Şimdi Ara

Bilim insanları Antartika’da, atmosferimizi temizleyen 'deterjanın' peşinde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     

    Bilim insanları, atmosferimizi kirleten gazları yok ettiği düşünülen Hidroksil radikali adlı kimyasalın izini Antartika’da sürüyor.

    Hidroksil radikali adlı kimyasal, atmosfer kimyagerleri için halen “büyük muamma” olarak görülüyor. Söz konusu kimyasal atmosferde; ultraviyole ışınlar, ozon ve su buharı ile girdiği reaksiyon sonucu doğal olarak ortaya çıkıyor. Ancak, Hidroksil radikali ortaya çıktıktan sonra diğer gazlarla reaksiyona giriyor ve onların yapısını bozarak saniyeler içinde ortadan kayboluyor. Bilim insanları da bu yüzden ölçümlerini karbon monoksit gazında bulunan karbon-14 izotopuyla yapmayı umuyorlar.

    Ayrıca Bkz.Rüzgar türbinlerinin artması küresel ısınmayı tetikleyebilir

     

    Risk faktörü yüksek bir görev

    Avustralya ve ABD’li bilim insanlarından oluşan ekip, önceleri atmosferik modelleme yöntemleriyle ölçülmeye çalışılan Hidroksil seviyelerinin ne derece doğru olduğunu da araştıracak. Ekip bu sebeple, Antartika’da Law kubbesinde yaklaşık iki buçuk ay süreyle kazı çalışmaları yapacak.

    Kazıda çıkarılması planlanan buz kalıplarının havayla reaksiyona girmesi sonrası kirlenme ihtimali olduğundan, bütün faaliyetler kazı alanında yürütülecek. Bu da kazı alanına çok sayıda ekipman sevkiyatı yapılmasını gerektiriyor.

    Tüm bu çalışmalar sonucunda bilim insanları başarabilirlerse, Hidroksil radikallerinin geçmiş ve şu anki seviyelerini tespit edebilecekler. Bu sayede, sanayi devriminden itibaren atmosferimizi etkileyen zararlı gazların Hidroksil radikallerince nasıl ortadan kaldırıldığı bulunmuş olacak.

    Sonuç olarak ise bilim insanları gelecekte iklimle ilgili daha doğru tahminler yaparak, zararlı gazların küresel ısınmaya tesirlerinin tespitini yapabilecek.

     
     


     







  • Şu karbon geri toplama yada böyle sera gazlarını yok eden sistemleri acil olarak bulup birde onu karlı hale getirip insanların kendiliğinden yapmasını sağlamalıyız

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • olumlu sonuçlanırsa, çok ironik olucak.

  • gun kullanıcısına yanıt
    Bahsettiginiz teknolojiler ve cok daha fazla cok uzun zamandir zaten var. Tek problem bunarin gizli projerlinde icerisinde ve bazi elit kesimlerin menfaatine olacak sekilde gomulu kalmasi. Ama yakinda bu teknolojierle tanisacagiz. Hem de cok yakinda...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.