Şimdi Ara

## AMD Her Çekirdeği Farklı Hızlarda Çalıştıracak ##

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
2.661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  ## AMD Her Çekirdeği Farklı Hızlarda Çalıştıracak ##


    Geçtiğimiz günlerde Intel'in üzerinde çalıştığı otomatik overclock özelliğine yönelik haberimizde firmanın ilk etapta mobil işlemcileri için hazırladığı bu teknoloji ile çift çekirdekli işlemcilerinde çekirdeklerden birini düşük güç tüketimine alırken bir diğer çekirdeğin ise saat hızlarını yükselterek hem toplam güç tüketmini yukarı çekmemiş olacak hemde artsan saat hızı ile performans artışı sağlamayı hedeflediğini belirtmiştik. DOT adı verilen bu teknolojiyi açıkçası Intel Mayıs ayının sonuna doğru kullanımına sunması bekleniyor.

    Peki AMD'nin bu hamleye bir cevabı olacak mı derseniz evet olacak hemde daha farklı ve daha ilginç bir yöntem ile. Firma üzerinde çalıştığı yeni nesil işlemcilerinde özelliklede 4 çekirdekli (Quad-Core) olanlarda her çekirdeği farklı saat hızları ve farklı modlarda çaıştırarak hem ihtiyaç duyulduğunda yüksek performans sağlamayı hemde ihtiyaç duyulmadığında düşük güç tüketimi sağlamayı hedefliyor. Günümüz işlemcilerinde bilidiğiniz gibi çekirdekler paralel çalışıyor. İşte AMD bu noktadan hareketle çekirdekleri hatta kuzey köprüsünün saat hızlarını farklı çalıştırmayı amaçlıyor. Şimdilik teknolojinn işleyişi hakkında net bilgiler verilmiyor ama bu teknolojinin özellikle dizüstü bilgisayarları hem daha kolay 4 çekirdekli işlemcilere geçireceği hemde daha düşük güç tüketimi ile daha uzun kullanım süresi sağlayabileceği de ifade ediliyor.

    AMD'nin yeni nesil gelişmiş güç yönetimi yetenekleri altında bulunan, dinamik ve bağımsız P-State kontrolü adı verilen bu teknolojiden yaralanabilmek için kullanıcıların soket AM2+ destekli anakart kullanmaları gerekecek. Zira bilindiği gibi AMD'nin yılın 2. yarısında piyasaya süreceği yeni nesil işlemcileri soket AM2+ formatında hazırlandı. Her ne kadar işlemciler BIOS güncellemesi ile şu an satılmakta olan soket AM2 anakartlarda çalışacakları söylense bile bu tür bir yolda yeni nesil işlemcilerin en önemli özelliklerinden biri olan HT3 desteğinden mahrum kalacak ve HT1 desteği ile çalışabilecekler ki bu ciddi bant genişliği kaybına yol açacak.

    AMD'nin farklı çekirdekleri farklı hızlarda çalıştırma teknolojisinden yararlanabilmek içinse soket AM2+ formunda hazırlanan anakartların kullanımı gerekcek. Zira firmanın iddialı olduğu dinamik teknolojiyi malesef soket AM2 anakartların algılayamadığı ve/veya kontrol edemedği ifade ediliyor. Tabii her yeni jenerasyon işlemci ailesi ile kullanıcıların yeni bir anakart almaya zorlanması son derece kötü ve üzücü bir durum olsa bile en azından AMD bu sefer yeni anakart alacak kullanıcılarına yığınla yeni özellik sunacak gibi görünüyor.

    AMD ve Intel arasında bir süre önceye kadar devam eden frekans yarışı son yıllarda yerini çekirdek meydan savaşlarına bırakmıştı ki anlaşılan gelecek yeni ve farklı teknolojileri kullanma yarışına gebe olacak gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fx57 -- 18 Nisan 2007; 9:16:47 >







  • ilginç...... AMD her yeni nesil işlemci için yeni anakart çıkarmasına zaten alıştık.

