Şimdi Ara

PILLER VE YAPILARI SARJ SÜRESI ÖMÜRLERI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
44.898
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ARKADASLAR UMARIM YARDIMCI OLABILIRIM SIZLERE ALIRKEN DIKKAT ETMENIZ GEREKENLER...

    Nikel Kadmiyum ve Nikel Metal Hidrit Piller ve Şarj Aletleri

    Şarj edilebilir nikel-kadmiyum (N.-Cd) ve nikel metal hidrit (Ni-MH) pil hücreler yeni satın alındıklarında asla şarj edilmemiştir. Bu pillerin kullanımından en iyi sonucu elde etmek için üretici yönergelerini iyi takip edilmesi gerekir. Daima hatırlanmalıdır ki bu yeni piller 6-8 kez tam şarj/deşarj edilmeden tam çalışma kapasitesine ulaşamazlar.

    Ni-MH pillerle üretici belirtmediği sürece asla Ni_Cd şarj cihazlarıyla kullanılmamalıdır. Ni-MH piller için üretilen şarj cihazları ile Ni-MH piller ve Ni-Cd piller şarj edilebilirken tersi mümkün değildir. Ni,Cd şarj cihazı Ni-MH pilleri fazla şarj edebilir, onların ısınmasına ve fiziksel zarar görmesine neden olabilir.

    Hızlı Şarj: En yaygın şarj aletidir. 1-3 saatta şarj yapar. Şarj hızı 0.3C’dir. Şarj kontrolu, pil zamana bağlı tam şarj edildiğinde şarjı keser. Hızlı şarj cihazları ya nikel ya da lityum bazlı pillerde kullanılır.

    Çok Hızlı (Akıllı) Şarj: Ni-bazlı piller için en uygundur. Yavaş şarj hızı hücreler üzerinde kristallenme oluşturur buna hafıza etkisi denir ve istenmeyen bir olaydır. Çok hızlı şarj aletlerinin bir çok avantajı vardır. Bu aletler pil akımını pilin tamamen şarj olduğunda sıcaklık yükselmesiyle belirler, böylece fazla şarjı sıcaklık artışını zamana karşı hissederek önler, mutlak sıcaklık baz almaz. Şarjı bitirmek için dakikada 10C sıcaklık artışı ve 60oC mutlak sıcaklık en iyi durumdur. Bazı pil üreticileri pil hücrelerine pahalı kontrol devreleri koyarak pil kimyası ve hızlarını tespit etmektedirler. Şarj aleti doğru değerdeki akımı ve algoritmayı kendi ayarlar. Pil tamamen şarj olduğunda, bazı şarj aletleri tam şarj sağlanayasaya kadar şarj hızını azaltarak devam eder. Bu pillerin hasara uğramasını engeller.

    Bir Şarj Devri: (Cycle) Bir pilin tam şarj ve tam deşarjı süresini içerir. Böylece pil tekrar tam şarj ister. Devirli şarjlarda ise Ni-Cd piller bitmeden tekrar şarj etmeye zorlanır. Ni-Cd ve Ni-MH pillerin faydalı ömürleri genellikle 1000 şarj/deşarjdır. Bu 1400 devire bazı durumlarda çıkarılabilir. Pil ömrü eğer piller kapasitelerinin %80’ini sağlayamadığında biter ve kullanılmamalıdır. Yaklaşık ortalama pil ömrü 18-24 aydır.

    Hafıza Etkisi: Bu istenmeyen durum, Ni-bazlı pil paketlerinde eğer pil hücreleri sadece bir çok kez kısmen deşarj edildiğinde oluşur. Bu yüzden pili geri kazanmak için periyodik tam deşarj etmek çok önemlidir. Eğer unutulursa pil hücreleri üzerinde büyük kristaller oluşur bu da hafıza etkisi doğurur. Kristal büyümesi pillerin çalışma kapasitelerini ve performanslarını azaltır. Hafıza etkisini önlemek için ve pil ömrünü uzatmak için kullanıcı her 120 şarj devrinde bu pilleri tamamen deşarj etmeli (0.1 volta kadar). Böylece hücrede kristal oluşumu uzaklaştırılır.

    Lityum-İyon/Polimer (Lion) Piller ve Şarj Aletleri

    Bugün en hızlı büyüyen ve geleceği olan pil kimyası alanı Lityum iyon (Lion) pillerdir. Enerji yoğunluğu tipik olarak Ni-Cd pillerden iki ve Ni_MH pillerden üç kat fazladır. Bu piller az bakım isterler. Ömürlerini uzatmak için hafıza etkisi ve planlı şarj devrine ihtiyaç yoktur. Ayrıca kendi kendine deşarj diğer pillerin yarısı kadardır. Bu piller aşırı şarj olmazlar. Lion şarj aletleri voltaj sınırlayıcı kontrol aletlerine kurşun-asit piller gibi sahiptir. Modern pil paketleri maksimum pil devir ömrüne sahip olup yaklaşık 3.8-4.2 v/hücre eşik/sınır voltaja sahiptir. Koruma devresi 3.8-4.2 v/hücre değerine ulaşıldığında devreyi keser. Toleransı çok sıkı olup ±0.05 volttur. Lion piller tipik olarak 3.0 v/hücre değerine deşarj olur. Spinel ve Coke tipleri 2.5 v/hücreye deşarj olabilir. Ancak 2.5 v/hücre altına düştüğünde koruma devresi çalışmaz. Şarj esnasında eşik değer aşıldığında koruma devresi voltajı keser ve pilin fazla ısınması ve zarar görmesi engellenir.

