Şimdi Ara

Kilogramın ağırlığı bundan sonra Planck sabiti ile belirlenecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
2.712
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    Meyve, sebze, insan, hayvan, altın, gümüş, otomobil; aklınıza ne gelirse hepsinin ağırlığı tüm dünya tarafından kabul edilen ortak bir sabit sayesinde ölçülüyor. Platin ve iridyumdan yapılan ve yıllardır Paris'te bir yeraltı kasasında saklı tutulan metal bir kilogram.
     
    Uluslararası Kilogram Prototipi (International Prototype Kilogram) olarak bilinen bu metal obje, 1889 yılından beri tüm dünyada ağırlıkların ölçülmesi için prototip olarak kullanılıyor. ABD gibi ağırlık birimi olarak ons kullanan ülkeler bile ağırlık ölçümlerini yapabilmek için Uluslararası Kilogram Prototipi'ni temel alıyor.
     
    Ancak 16 Kasım'da, yani yarın, yıllardır kullanılmakta olan bu kütle sabiti emekliye ayrılacak. 129 yıldır tüm dünyada ağırlık ölçümlerini belirleyen Uluslararası Kilogram Prototipi, ya da orijinal adıyla "Le Grand K",  yerini yeni bir prototipe bırakacak. 
     
    Metrik sistemi düzenleme görevini üstlenen Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu (BIPM), kütlenin temel birimini belirleyecek yeni prototipi seçmek için yarın Versay'da bir araya gelecek. Le Grand K'nin yerini, doğadaki temel bir sabit temel alınarak belirlenen bir kilogram tanımı alacak.
     
    16 Kasım'da gerçekleşecek bu değişiklik gündelik hayatımızda bir fark yaratmayacak olsa da, ağırlık ve ölçümler ile uğraşanlar için bu tarihi bir an olacak. Yaşanacak bu değişimi 75 yılda bir geçen Halley kuyruklu yıldızına benzeten fizikçi Stephan Schlamminger, bu büyüklükte bir değişikliğin çok nadir yaşandığını ifade etti.
     
    Kilogramın evrensel bir sabit kullanılarak yeniden tanımlanabilmesi için dünyanın dört bir yanından bilim insanlarının yıllarca çalışması gerekti. Kilogramın yerini alacak evrensel bir sabitin bulunması 2018 yılını buldu belki ama yıllardır yürütülen bu çalışmalar ve yapılan araştırmalar, bugüne kadar yapılan en karmaşık makinelerin geliştirilmesine ve kuantum fiziğinde önemli buluşların yapılmasına yardımcı oldu.
     
    Le Grand K'in yerini alacak bu evrensel sabit, Kibble dengesi olarak bilinen bir ölçüm aleti sayesinde belirlendi. İngiliz fizikçi Bryan Kibble tarafından 1975 yılında geliştirilen Kibble dengesi, son derece isabetli ölçümler yapmasını sağlıyor. Bugün kullandığımız sıradan tartılar bir kütleyi başka bir kütleye ölçerek çalışırken, Kibble dengesi bir kütleyi elektromanyetik güce karşı ölçerek ağırlığını belirliyor.
     
    Kibble dengesi ile ağırlık ölçmek için etrafı mıknatıslar ile çevrili bir bobin kullanılıyor. Bobine elektrik akımı verilerek elektromanyetik çekim sağlanıyor ve bu çekim sayesinde tartılan maddenin ağırlığı belirleniyor.
     
    Kilogramın ağırlığını kusursuz bir şekilde belirleyebilen Kibble dengesi bugüne kadar sadece iki laboratuvarda geliştirilebildi: Biri ABD'de Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) tarafından işletilen laboratuvar, biri de Kanada'da Ulusal Araştırma Konseyi (NRC) tarafından işletilen laboratuvar.
     
    Yarın gerçekleşecek bu tarihi değişiklikten sonra iki ana ölçü birimi olan ağırlık ve uzunluk artık fiziğin iki temel teorisine bağlı olacak: İzafiyet teorisi ve kuantum mekaniği. İzafiyet teorisinin bilim dünyasına kazandırdığı ışık hızı uzunluğun belirlenmesi için temel alınırken, kuantum mekaniğinin bilim dünyasına kazandırdığı Planck sabiti de ağırlıkların belirlenmesi için temel alınacak.