    Benim bir sorum var Performansda zararı olmaz mı bir masaüstü kullanıcısı için? Eğer güç tüketimi için ise bu olay AMD niye sadece sunucu işlemcilerinde veya mobil işlemcilerinde bu teknoloji kullanmıyorda bütün işlemcilerinde kullanacak?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DraGonS

    ilginç...... AMD her yeni nesil işlemci için yeni anakart çıkarmasına zaten alıştık.

    Benim bir sorum var Performansda zararı olmaz mı bir masaüstü kullanıcısı için? Eğer güç tüketimi için ise bu olay AMD niye sadece sunucu işlemcilerinde veya mobil işlemcilerinde bu teknoloji kullanmıyorda bütün işlemcilerinde kullanacak?


    Kontrolü sende olduktan sonra hiçbir sorun yok
  • am2 ile am2+ farklı şeyler mi? eger öyleyse bayılacam artık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi şoray uzun yolda -- 18 Nisan 2007; 9:53:05 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: şoray uzun yolda

    am2 ile am2+ farklı şeyler mi?


    Bu konu çok soruluyor bugün detaylı bir açıklamasını yapacağım hatta şimdi bir konu hazırlıyordum ama okula gitme vaktim gelmiş.
  • 20 göbeğime , 15 ayak uçlarıma
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kamikazeden

    20 göbeğime , 15 ayak uçlarıma


  • amd cıkarsa artık bısıler ne kadar cok haber oldu amd ıle ılgılı sabırsızlanıyoruz artık
  • am2 şuan kullandığımız 940 pinli ddr2 destekleyen anakartlarımız am2+ işlemciler am2 ilede çalışacak dendiğine göre yine 940 pin li olacaklar ama ht 3.0 desteği ve k10 işlemciler ile gelecek bu gibi özellikleri destekleyen yeni platform olacak anladığım. ama bios güncellemesi ile k10 işlemcileri kullanacak olabilmemizde sanırım intellerde mümkün olmayan durum? c2d kullanmak isteyen ve elindeki i915 çipsetli anakartı olanlar naaptılar? fsb 1066 olmasada fsb 800 olarak c2d kullanabilmek çoğu kullanıcı için daha rahat işlemci terfisi olmazmıydı? ayrıca şu "AMD çok soket değiştiriyo" tezini savunanlar için bi anakart sitesine girip intel kaç tane soket kullanmış bi bakarlarsa daha iyi anlaşılır bu soket değiştirme konusu
  • hangisi yaparsa yapsın tasvip etmiyorum bu soket değişim olayını
  • slm.evet belki pek sık yazan biri değilim foruma ama dayanamayacağım bu sefer yazacağım amd nin çok sık soket değiştirdiği iddiasına benim gibi üç postu olan biri bile güler o konuda intelin eline su bile dökemez amd
  • quote:

    Orjinalden alıntı: starcool

    slm.evet belki pek sık yazan biri değilim foruma ama dayanamayacağım bu sefer yazacağım amd nin çok sık soket değiştirdiği iddiasına benim gibi üç postu olan biri bile güler o konuda intelin eline su bile dökemez amd





  • onlar üretiyorlar biz elimizi cebimize atıyorum.Bu böyle gelmiş böyle gider.
  • Her çekirdek için ayrı power state (güç konumları) olması çok güzel böylece lüzumsuz enerji kaybı ve ısınma olmaz.Sanırım her çekirdeğe amdnin power know özelliği eklenmiş.Ama grafiğe bakarsak %1 %35 falan diyor demek saat çarpanlarını küsüratlı değiştirecek yeni güç yönetiminde (nasıl salladım ama )
    Am2+ a gelince am2 ile aynı pin sayısına sahip bios güncellemesi ilede uygun hale gelebiliryorsa bu işlemci soketinde daha sonra kullanılmak üzere boş bırakılan pinlerinde kullanıldığı yada chipsetlerin ilave özellikleri kullanabilecek yapıda olmadıkları ortaya çıkarki 1. ihtimal daha yüksek
  • aslında bu ilk önce benim aklıma gelmişti :)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: aykutx

    onlar üretiyorlar biz elimizi cebimize atıyorum.Bu böyle gelmiş böyle gider.

