Şimdi Ara

Dünya Sağlık Örgütü, sigara fiyatının artırılmasını istiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
2.284
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Tütün endüstrisinin ve bu endüstrinin en önemli ürünü sigaranın insan sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisini herkes biliyor. Buna karşılık tütün endüstrisi, sadece insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip değil. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan rapora göre sigara üretiminin neden olduğu çevre ve doğa tahribatı da en az insan sağlığında meydana gelen zararlar kadar önemli.


     

    Her yıl 6 trilyon sigara üretiliyor 

    Son on yılda sigara kullanımının çarpıcı bir şekilde arttığını belirten DSÖ, yaklaşık olarak 1 milyar kişinin sigara kullandığını belirtiyor. Bu insanların kullanımına sunulmak üzere üretilen sigara miktarı ise yıllık 6 trilyona ulaşmış durumda. Tütün endüstrisinin Asya ve Afrika'daki ormanların yüzde 5'inin yok olmasına neden olduğunu belirten DSÖ'ye göre gelişmiş ülkelerdeki tütün endüstrisi, gezegenimizdeki en savunmasız insanların kaynaklarını ve geleceğini yakıyor.


     

    Tütün endüstrisinin doğaya verdiği zarar çarpıcı rakamlarla DSÖ raporunda yer bulmuş durumda. Rapora göre yeryüzünde 50 bin kilometrekarenin üzerinde alan tütün çiftliği olarak kullanılırken bu çiftlikleri beslemek için yıllık 22 milyon tondan fazla su kullanıyor. Bu verileri sigara kullanan kişi sayısına yansıtan DSÖ, 50 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen kişinin tek başına 1.4 milyon litre suyun tükenmesinden sorumlu olduğunu belirtiyor.


     

    Dünyanın en fazla sigara tüketen ülkesi Çin'de, bu durumun etkileri çok daha net bir şekilde görülüyor. Her yıl 2.5 trilyon sigaranın tüketildiği ülkede her yıl milyonlarca litre su ve binlerce kiloemtrekarelik ekilebilir arazi sigara arzını sağlamak için kullanılıyor. Bunun sonucunda ciddi su sıkıntısı yaşanan ülkede 134 milyon insan yetersiz beslenme koşullarıyla karşı karşıya.


     

    İklim değişikliğini de tetikliyor 

    Tütün endüstrisinin bir diğer zararı ise karbondioksit salınımı noktasında kendisini gösteriyor. DSÖ raporuna göre tütün üretimi nedeniyle her yıl 84 milyon ton karbondioksit atmosfere salınıyor. Küresel karbondioksit salınımının yüzde 0.2'sini oluşturan bu miktar; Peru ve İsrail gibi ülkelerin karbondioksit salınımıyla eşit. Galler gibi nispeten daha az karbondioksit salınımı yapan ülkelerdeki salınım miktarının ise iki katı. Bu salınım nedeniyle tütün üretimi iklim değişikliğini de tetiklemiş oluyor.


     

    Raporda çevresel etkilere dikkat çekilse de ekonomik ve sosyal etkiler de es geçilmemiş. Rapora göre tütün yetiştiriciliğinin neredeyse yüzde 90'ı gelişmekte olan ülkelerde yoğunlaşıyor. Buna karşılık sektörden elde edilen kârın büyük bir kısmı gelişmiş ülkelerin cebine giriyor. Ayrıca tütün yetiştiriciliğinde yoğun pestisit kullanımı ve çocuk işçilerin çalışıyor oluşu da gelecek nesilleri tehlikeye atıyor.


     

    ''Sigara ve ham tütünde vergi artırılmalı'' 

    Tütün endüstrisinin verdiği zararların kapsamlı bir şekilde yer aldığı rapor kısaca ''tütün endüstrisinin neden olduğu çevresel zararları karşılayamadığını'' belirtiyor. DSÖ bu durumun tersine dönmesi için hükümetlere bir dizi tavsiyede de bulunmuş durumda. Öncelikli olarak tütün arazileri için ormanları yok eden ve su kıtlığına neden olan şirketlerin cezalandırılması gerektiği belirtiliyor. Buna ek olarak tütün sektörünün neden olduğu çevresel zararları karşılayabilmesi adına sigara ve ham tütüne yönelik vergilerin artırılması da hükümetlerden talep ediliyor. 


     

    Birleşmiş Milletler'e bağlı olarak faaliyetlerini yürüten DSÖ'nün hükümetler üzerinde bağlayıcı bir etkisi bulunmuyor. Yani üye devletler, bu tavsiyelere uyup uymamak noktasında tamamen bağımsız. Yine de yakın tarihte gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler panellerinde DSÖ'nün bu konuya değinmesi ve hükümetleri ikna etmeye çalışması bekleniyor. 








  • Evet sigara içen arkadaşlar
    Parlamentin 20tl olmasına hazır olun
    DSÖ vergi koyun der de devletimiz nasıl koymaz?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sigara içenlerin kafasına özel bır fanus yapsınlar sadece kendini zehirlesin ve o duman o fanusun içinde yokalana kadar da fanusu çıkartması yasak olsun.