    Pulslu şarj metoduyla şarj süresi azaltılırken, pil ömrü de kısalmaktadır. Lion/polimer pillerde şarj tutmama hücrelerin kullanım ve yaşlanmaktan dolayı oksidasyonu nedeniyledir. Lion piller Ni bazlı piller gibi devirli şarj ve çok fazla deşarj ile tekrar geri kazanılamazlar. Kapasite kaybı kalıcı olup içindeki metaller ortalama yaklaşık 18-24 ay dayanmaktadır. 1C’den fazla hızlı şarjda, yüksek akımdan dolayı hücrelerde lityum kaplama oluşabilir. Bu yüzden Lion piller yavaş metabolizmaya sahip olduğundan, enerjiyi absorbe etmeleri zaman alır. Pillerin şarj ve deşarj akımları C-hızıyla ölçülür. Portatif piller 1C hızındadır. 1C’nin deşarjı istenen hız kapasitesinde akım çeker. Örneğin 1000 mAh hızlı pil 1mh kullanımı 1C hız deşarjda sağlar. Aynı pil kullanımı 0.5C şarj edildiğinde 500 mAh 2 saat kullanımda sağlar. 2C’de aynı pil 30 dakikada 2000 mAh sağlar.

    Li-bazlı pillerin sınırlı ömürleri vardır. Yüksek iç direnç sebebiyle oluşan oksidasyon sonrası kesinlikle kullanılamazlar. 2.5 v/hücre değerinde koruma devresi açılır. 1.5 V/hücre altında uzun süre kalındığında tekrar kesinlikle şarj edilmemelidir. Çünkü koruma devresi açıktır.

    SONUÇ

    Doğru piller doğru şarj aletleriyle doğru şekilde şarj edilmezse ısınma nedeniyle hem yangın/patlama tehlikesi hem de aletlerin zarar verme riskine sahiptir. Isınan aletler yangınlar ve patlamalarla maddi ve manevi hasarla yol açmaması için genellikle orijinal pil ve şarj aletlerinin doğru şekilde kullanımı gerekmektedir. Şarjlı aletlerin kullanım kitapçıklarının tamamen okunarak kurallara uyulması gerekmektedir. Piyasadaki ucuz pilleri/şarj aletlerini kullanmada dikkatli olunmasında yarar vardır. Şarjlı pillerde kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra tek kullanımlık piller gibi çöpe atılmamalı ve ayrı toplanıp uygun şekilde imha edilmelidir. Bu piller özellikle ateşe atılmamalıdır. Bugün dünyada pil geri dönüşümü yapan firmalar bulunmaktadır. Yakın gelecekte ülkemizde de bu konuda firmaların kurulacağı tahmin edilmektedir.







  • verdiğin bilgiler için teşekkürler. şarjlı piller için çok daha fazlasını aşağıdaki topikte bulabilirisn:

    http://forum.donanimhaber.com/m_11309414/tm.htm
  • paylaşım için sağol hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: racer007





    DOSTUM NEYIN NE OLDUGU DEYIL TEKNIK DETAYI ACIKLADIM BU KONUDA

    deyil kelimesini görene kadar herşey güzeldi.
  • Hort gibi birşeyler olmuş buralarda :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pamirrr

    quote:

    Orijinalden alıntı: racer007





    DOSTUM NEYIN NE OLDUGU DEYIL TEKNIK DETAYI ACIKLADIM BU KONUDA

    deyil kelimesini görene kadar herşey güzeldi.

    Aynen... onca bilgi ver... (yada kopyala yapistir) ve devaminda boyle bir bilgisizlik goster ! Fakat bu yumusak g kullanim hatasi cok yaygin sanirim.
    Bir de "yağ" kelimesinin kullaniminda cok rastliyorum. "Yağı getir" diyecek mesela, "yağyı getir" diyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: jiddi

    quote:

    Orijinalden alıntı: pamirrr

    quote:

    Orijinalden alıntı: racer007





    DOSTUM NEYIN NE OLDUGU DEYIL TEKNIK DETAYI ACIKLADIM BU KONUDA

    deyil kelimesini görene kadar herşey güzeldi.

