Şimdi Ara

Köpeklerin ve insanların geçmişine bir bakış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
390
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Köpekler, evcilleştirme serüveninde önemli bir konumdaydı. Atalarımız çiftçiliğe başladıklarında hem bitki hem de hayvanları ehlileştirmeyi öğrenmişti. Basitçe işe yarar özellikteki canlılar kendi aralarında çiftleştirilerek yeni nesle yön veriliyordu (yapay seçilim). Mesela teosinte bitkisi, günümüzdeki mısırın atasıdır. Bu bitki, bugünkü mısıra göre oldukça inceydi ve az sayıda tanesi vardı. En fazla tanecik içerenler kendi aralarında çiftleştirildi ve zamanla tane sayısı artarak günümüzdeki haline ulaştı.
     
    İlk çiftçiler Orta Doğu'da yaşıyordu. Tarım, Bereketli Hilal olarak bilinen bölgede başlamıştı. Burası günümüzdeki Türkiye, Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail, Filistin ve Mısır'ın bazı kısımlarını içerir. İnsanlar artık avcı-toplayıcı hayatı terk ederek buğday, arpa, bezelye, mercimek gibi bitkilerin yabani atalarını yetiştirmeye başlamıştı.
     
     
    Bereketli Hilal (Vikipedi) 
     
     

    Atalarımız göç ettikleri yeni yerlere köpekleri de götürmüş  

    Atalarımız zamanla koyunları, inekleri ve köpekleri de evcilleştirdi. Hatta bu hayvanları Asya ve Avrupa'nın bazı bölgelerine de götürdü. Kanıtlar, Avrupa ve Asya'daki arkeolojik buluntu alanlarından geldi. Köpek kalıntılarından elde edilen DNA'ya göre, insanlarla köpeklerin geçmişi iç içe. İnsanlar Avrupa'ya doğru göç ettikçe, köpekleri de beraberinde götürmüş. Avrupa'ya gelen köpekler, buradakilerle çitfleştiklerinde gen havuzu da değişmiş.
     
    Yüzlerce farklı köpek ırkının ıslahı, genlerin daha da karışmasına neden oldu. Tüm şekil ve boyutlardaki modern köpekler, sahiplerinin yolculuklarına eşlik eden ilk çiftlik köpeklerine göre oldukça farklı.
     







  • Evrimciler, balıkların pikaia gibi omurgasız deniz canlılarından, amfibiyenlerin ve günümüz balıklarının "atasal" bir balıktan, sürüngenlerin amfibiyenlerden, kuşların ve memelilerin ayrı ayrı sürüngenlerden ve en son olarak insanların ve günümüz maymunlarının ortak bir atadan evrimleştiklerini iddia ederler. Bu iddialarını bilimsel olarak ispatlayabilmeleri içinse, bu türler arasında dönüşüm olduğunu gösteren ara geçiş canlılarının fosillerini göstermeleri gerekir. Ancak, daha önce de belirtildiği gibi bu hayali canlılardan eser yoktur. Evrimciler, bu nedenle bazı canlıların fosillerini taraflı olarak yorumlar ve bu fosilleri ara geçiş formları olarak tanıtırlar. Ne var ki bu "zoraki ara geçiş formları" evrimcilerin kendi aralarında dahi ihtilaf konusudur ve bugüne kadar ihtilafsız olarak kabul edilmiş gerçek bir ara geçiş formu bulunmamıştır. Bunlar aslında geçiş formları değildirler. Ancak evrimciler böyle bir sıralama yapmak zorunda oldukları için, buldukları fosillerden bazılarını ara geçiş formu gibi yorumlarlar. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nden Gareth Nelson evrimcilerin "keyfi" evrimsel ata seçimleri için şunları söyler:

    Bazı atalar bulmamız gerekiyor. Şunları seçelim. Neden? Çünkü bu ataların olması gerektiğini biliyoruz ve bunlar en iyi adaylar. Genellikle işler böyle yürüyor. Abartmıyorum.26





  • quote:

    Orijinalden alıntı: FerdosParadise

    Evrimciler, balıkların pikaia gibi omurgasız deniz canlılarından, amfibiyenlerin ve günümüz balıklarının "atasal" bir balıktan, sürüngenlerin amfibiyenlerden, kuşların ve memelilerin ayrı ayrı sürüngenlerden ve en son olarak insanların ve günümüz maymunlarının ortak bir atadan evrimleştiklerini iddia ederler. Bu iddialarını bilimsel olarak ispatlayabilmeleri içinse, bu türler arasında dönüşüm olduğunu gösteren ara geçiş canlılarının fosillerini göstermeleri gerekir. Ancak, daha önce de belirtildiği gibi bu hayali canlılardan eser yoktur. Evrimciler, bu nedenle bazı canlıların fosillerini taraflı olarak yorumlar ve bu fosilleri ara geçiş formları olarak tanıtırlar. Ne var ki bu "zoraki ara geçiş formları" evrimcilerin kendi aralarında dahi ihtilaf konusudur ve bugüne kadar ihtilafsız olarak kabul edilmiş gerçek bir ara geçiş formu bulunmamıştır. Bunlar aslında geçiş formları değildirler. Ancak evrimciler böyle bir sıralama yapmak zorunda oldukları için, buldukları fosillerden bazılarını ara geçiş formu gibi yorumlarlar. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nden Gareth Nelson evrimcilerin "keyfi" evrimsel ata seçimleri için şunları söyler:

    Bazı atalar bulmamız gerekiyor. Şunları seçelim. Neden? Çünkü bu ataların olması gerektiğini biliyoruz ve bunlar en iyi adaylar. Genellikle işler böyle yürüyor. Abartmıyorum.26
    bugün de çökerttik çok şükür




  • Kedileri de Anadolu çiftçileri evcilleştirmiştir. Ne bereketli coğrafya arkadaş
  • Atları İskitler evcilleştirmiş. Sanırım Kafkasya'da.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FerdosParadise

    Bu mesaj silindi.
    bak vallaha ararım 155i i, hayın vatan hayını
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Negidales

    Atları İskitler evcilleştirmiş. Sanırım Kafkasya'da.
    Ural altay arasinda Botay`lar evcillestirmis gorunuyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

    bugün de çökerttik çok şükür

    Alıntıları Göster
    DNA barindiran hersey bir tasarimdir.

    automation var cunku. automation u inkar eder harbi salaktir ! Toprakta biten canlilar da var. Hucresel yapilari olan dnalari olan.

    yani evrim var evet. bunun adi evaluation! siz darwinnistlerin iddia ettigi gibi mutation degil. mutantlar cevreye uyum saglayamayan, automation i bozan urunlerdir. hata dir. iste insan ayriliyor burada ona verilen akilsal ozellikleri ile ...




  • FerdosParadise kullanıcısına yanıt
    Hadi başka yerde yalanlarını yuttur.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merak ettiğim konu acaba ilk evcilleştirilen hayvan hangisi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Morichannnn

    Hadi başka yerde yalanlarını yuttur.
    Benim ismim Hadi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.