  • Benim de kırmızı Ferrari Fxx im olsun

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sigara içilmesinden yana olmadığımı söyleyerek şunu belirtmeliyim ki o kişi o sigara için o parayı bulur bu sigara şirketlerinin ekmeğine yağ sürmektir.İçen insan,doğa ve çevreye değil daha çok sigara şirketlerinin yararına olacaktır bu uygulama ne yani daha önce bu kadar zarar vermiyor muydu? Dünya sağlık örgütünün aklına yeni mi gelmiş bu zarar. İçenleri yada doğayı düşündüklerinden değil bu olay, madem öyle yaz sigara şirketlerine ceza. Bu işin altından sigara şirketlerinin oyunu çıkarsa şaşırmayın. Zira burnuma kötü kokular geliyor. Dünya sağlık örgütü onlarla uğraşacağına egzozlardan,fabrikalardan çıkan dumanlar için bir şey yapsın madem doğa ve çevreyi düşünüyor. Hal böyle olunca çevreyi yada dogayı düşünmek değil biraz güçlünün yanında yer almak konusu ortaya çıkıyor. Yakında çıkar kokusu benden demesi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Arkadaş sigara için eyvallah da
    Hastane önlerinde, umumi tuvalette, toplu taşıma araçlarına binmeden hemen önce içmeyin şu zıkkımı.

  • Başkalarına zarar vermedikleri sürece içsinler, fakat dumanı başkalarına üflemek konusunda ciddi yaptırımlar olmalı artık, sigara dumanının verdiği zararı idrak edemiyorlar.
  • Valla en iyisi hiç başlamamak.Bir kere başlayınca ilk bir iki sene belki kolay ama sonra bırakması çok zor. Onun kölesi olunuyor. Kendine çevrene komple zarar. Ben 15 sene içtim. Son yıllar günde 2 pakete çıktım. Çocuk yapma kararı alınca bıraktım 1,5 senedir içmiyorum. Artık oğlumda olduğu için, tekrar başlamam çok zor. Ama zor gerçekten. Ölene kadar bağımlı insan.

  • Elektronik sigara satışları artaren azından aroma kokusu oluyor :D

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • cascade125 C kullanıcısına yanıt
    Devletlerden verginin arttırılmasını istemişler şirketlerden değil.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • toptan yasaklatsana o zaman niye yapamıyorsun çünkü para kaynakları kesilecek değil mi sizde az değilsiniz

    istersen 100 tl yap alan gene alır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-2 Spirit -- 9 Ekim 2018; 18:14:59 >
  • sonra millet daha çok kaçak sigaraya tütüne yönelsin
  • dünya sağlık örgütü açlık sınırı altında maaşlardan dolayı sağlığı bozulanlar için ne diyor muş? jti ile ortak mı çalışıyor?

  • Adam dolmuşa binmeden 0.01 saniye önce son fırtı çekiyor izmariti yere atıyor,dumanını da yüzümüze üflüyor..

  • bu soygunculuktur. insan sağlığını düşünmek değildir nerde görülmüş fiyatlar artınca sigara kullanımı azaldığı. siz inssan sağlığı adı altında soygun yapıyorsunuz vurgun yapıyorsunuz. insanların vijdanlarına dokunarak ticaret yapıyorsunuz.

  • Satışı neden yasaklanmıyor ?
  • Tam kapatılıp ahır yapılacak kurum Who dünyaya bir faydaları yok ara sıra rapor yayınlıyorlar bilmiyorum bu adamlara güvenen insanlar var mı emin değilim. Daha önce defalarca yanıldı nede olsa sonra amaan boş ver işte yanıldık yine derler zaten sigara ile mücadelede fiyatları artırmak çözüm değil kaçakçılık ve yasadışılığı arttırır buda talebi yükseltir reklamın iyisi kötüsü olmaz sonuçta.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • cem650 kullanıcısına yanıt
    Bugün 10 liraya aldığın sigaradan günde 2 paket içsen 20 lira yapar.



    Yarın 15 lira olursa, 2 paket 30 lira yapar.



    Paketi 10 liradan hesaplarsak 10*2=20 20*30=600 TL



    Paketi 15 liradan hesaplarsak 15*2=30 30*30=900 TL





    Bu 300 TL Çoğu kişi için bırakma nedenidir.



    veya gunde 1 paket dersek 150 TL olur.



    Artık bırakın şu zıkkımı. Kendinizi zehirliyorsunuz eyvallah ama bizi de zehirliyorsunuz. Gidin evinizde için.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle kaçak sigarayla ve açık tütünle mücadele edilmeli. Bunu yapmazsan kaçak sigarayı parasının nereye gittiğini hiç düşünmeden sırf ucuz diye tercih eden kitlelere sigara zamlarının nedenini izah edemezsin.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.