    Aynen... onca bilgi ver... (yada kopyala yapistir) ve devaminda boyle bir bilgisizlik goster ! Fakat bu yumusak g kullanim hatasi cok yaygin sanirim.
    Bir de "yağ" kelimesinin kullaniminda cok rastliyorum. "Yağı getir" diyecek mesela, "yağyı getir" diyor.

    iiiyyrenççsiinn




  • Belki de sizin alfabenizde yumusaklara yer yok ! Ne o oyle yumusak G ! Erkek adamin alfabesinde yumusak G mi olurmus !!!
  • işiniz gücünüz makara valla hortlaltınız konuyu allah sonumuzu hayıretsin inş :) genelde yumuşak harflerle uğraşmıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi racer007 -- 10 Temmuz 2012; 21:58:01 >
  • Bilimsel konuşmalar yapacağımıza, fikir alışverişinde bulunacağımıza seviyesiz bir muhabbete dönmüş konu. Konuyla bilgili arkadaşlar bir sorum olacak ; Bu günlük hayatta kullandığımız akıllı telefonlar neden 2-3 saat içerisinde şarj olmaktadır. Neden 30 saniyede şarj edemiyoruz. Şarj etme prensibi nedir? Şimdiden teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yasin1987

    Bilimsel konuşmalar yapacağımıza, fikir alışverişinde bulunacağımıza seviyesiz bir muhabbete dönmüş konu. Konuyla bilgili arkadaşlar bir sorum olacak ; Bu günlük hayatta kullandığımız akıllı telefonlar neden 2-3 saat içerisinde şarj olmaktadır. Neden 30 saniyede şarj edemiyoruz. Şarj etme prensibi nedir? Şimdiden teşekkür ederim.


    @yasin1987,
    Bu konu ve diğer pil ve şarj cihazları ile ilgili olarak tüm bilimsel tartışmalar fikir alışverişleri ilgili topiği
    "Şarjlı Piller Hakkında Her Şey" başlıklı konuda işlenmektedir.
    forum.donanimhaber.com/m_11309414/mpage_1/tm.htm
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yasin1987

    Bilimsel konuşmalar yapacağımıza, fikir alışverişinde bulunacağımıza seviyesiz bir muhabbete dönmüş konu. Konuyla bilgili arkadaşlar bir sorum olacak ; Bu günlük hayatta kullandığımız akıllı telefonlar neden 2-3 saat içerisinde şarj olmaktadır. Neden 30 saniyede şarj edemiyoruz. Şarj etme prensibi nedir? Şimdiden teşekkür ederim.


    http://haber.gazetevatan.com/bu-cihaz-telefonu-30-saniyede-sarj-ediyor/625276/184/mola




  • Anadili doğru kullanmak konusunda bir insanı eleştirmek "seviyesizlik" olamaz. Ayrıca eleştiri yanlış anlaşılmasın, sert gelmesin diye biraz da geyiğe çevirmek de istedik, o kadar. "Eleştiri" doğru ve dozunda ise değer verdiğiniz şeylere yapılan en iyi hareketlerden birisidir... ki bu eleştiri sayesinde bu bir kişi ise bir daha aynı hatayı yapmaması konusunda sizin sayenizde dikkatli olur veya hatasını düzeltir. Bu sayede eleştiriniz ile bir kişinin defalarca aynı hata sebebi ile olumsuz herhangi bir şey yaşamasının önüne geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Tabi "eleştiri" yi anlayabilmek de önemli bir başarıdır.
  • aga bende resimde gösterdiğim üzre 2 adet makinanın resmi var önlü arkalı ve yeni almış olduğum phlips marka pil de var..
    şimdi burada senden öğrenmek istediğim bu makina bu pillerimi kaç saat de doldurur ve makinamın özellikleri nelerdir pilleri tam doldurunca mı yeşil ışık yanar
    ve bu yeşil ışık ve kırmızı ışık genelde standartmıdır bu cihaz türlerinde.. kırmızı doluyor ve daha dolmamış demek herhalde.. yeşilde yanarsa çıkarın doldu demek mi..??
    makinamın arka resmi ve marka ve modelininde net göründüğü üzre ne özellikleri vardır yardımcı olup bilgilerini paylaşırmısın benle..
    Şimdiden Teşekkürler aga..

    Resimler..


     PILLER VE YAPILARI  SARJ SÜRESI ÖMÜRLERI


     PILLER VE YAPILARI  SARJ SÜRESI ÖMÜRLERI


     PILLER VE YAPILARI  SARJ SÜRESI ÖMÜRLERI


     PILLER VE YAPILARI  SARJ SÜRESI ÖMÜRLERI




  • bilgiler eskimiş ve yanlış bipekkanın verdigi başlıgı takip edin sanyo eneloop pilleri herseyi degistlrdi.
  • pilbilgi.blogspot.com adresinde cok sayida makale mevcut. Guncel bilgi denenmis bilgi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.