Şimdi Ara

Sindirim sistemimiz küçük plastik parçalarla dolu olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
256
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Çapı 5mm altında olan plastik parçaları mikroplastik olarak nitelendiriliyor. Bu parçalar ham madde olmak üzere özel olarak imal edilebileceği gibi sentetik giysilerden, boyalardan ya da daha büyük plastik parçalardan koparak atmosfere, toprağa ve sulara karışabiliyor. Daha önce araştırmacılar kuşların, balıkların ve balinaların vücudunda mikroplastiğe rastlamış ve insan vücudunda da mikroplastik olabileceğini belirtimişti. Yakın tarihli bir araştırma ise sindirim sistemimizin mikroplastik yuvası olabileceğini gösteriyor.


     

    Mikroplastikler insan bağırsağına ulaşıyor 

    Avusturya Çevre Ajansı ve Viyana Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada mikroplastiklerin farklı coğrafyalarda etkin bir madde olup olmadığı mercek altına alındı. Araştırmacılar her biri farklı ülkelerde(Finlandiya, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, Rusya, Ukrayna, Avusturya) yaşayan 8 katılımcının bir hafta boyunca tükettiği gıdaları not etmesini istedi. Haftanın sonunda ise katılımcılardan dışkı örneği alınarak bu örnekler analiz edildi.


     

    Analizin sonucunda araştırmacılar çarpıcı bir tabloyla karşılaştı: Ortalama 10 gram insan dışkısında 20 adet mikroplastik parça bulunuyordu. Bazı örneklerde 9 farklı tipte plastik bulunurken örneklerde 50 ila 500 mikrometre arasında plastik parçalara rastlanılmıştı. Avrupa'da gerçekeleşen bir etkinlikte bulguları diğer uzmanlarla paylaşan Dr. Philipp Schwabl yaptıkları çalışmanın bir ilk niteliği taşıdığını belirtirken ''Çalışma, plastiklerin insan bağırsağına ulaştığını doğruluyor.'' ifadesini kullandı.


     
     

    Philipp Schwabl söz konusu mikroplastiklerin özellikle sindirim sistemi hastalıklarına neden olabileceğini, iltihaplanmayı tetikleyebileceğini ve bağışıklık sistemine zarar verebileceğini belirtiyor ancak tehlike düşünülenden çok daha fazla olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da mikroplastik seviyesinin en yüksek olduğu noktanın bağırsak olduğunu belirten Schwabl bununla birlikte çok daha küçük mikroplastiklerin kan dolaşımına, lenf sistemine ve hatta karaciğere bile girebildiğini belirtiyor. İnsan vücudunda da benzer etkileri görmekten endişe duyan araştırmacılar, mikroplastiklerin insan vücudundaki konsantrasyon seviyesini ölçmek için daha fazla araştırma yapmak gerektiğini belirtiyor.


     

    Deniz ürünleri ve ambalajlı gıdalar tehlike saçabilir 

    Bu çalışma ile insan vücudundaki mikroplastik varlığı resmen kanıtlansa da aslında mikroplastik meselesi uzun bir süredir bilimsel çalışmalara konu oluyordu. Daha önce yapılan araştırmalara göre Avrupa'da yaşayan bir insan bir yıl boyunca toplamda 11 bine yakın mikroplastiği yutuyor. Mikroplastiklerin ağırlıklı olarak deniz ürünleri veya küçük ambalaj parçaları vasıtasıyla insan vücuduna girdiği düşünülse de araştırmacılara göre mikroplastikler; musluk sularında, biralarda ve hatta yağmur sularında bile mevcut. Bu da insanların mikroplastiklerle daha sık etkileşime geçtiği anlamına geliyor.


    Daha önce yapılan bazı araştırmalarda mikroplastiğin balinalarda doğurganlığın azalmasına neden olduğu tespit edilmişti. İnsan vücudunda da bağışıklık sisteminden doğurganlığa kadar çeşitli alanlarda mikroplastiklerin zararlı etkileri görülebilir. Araştırmacılar mikroplastik kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için plastik kullanımının azaltılmasını ve gıda/içecek ambalajlarında ??plastik kullanımının sonlandırılmasını öneriyor. 








  • Yaptığım iş gereği bağırsaklarımı bile aşmıştır.

  • Midem bulandı

  • Yeni sağlık konusu da bu oldu ama kullandığımız kaya deniz tuzu fark etmeksizin hepsinde bulunduğunu da açıkladı bu araştırmayı yapan kişiler. Tuz da bile varsa allah bilir daha nelerde vardır o yüzden hangi birine önlem alabileceğimizi şaşırmış durumdayız.

  • DH haber yazma başına ne kadar para verdiğini öğrene bilirmiyim !?
    yani bilmediğimiz bir şey değil ve dahası güncel haber değeri bile olmayan haberleri yayınlıyorsunuz
    söyleyin bizde daha nitelikli haberler yazalım sizlere
  • nitelikli haber derken ne kasdedilmiş bilemiyorum ama çarpıcı bir araştırma ve insan sağlığı açısından ciddi haber niteliği taşıyor. plastik yiyoruz içiyoruz demeye getirmişler, doğru da demişler, artık bir toplumu doğrudan yediği içtiği hatta soluduğu hava ile hasta edebilir ve ilerisi için neler yapılır...

  • Donanım habere yakışır bir haber olmuş... nerde pis haberler orda dh...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ee nasil cikartacaz bunlari onu soyleyin :)))

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.