Şimdi Ara

Hubble, uzay-zamanı 'büken' dev galaksi kümesini görüntüledi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
1.521
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • NASA'nın emektar uzay teleskobu Hubble, ilerleyen yaşına rağmen yakaladığı muhteşem fotoğraflarla bizleri büyülemeye devam ediyor. Yukarıdaki karede, Einstein'ın bundan yaklaşık 100 yıl önce tahmin ettiği 'kütleçekimsel merceklenme'nin en güzel örneklerinden birisini görüyoruz. Fotoğraf, galaksiler gibi dev kütlelerin tıpkı uzay-zamanı büktükleri gibi ışığı da büktüklerinin muhteşem bir kanıtı.



    Fotoğrafta yer alan SDSS J1138+2754 isimli galaksi kümesinde, yüzlerce farklı galaksi kütleçekimi etkisiyle bir arada bulunuyor. Bu galaksi kümesinin kütlesi o kadar büyük ki dev kütlesi nedeniyle uzay-zamanda çok ilginç bir bozukluğun oluşmasına neden oluyor.



    Yerçekimsel kırılma olarak da bilinen bu ilginç fenomen, en basit anlamda evrenin dev objelerinin (bir galaksi kümesi gibi) devasa kütleçekimleri nedeniyle tıpkı uzay-zamanı büktükleri gibi ışığı bükmesi ve arkalarındaki cisimler için bir mercek görevi görmesi anlamına geliyor.




    Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan ESA,"Günlük hayatımızın çok büyük bir parçası olduğu için yerçekiminin muhteşem güçlerini kolaylıkla unutabiliyoruz. Ancak galaktik ölçüde kütleçekiminin gücü çok net ve büyüleyici bir şekilde görülebiliyor. Dev galaksi kümesi, arkasından gelen ışınları büküyor, çeviriyor ve Dünya'ya doğru farklı yollar izlemeye zorluyor" ifadelerini kullanıyor.



    Fotoğrafta bazı uzak galaksilerin birden fazla konumda görülebildiğini söyleyen uzay ajansı,"Galaksilerin geniş cisimler olması nedeniyle bir ucundaki ışık diğer ucundaki ışığa göre farklı bir şekilde kütleçekim lensinden geçiyor. Galaksilerin ışıkları Dünya'ya ulaştığında lensin sol alt tarafındaki gibi yansıtılmış olarak veya sağ üst taraftaki gibi bükülmüş olarak görünebilir." sözlerini kullanıyor.



    Ayrıca Bkz.Satürn'ün uydusu Titan'da 'toz fırtınaları' bulundu

    Einstein'ın öngörüsü tutmadı




    Albert Einstein kütleçekimsel merceklenme fenomenini 1912 yılında, henüz genel görelilik kuramını yayınlamadığı zamanlarda öngörmüş. Einstein ayrıca o zamanların teknolojisini de göz önünde bulundurarak bu durumun asla kanıtlanamayacağını da eklemiş. İnsanoğlunun bu kısa zaman içerisindeki teknolojik gelişimi, Einstein'ın da beklentilerini aşmış gibi görünüyor.



    NASA/ESA'nın yayınladığı bu muhteşem fotoğraf elbette kütleçekimsel merceklenmenin en büyüleyici örneklerinden birisi. Ancak bu ilginç fenomenin astronomik keşiflerde de çok önemli bir yeri var.



    Örneğin NASA'nın geçtiğimiz nisan ayında duyurduğu evrenin en uzak yıldızı keşfi de yine aynı fenomen sayesinde mümkün olmuş ve tam 9 milyar ışık yılı uzaklığında bulunan yıldız, dev galaksi kümelerinin kütleçekimsel mercekleme etkisi yardımıyla keşfedilmişti. "İkarus" ismi verilen bu yıldızdan Hubble'a ulaşan ışınlar, milyarlarca yıl süren yolculukları sırasında merceklenme etkisiyle yaklaşık 2000 kat büyültülmüş ve keşif de bu sayede mümkün hale gelmiş.




    ESA'nın yazısı ve fotoğrafın orjinali için buraya tıklayabilirsiniz. 

