasiği olan 1986 yapımı Aliens filminin; “Caterpillar P-5000 Power Loader vs Alien Queen” sahnesiyle sizleri baş başa bırakıyoruz.








  • Ne kadar ergonomik ne kadar hızlı olduğu da önemli, muhtemelen kilo limiti artacaktır zira 90kg bana az gibi geldi. Benim gibi 175cm'lik birisi bile salona falan gitmeden 120kg falan kaldırabiliyorken, iri yarı birisine 90kg ler zaten koymaz muhtemelen. İnşaatta, madende vs böyle ayaklı mutfak tepsisi gibi dolaşacağına haldır huldur takılır.
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    120kg'ı ne şekilde ve ne kadar süre boyunca kaldırıyorsunuz?
  • fuckulteli kullanıcısına yanıt
    Eve özenip barebell almıştım. Yerden deadlift şeklinde, 3-5 kere. 80-90kg lara inersem taşıyabiliyorum kısa bir süre. Ama ben ectomorph bir yapıdayım, bileklerim falan baya ince. Yani millet olmuş ortalama 185cm, e ağır işler için bir de mezomorph sa, hani ona 90kg ler zaten koymayacaktır diye düşünüyorum. Hatta benim gibi ince olup 150 lerle bench yapanlar var. Yani bilmiyorum tabi bu cihaz ne kadar ergonomik olur ama bu işin yolcusu zaten güçlüdür, antremanlıdır, hani sanki 100+ ağırlıklara odaklanmaları gerekir. Ya da ciddi giysi gibi olacak o zaman tamam dersin, gün boyu gıdım yorulmadan çalıştım.
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Sizin 30-40 saniye dayandığınız ağırlıklar spor amaçlı barlar, dengeli ağırlıklar. Kısa süreli kaldırmanız gerekiyor. Gün boyu sürekli 80-100 kg'ı bir yerden bir yere taşıması gereken insanlar için haberdeki gibi bir destek tatminkar olacaktır.



    Ergonomisi, kullanışlılığı, hızı tartışmaya açık.. Belki şimdi değil ama ileride bu destekleri kullanan fabrikalar kullanmayanlara göre iş gücü anlamında fark atacaktır.



    Konuya mesaj atma nedenim sizin 120kg'ı kolaylıkla kaldırabiliyorum demenizdendi, bana oldukça fazla geldi ve zaten sadece yerden el hizasına kadarmaktan bahsetmişsiniz. Benim için kolay değil, ve sanıyorum ki bir çok insan içinde öyle.
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    süpersin, akşama kadar 120 kg kaldır da göreyim.
  • arkadasin 120kg nasil bir kutle oldugundan haberi yok gibi, yaklasik 2.5 adet cimento torbasi demek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Spider_hip

