Şimdi Ara

Sahte haber kaynaklarını tespit eden yapay zeka

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
102
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Ünlü sözlük markası Collins Dictionary, ''sahte haber'' ifadesini 2017'de yılın sözü ilan etmişti. Nitekim 2016 yılında ABD'deki başkanlık seçimleri öncesinde başlayan ve sonrasında sosyal medyada etkinliğini iyce artıran sahte haberler artık önlenemez hale gelmişti. Tabi şu an için sahte haberleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da başta Facebook olmak üzere internet şirketleri ortaya çıkan sahte haberleri çok fazla yayılmadan platformlarından kaldırmak için sistemler geliştiriyor. ABD'deki MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ve Katar'daki Hamad Bin Khalifa Üniversitesi tarafından yürütülen iş birliği programı ise sahte haber kaynaklarını tespit ederek sahte haberleri daha yayınlanmadan devre dışı bırakmayı hedefliyor.


     

    Haberleri değil; haber kaynaklarını analiz ediyor 

    MIT'nin  Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı(CSAIL)'ndaki araştırmacılar ile Hamad Bin Khalifa Üniversitesinin Katar Bilgisayar Araştırma Enstitüsü(QCRI)'ndeki araştırmacılar ilk olarak haber kaynaklarını ayırt edebilen bir yapay zeka geliştirmekle işe başladı. Ekip yapay zekayı eğitmek için ABD'de faaliyet gösteren ve haberlerin doğruluğunu araştıran kurumlardan destek aldı. Bu kurumların hazırladığı toplamda iki bini aşkın haber analizi ile yapay zeka eğitildi.


     

    Bu analizlerin ardından yapay zeka bazı ifadelere karşı hassas hale geldi. Sahte haberlerin büyük bir kısmında ''kriz aktörü'', ''şeytani'', ''sahte bayrak'' gibi abartılı ifadeler yer alıyordu. Öte yandan sahte haberlerdeki bu abartılı ifadeler zaman zaman haber kaynağının politik görüşüne göre de değişiyordu. Örneğin sol eğilimli bir haber kaynağı ''adalet'' ve ''mütekabiliyet'' gibi ifadelere yer verirken sağ eğilimli diğer bir haber kaynağı ''otorite'' ve ''kutsallık'' gibi ifadeleri haberlerine serpiştiriyordu. 


     

    Bu ifadelerden yola çıkan yapay zeka henüz tam anlamıyla hazır değil. Araştırmacılara göre yapay zekanın bir haber kaynağının sahte haber yapıp yapmadığını tespit etmesi için o kaynakta yer alan en az 150 haberi incelemesi gerekiyor. Bu inceleme sonucunda ise kaynağın haberlerinin doğruluğu hakkında yüzde 65 doğruluk oranıyla kaynağın önyargılı olup olmadığı hakkında ise yüzde 70 doğruluk oranıyla tespitte bulunabiliyor. Ekip bu oranların ilk aşamada yeterli olsa bile haber kaynaklarının biraz dikkatli davranması halinde düşebileceğini belirtiyor.


     

    Tabi yine de söz konusu yapay zekanın geliştirilmesi sahte haberlerin yayılmasını önlemek adına güçlü bir silah olabilir. Günümüzde haberlerin doğruluğunu teyit etmeye çalışan platformlar olsa da bu platformların her bir haber için ciddi araştırmalar yapması gerekiyor. Yapay zekanın bazı basit ipuçlarından yola çıkarak haberlerin doğruluğu hakkında tespitte bulunması bu süreci çok daha kolay hale getirebilir. 








  • her şeye yapay zeka demekte moda oldu. komplike algoritmik program işte. Yapılan olayın adı supervised learning yani denetimli öğrenme. Programa diyon şu şu şu iyi şu şu şu kötü hadi koçum atıl internete.

    Gerçek zeka bağlantı kurar, kendisi kurgular. Ona da unsupervised learning deniliyor. Bu büyük bir araştırma konusu ve tam olarak yapay zekamız yok. yani herhangi bir veriyi al hacı diye verince kendisi bir karar veremiyor. önceden birşeyleri öğretmemiz gerekiyor.
  • DH editorleri de bir feyz alirlar artik ;)

  • her şeye yapay zeka demekte moda oldu. komplike algoritmik program işte. Yapılan olayın adı supervised learning yani denetimli öğrenme. Programa diyon şu şu şu iyi şu şu şu kötü hadi koçum atıl internete.

    Gerçek zeka bağlantı kurar, kendisi kurgular. Ona da unsupervised learning deniliyor. Bu büyük bir araştırma konusu ve tam olarak yapay zekamız yok. yani herhangi bir veriyi al hacı diye verince kendisi bir karar veremiyor. önceden birşeyleri öğretmemiz gerekiyor.

  • gageracer G kullanıcısına yanıt
    klasik excel formatında yapılan bir işlem bile aslında yapay zeka denilen iştir.
    ama genelde bu işler kullanıcı denetiminde yapılır !

    bu sistemler ise artık tam otomasyonlaşmış bir şekilde devamlılık arz ettiği için
    bir noktada sanki bağımsız çalışan bir algoritma sanılıyor !

    özetle evet tam bağımsız bir yapay zeka demek neyi nasıl düşüneceğini daha doğrusu nasıl hesaplayıp kendi
    mantıksal öngörü % ihtimallerine göre en iyi sonucu vereni kendi seçen sistemlere doğru gidiliyor.

    sahte haberin analizi aslında çok kolay
    5n 1k anlamıyla ilgili referanslara bakılmalı !

    ama 2. dünya savaşı olsun
    her ülke kendi gönüllü askerlerini toplamak için
    kendi bakış açısıyla olayları değerlendirmiş oldukları tarihsel gerçeklerdendir.

    özetle sahte haber mi ? yoksa sansür mü ? yoksa yönlü ve yandaş haber mi ?!
    işte bu konuları gerçek zekalar bile çözemezkenden
    yapay zeka bu haberleri nasıl çözecek ???

    özellikle sahte haber üzerine bu derece düşülmesi
    ileride bir 3. dünya savaşı için gönüllü arayışında sorunlar çıkmaması için bir çalışma olabilir gibi !




  • benim kendimce haberlerin doğru olup olmadığına dair kurduğum mantık algoritması şöyle;

    bir haber sıradan vatandaşın lehine ise %90 yalan, aleyhine ise %90 doğrudur. aksi durumlarda yani yanılma halinde gene vatandaş için sevindirici durum çıkıyor.

  • Okumalarımızda sorgulayıcı ve eleştirel bakış açısını ilke edinmeliyiz. Doğru bilgiye ulaşırken, kütühaneler ve bilgi merkezlerini kullanabiliriz. Özellikle alanlarında uzman bilgi ve belge yönetimi bölümü mezunlarımız var. Bu konularda destek almak isterseniz, bir araştırma kütüphanesine danışabilirsiniz. Kütüphaneler bir e-posta kadar yakın. En azından bilgi okur yazarlığı konusunda fikrimiz olmalı. Bilgi çöplüğünde, doğru bilgiye ulaşmak gittikçe zorlaşıyor. Farkındalık önemli.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.