      







  • tam tersi gorusteyim. ilerlemenin itici motoru insanlarin birbiriyle mucadeleri, savaslar ve rekabettir. insanlar dogal hallerinde degisimi pek sevmezler, farkliliklar hoslarina gitmez, ancak bir dusman bir rakip zorladiginda yeni yollar uretmeye mecbur kalirlar. keza bugun kullandigimiz teknolojilerin cogunun kokeni ikinci dunya savasi ve soguk savastir. internet bile soguk savas devrinde nukleer saldirilarla cokmeyecek bir iletisim sistemi olarak hayata gelmistir. yakin caga bakarsak osmanli ve cin ikiside merkezi, cok guclu, genis kaynaklara sahip buyuk imparatorluklardi ama bilimsel ve teknolojik patlamayi kucuk devletler halinde parca parca olan, surekli savas ve rekabet halinde olan avrupadan geldi. cunku degisimin kaynagi duzen ve istikrar degil, kaosun ta kendisidir.
  • Muazzam

  • ne güzel bükülüyor
  • son galaksi bükücü

  • Bir haber verilmiş ama çokta açıklayıcı olmamış. Orjinal fotoda görülmesi gereken işaretlenmeli

  • merceklenme etkisini teleskopla da olsa görmek müthiş.

  • tanrıyı göklerde arayanlara ; şimdi "A" ha işte bu tanrının evi olsa gerek dermişler :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 1 Ekim 2018; 7:53:27 >
  • Aslında teknoloji bundan da çok hızlı gelişebilir ancak insanlar birbirleri ile uğraşmayı bırakmıyorlar boş yere çıkan savaşlar, politikler... hepsi birer balta vuruyor.

  • Fotoğrafa bakınca ınterstellar filmindeki solucan deliği geldi aklıma..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Oguz_Cole

    Aslında teknoloji bundan da çok hızlı gelişebilir ancak insanlar birbirleri ile uğraşmayı bırakmıyorlar boş yere çıkan savaşlar, politikler... hepsi birer balta vuruyor.
    tam tersi gorusteyim. ilerlemenin itici motoru insanlarin birbiriyle mucadeleri, savaslar ve rekabettir. insanlar dogal hallerinde degisimi pek sevmezler, farkliliklar hoslarina gitmez, ancak bir dusman bir rakip zorladiginda yeni yollar uretmeye mecbur kalirlar. keza bugun kullandigimiz teknolojilerin cogunun kokeni ikinci dunya savasi ve soguk savastir. internet bile soguk savas devrinde nukleer saldirilarla cokmeyecek bir iletisim sistemi olarak hayata gelmistir. yakin caga bakarsak osmanli ve cin ikiside merkezi, cok guclu, genis kaynaklara sahip buyuk imparatorluklardi ama bilimsel ve teknolojik patlamayi kucuk devletler halinde parca parca olan, surekli savas ve rekabet halinde olan avrupadan geldi. cunku degisimin kaynagi duzen ve istikrar degil, kaosun ta kendisidir.




  • mercekler hasar görmüş olmasın?

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Evet çünkü bu müthiş zekalı insanların önü anca o tarz zamanlarda açılıyor ve ihtiyaçları olanlar veriliyor, ama bu savaşların teknolojideki gelişime sebep olduğunu düşünmek doğru olmaz.

  • Rouvax kullanıcısına yanıt
    arif olan görür.
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Haklısın ....bir ekte ben yapayım şimdiye kadar insanlık yıldızlara varamadıysa bunun sebeplerinden biride hipofiz&hepefiz bezidir..düşünsene süper zeka adam tam tüm problemleri çözecek o dahiane formülü bulacakken bu küçük hormon bezleri aktive oluyor ve çok değerli bilim adamamımız bukadar yeter birazda porno izliyelim diyiveriyor...
  • Einstein bunu kanıtlamıştı sanki, güneş tutulması sırasında??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • boş işler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hopeyoung H kullanıcısına yanıt
    Ciddi değilsindir umarım.
  • Einstein bunu kanıtlamıştı zaten

  • quote:

    Orijinalden alıntı: veteriner69

    Ciddi değilsindir umarım.
    Amerikanın yalan dolanlarına o kadar alıştık ki
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.