    adaş onlar üretiyorlar ama biz elimizi cebimize atamıyoruz ama sen bizden önce ellerini cebimize atmıssın




    walla inteli geçen olmadı olamazda rekor intelde itirazı olan intel e yazsın




  • quote:

    Orjinalden alıntı: tokatli6061

    am2 şuan kullandığımız 940 pinli ddr2 destekleyen anakartlarımız am2+ işlemciler am2 ilede çalışacak dendiğine göre yine 940 pin li olacaklar ama ht 3.0 desteği ve k10 işlemciler ile gelecek bu gibi özellikleri destekleyen yeni platform olacak anladığım. ama bios güncellemesi ile k10 işlemcileri kullanacak olabilmemizde sanırım intellerde mümkün olmayan durum? c2d kullanmak isteyen ve elindeki i915 çipsetli anakartı olanlar naaptılar? fsb 1066 olmasada fsb 800 olarak c2d kullanabilmek çoğu kullanıcı için daha rahat işlemci terfisi olmazmıydı? ayrıca şu "AMD çok soket değiştiriyo" tezini savunanlar için bi anakart sitesine girip intel kaç tane soket kullanmış bi bakarlarsa daha iyi anlaşılır bu soket değiştirme konusu



    Aynen katılıyorum..Yani işlemci mimarisi doğal olarak yeni soket platformu getirmesinde öyle yadırganacak bir durum yok..Kaldıki 939 kullanıcıları acele edip AM2 platformuna geçmeleri hata idi..(yeni alanlara lafım yok) Ben şahsen hala 939 platformundayım..1.5 senedir..AM2+ çıkıncada büyük ihtimal alırım böylece 2-2.5 sene aynı platformda kalmış olurum ki aslında pc kullanıcıları özelliklerde gamer lar için normal hatta uzun bir süre bile denebilir..Güncel oyunları yüksek hızda oynamak istiyorsanız her sene hemen hemen pc değiştirmeniz hiç olmazsa bir iki parçasını upgrade etmeniz gerekecektir..Bunu istemeyenler için PS3 yada XBOX360 isimli iki çözüm mevcut..:) Bu arada AMD den güzel haberler geliyor açıkcası o AMD battı , intel tokatladı diyen arkadaşlar nerede acaba..:Pp




  • yadırgancak durum nasıl yok gözünüzü kapatmayın yada atgözlüğüyle bakmayın standart oldu bu soygunlar delikleri yarım santim yana alıp yeni soğutucu aldırıyolar pcie-x 6 pin den 8 e cıkarıyorlar güc kaynağı sattırıyorlar soket di yok cipsetti derdinde bord satıyorlar ramleride hiç konuşmıyalım ddr3 busene sonu olmadan cıkıcak zaten
  • sizler ne derseniz deyin ipler bizim elimzide olmadıktan sonra bunalr daha bizi cok .... kırbaçlarlar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: why_living

    sizler ne derseniz deyin ipler bizim elimzide olmadıktan sonra bunalr daha bizi cok .... kırbaçlarlar.

    İpler nasıl bizim elimize geçecekki herkesin kendi işlemcisini üretmesi lazım.Türkler üretse durum farklı olur demeyin sakın.
    Bunu derseniz aklıma tek aynası ,karteri olmayan satıldığında 30 sene evvelin tekniğiyle üretilen kuş serisi arabalarımız aklıma geliyor.
    Herkes para kazanmak istiyor,doğal olarak gelişimde buna göre belirleniyor.Ayrıca sadece işlemcilerde gelişim olmuyor hatırlatırım ve pc lerçok kompleks hale gelebiliyor dolayısıyla 3-5 seneden daha uzun zamanda değişmeyecek ama bütün aç gözlü kullanıcılara iyi bir performans verbilecek bir platfrom tasarlamak hem çok zor hemde çok pahalı.Ayrıca rekabet var rakip geliştiriken sen bakarsan battığının resmidir.Malum insanlar yeni şeyleri sever.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.