Şimdi Ara

Tarihin bilinen en eski yekpare gemi enkazı Karadeniz'de bulundu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
485
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Karadeniz Denizcilik Arkeoloji Projesi (MAP) ekibinden arkeologlar, 2400 yıldan bu yana Karadeniz’in derinliklerinde yatan ve yapısında bir bozukluk bulunmayan, bilinen en eski gemi enkazını bulduklarını açıkladılar. 23 metre uzunluğundaki geminin antik Yunanlılara ait olduğu düşünülüyor.

    “Denizin 2km derinliğinde bu denli sağlam ve hasar görmemiş bir enkaza ulaşacağımı söyleselerdi inanmazdım.” diyor, araştırmacı ekibin başındaki isim Profesör Jon Adams. Enkazın bulunduğu derinlikte oksijen olmamasının enkazın korunmasında büyük rol oynadığı düşünülüyor. Profesör Adams buluşun, antik çağlarda denizcilik ve gemi yapımı konusundaki anlayışımızı değiştireceğini söylüyor.
     
    İngiliz Müzesi’nde bulunan ve Odysseus’in gemisini resmeden “Deniz Kızı Vazosu (Siren Vase)”ndan yola çıkan araştırmacılar, enkazın bir ticaret gemisine ait olduğunu düşünüyorlar. Geminin direği, dümeni ve güvertesi bozulmamış şekilde duruyor. Bilim adamları enkazı bulunduğu yerde bırakmayı planladıklarını, ancak karbon testiyle yaşını tespit etmek üzere bir parça aldıklarını, yapılan testler neticesinde geminin bilinen en eski enkazlardan biri olduğunu tespit ettiklerini ifade ediyorlar.
     

    Keşif, MAP ekibinin son 3 yılda Karadeniz’de bulduğu 60 enkazdan birisi. Tarih öncesi deniz düzeylerindeki değişimler hakkında daha fazla bilgi edinmek üzere başlanan projede bugüne dek tarihimize ışık tutan çok sayıda keşfe imza atıldı. Ekip tarafından keşif ve gemi hakkında hazırlanan 2 saatlik bir belgesel İngiliz Müzesi’nde bugün (23 Ekim) gösterilecek.
     







  • Bu araştırmacı ekibin başındakiler hep yabancı oluyor nedense...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Keşke biz de böyle enkazlar bulabilsek.. Kendi sularımızda tarih ve gizem yatıyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Birde her ne bulunursa önce antik Yunanlılara malediliyor. O kadar uygarlık geçmiş bu bölgeden...

  • Kafadan atmıyorlardır herhalde. Adamların dayanakları olmadan konuşacak seviyeden değiller.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • adam altın mı çıkarıyor ne yapıyor haberimiz yok.. sonrada ingiliz müzesinde belgesel gösteriliyor...biride gelip kıçımızın dibinden dogalgaz çıkarıyor... osmanlının çökme halindeyken tarihi eserlerin başına gelenler ile ekonomik başa gelenlere benziyor ...

  • Türkiyede deniz araştırma ekibi varmı acaba tarihi eser arama ekibi merak ettiğim bu

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Karadenizde birinin gemileri batmış.

  • yerli ve milli karadeniz .

  • karadeniz dalgalıdır affetmez

  • Arkeoloji ve ulusal sınırlarımız içinde yapılan veya yapılacak tarihi araştırmalar büyük bütçelere ihtiyaç duyabilir. Başta devlet olmak üzere, büyük holding ve kuruluşlar bu işlere destek vermez sponsor olmazlarsa hiçbir şey araştıramazsiniz. Atatürk döneminde bilime, tarihe ve arkeolojiye verilen önem ne yazık ki artık yok...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.