Şimdi Ara

Antibiyotik direncini dakikalar içinde tespit eden test

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hepimiz hastalandığımızda doğru ilaçları kullanarak hastalığı bir an önce atlatmayı isteriz ancak antibiyotik direnci problemi bu isteğimizin gerçekleşmemesine neden olabilir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, hayvancılık sektöründe kullanılan antibiyotiklerin yayılması ve antibiyotiklerin korunaklı saklanmaması gibi sebeplerle ortaya çıkan antibiyotik direnci sonucunda bazı bakteriler antibiyotiklerden kaçma konusunda giderek uzmanlaştı. Süper bakteriler veya kabus bakteriler olarak anılan bu bakteriler, ilaçları faydasız hale getirerek her yıl 700 bin kişinin ölümüne yol açıyor.


     
     

    2016 yılında Birleşmiş Milletler antibiyotik direncinin artık bir sağlık krizi haline geldiğini duyurmuştu. Bir süredir dünyanın dört bir yanından bilim insanları antibiyotik direncinin etkilerini azaltmak için uğraşıyor. Kaliforniya Üniversitesi(Berkeley)'ndeki araştırmacılar ise antibiyotik direncini tespit ederek doğru ilaç kullanımını sağlayan yeni bir test geliştirdi.


     

    Dakikalar içinde tespit ediyor

    Basit ama son derece zekice hazırlanmış olan test, idrar örneklerinde beta-laktamaz olarak adlandırılan molekülleri tespit ederek çalışıyor. Bu moleküller antiyibiyotiğe dirençli bakteriler tarafından üretilen özel enzimler olduğu için bu moleküllerin varlığı antibiyotik direncini işaret ediyor. 


     

    DETECT olarak isimlendirilen test, beta-laktamaz örneklerini arayan ilk test değil. Günümüzde beta-laktamaz verilerine dayanarak antibiyotik direncini tespit etmeyi amaçlayan farklı testler de bulunuyor ancak beta-laktamaz molekülleri düşük konsantrasyonlarda bulunduğu için bu moleküller ancak laboratuvar ortamlarında birkaç gün süren testlerin sonucunda tespit edilebiliyordu. 


     

    DETECT ise beta-laktamaz sinyallerini tespit etmek için 40 bin farklı faktörü kullanıyor. Böylece sadece bir idrar örneği ile bir kaç dakika gibi son derece kısa bir süre içinde beta-laktamaz izleri tespit edilebiliyor. Testi, idrar yolu enfeksiyonundan şikayetçi 40 hasta üzerinde test eden araştırmacılar bu hastalardan 10'unda, beta-laktamaza rastladı. 


     

    Araştırmacılara göre DETECT sadece antibiyotik direncini tespit etmekle kalmıyor; aynı zamanda hangi bakterilerin erken dönem antibiyotikler tarafından yok edilebileceğini de gösteriyor. Bu sayede hastalar bakteriye özel en etkili antibiyotiği kullanarak hem kısa bir sürede sağlıklarına kavuşabilecek hem de bakterilerin yeni nesil antibiyotiklere karşı da dirençli hale gelmesi engellenecek. 


     

    Ekip şimdi bu testin; hastanelerde ve kliniklerde kolay bir şekilde uygulanması için testi ticarileştirme üzerine odaklanıyor. 








  • DETECT çok yaratıcı olmuş.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çok iyi ya
  • Harika bir teknik, dilerim tüm dünyada yaygınlaşır.

  • Lütfen doktor bizzat ve bizatihi antibiyotik yazmadıkça,


    ELİNİZİ ANTİBİYOTİKLERE SÜRMEYİN.

  • bence böyle haberler vermenizde yerinde hayat sadece bilgisayar ekran kartı cep telefonundan ibaret değil

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.