  • Bunların hiçbiri değişmiyor, orada saklanan kütleyle plank birimini göre ayarlanan ağırlık tartıya konsa iki ağırlık tartıda eşit gelecek. Orada saklanan cisim ne kadar dayanıklı malzemelerden de yapılsa ne kadar izole bir ortamda da tutulsa zamanla kütle kaybediyor, işte bunun olmaması için artık 1 kilogramı evrensel bir sabite bağlayıp kafamızı rahat ettireceğiz, tanımlama yaparken de bir merkeze bağlı kalmayacağız.
  • Peki bir kilo pamuk mu daha ağır olacak yoksa demir mi?

  • Okumadım :d

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Artık 1 kilo 1 kilo olmayacak mı yani

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 kilogramın ne olduğu, neye bağlı olduğu, neye göre ölçüleceği değişiyor. Ölçü biriminin ismi değişmiyor.
  • Bizim asla hissetmeyeceğimiz bir değişiklik.

  • Sirkadyen S kullanıcısına yanıt
    Bunların hiçbiri değişmiyor, orada saklanan kütleyle plank birimini göre ayarlanan ağırlık tartıya konsa iki ağırlık tartıda eşit gelecek. Orada saklanan cisim ne kadar dayanıklı malzemelerden de yapılsa ne kadar izole bir ortamda da tutulsa zamanla kütle kaybediyor, işte bunun olmaması için artık 1 kilogramı evrensel bir sabite bağlayıp kafamızı rahat ettireceğiz, tanımlama yaparken de bir merkeze bağlı kalmayacağız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 15 Kasım 2018; 14:7:33 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: interwap

    Bizim asla hissetmeyeceğimiz bir değişiklik.
    Uygulama olarak evet, ancak eline aldığın cismin ağırlık farkından bahsediyorsan zaten öyle bir değişiklik olmayacak ki sen de hissedesin.

    Bu arada diğer yorumlar beni gerçekten üzdü, umarım gerçek değildir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 15 Kasım 2018; 14:9:38 >
  • Bunu sevmedi ben. Pazarda bağırıyorduk 1 kilo domates 1 kilo patates ikizlere takke diye. Herkes bakmak bize ve bizden almak. Ama şimdi 1 Planck Sabiti domates diye bağırmak olmaz mı saçma?! Biz pazarcıları anlamamak, neden? Bize sormamak, neden?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tostumm

    Bunların hiçbiri değişmiyor, orada saklanan kütleyle plank birimini göre ayarlanan ağırlık tartıya konsa iki ağırlık tartıda eşit gelecek. Orada saklanan cisim ne kadar dayanıklı malzemelerden de yapılsa ne kadar izole bir ortamda da tutulsa zamanla kütle kaybediyor, işte bunun olmaması için artık 1 kilogramı evrensel bir sabite bağlayıp kafamızı rahat ettireceğiz, tanımlama yaparken de bir merkeze bağlı kalmayacağız.
    Orjinal numune Paris'te saklanıyormuş. Bunun da onlarca kopyası varmış. Bilmem kaç numaralı kopya Türkiye'de imiş. 40 yılda bir kopyalar Paris'e yollanıp kontrol ediliyormuş. Açıklamaya göre bazılarının kütlesi azalırken bazılarının arta biliyormuş. artık 0.00000000001 gram mıdır bu fark bilemiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gr8Kebabini

    Peki bir kilo pamuk mu daha ağır olacak yoksa demir mi?
    1 kilo cehalet daha ağır gelecek.

    (Şahsi değil, konudaki mesajlara yapılan yorumdur)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 15 Kasım 2018; 14:24:12 >
  • Ohol Oula kullanıcısına yanıt
    Pazarda kullandığın tartının kalibrasyonunda kullanılan yöntemin değişikliği ile ilgili bir konu. Okuduğunu anlamak mühim.

  • peki neden değişiyor onu da anlatır mısınız ?
  • Barış Özcan geçen hafta anlatmıştı. Merak edenler için;
    https://youtu.be/3LDTgXzWKes



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kymelria -- 15 Kasım 2018; 16:48:28 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ohol Oula

    Bunu sevmedi ben. Pazarda bağırıyorduk 1 kilo domates 1 kilo patates ikizlere takke diye. Herkes bakmak bize ve bizden almak. Ama şimdi 1 Planck Sabiti domates diye bağırmak olmaz mı saçma?! Biz pazarcıları anlamamak, neden? Bize sormamak, neden?

    Sadece basligi okuyarak bile isminin planck sabiti olmayacagi, sadece hesaplanma biciminin degisecegi belli oluyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben anlamam 1 kg istiyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.