    Ne kadar ergonomik ne kadar hızlı olduğu da önemli, muhtemelen kilo limiti artacaktır zira 90kg bana az gibi geldi. Benim gibi 175cm'lik birisi bile salona falan gitmeden 120kg falan kaldırabiliyorken, iri yarı birisine 90kg ler zaten koymaz muhtemelen. İnşaatta, madende vs böyle ayaklı mutfak tepsisi gibi dolaşacağına haldır huldur takılır.
    Yav he he.
  • süper işler.inşallah çabucak yaygınlaşır.günlük hayatımızda bazı işlerde epey yardımı olabilir bu cihazların.ağır işçilerin çoğu işini kolaylaştırdğı gibi bu kişilerde zamanla meydana gelen çeşitli hastalıkların türemesini engelleyecektir.
  • sadece 90kg mı la zati 90 kg ben kaldırıyorum tek başına :S
  • Anlık kaldırdığı(!) ağırlığı sürekli kadırabilecek robotla kıyaslayanlar var.
  • Saman balyası taşıtacaksın.
  • Bunla insaatda napabilirsin ki. Hantal bişeye benziyo muhtemalan senin ölümüne sebep olur. İnşaatda hızlı ve pratik olman gerekiyor kaldırılamıcak agır yükler zaten vinç veya forlif lerle kaldırılıyor. Bu daha çok kargo lojistik firması toptancılar örnegin onların işine yarar...
  • Robot yapılınca insan devre dışı // insan insanlığın bilgisi hepsi ele geçirilinceye (yapay zeka+robot teknolojisi) kadar insana ihtiyaç var. Sonra pazarlıklar ve insanın değersizliği yok oluşa giden yol gibi gözüküyor. O yüzden bu aralar Tanrı gibi düşünmen gerekiyor KUL gibi değil. Fakat sistem sana kulluğu öğretiyor. Geri dönüşsüz yola girince ne yapacaksın? O yüzden şimdi düşün.
  • fuckulteli kullanıcısına yanıt
    Öncelikle hiç yanlış anlaşılmasın. 120kg yı hiçte kolaylıkla kaldıramıyorum. Max kaldırabiliyorum. Dediğiniz gibi deadliftlik kaldırıyorum. Tepsi gibi takılmıyorum. Övünmek içinde yazmadım, zira söz konusu deadlift olunca insanın vücut ağırlığının 3 katını rahat kaldırması konuşuluyor. Benim ağırlığımdaki insanlar 120kg yı bench yapabiliyor. Yani ortada övünülecek bir şey yok. Bu tarz ağır işlerde de ülkemiz için geçerli olmasa da genelde ona göre, uzun iri insanlar çalışıyor. Kalkıp 165-175cm lik adam çalışmıyor.

    Ben anlıyorum sizi ama bu tepsi gibi kollu iskelette, pek dengesiz ağırlıkları kaldırabilir gibi durmuyor. Bir de max 90kg dan bahsedilmiş. Mesela çimento çuvalları falan yanlış hatırlamıyorsam 60kg falan. Dediğiniz gibi ergonomi, hız tartışmaya açık ama bu tarz diğer robotiklerin az çok videolarından gördüğümüz kadarıyla hantaldır diye tahmin ediyorum. Yani bu işin yolcusu olan insan(kaslı, güçlü), robotla 40 saat eğil kalk yapana kadar 60kg yı tak, tak misal kamyona yükler bence. Hani insan üstü ağırlıklarda, hani forklifti sokamayacağın yerde, tak diye iskeletle forklift işi görülse mantıklı olurdu diye düşünmüştüm.

    @FatihAsl

    Yukarıda yazdığım gibi deadlift şeklinde 3-5 kere. Akşama kadar demedim. Sorun zaten benim akşama kadar 120kg kaldıramamam değil, bu cihazın da kaldıramaması :D Yani hadi ben kaldıramıyorum ok, iskelet kaldırsın bari diyorum.

    @Tendürek

    Ben kendimle kıyaslamak istemedim. Yanlış anlaşılmasın. Ben zayıf, ectomorph, ve işi yazılım olan birisiyim. Benim asıl kıyasladığım işi ağırlık olan iri güçlü insanlarla, max 90kg kaldırabilen iskelet ve ergonomisi. Yani sonuçta crysis iskeleti değil herhalde. Bu iskelet benzerleri depolarda vardı. Yavaşça in, al, yavaş yavaş yürü, dön koy. Yani olay 60kg lar ise, insan bizim nalburdaki iri olmayan, ufak tefek çocuklar bile kamyona tak tak yüklüyor. Elin 185cmlik iri yarı işçisi için ise ona göre kolaydır.

    Yani benim 120kg lık deadliftin bir vaooovv luk tarafı yok, aksine deadlift i az araştırmış, bilen birisi için en düşük seviyeler olduğu bilinir. İnsanlara neden vaov geldi anlamadım.

    @hardtracker

    Bana diyorsanız anlamadım. Deadlift için 120kg övünülecek değil, küçümsenecek bir rakamdır. Ben onu küçümseme örneği olarak yazdım. Cihaz ise zaten max 90 kaldırıyor. Zaten ben kendimle kıyaslamadım. Güçlü, iri yarı insanlarla kıyasladım, zira kullanacak olan onlar.




  • Yav ho ho, :D sizin dilden konuşayım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.