Şimdi Ara

Java Dersleri (Anlatım Sıfırdan başlandı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
2
Favori
27.246
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Forumda açtığım "C örnekleri" başlığında istek üzerine hadi bismillah diyerek Java anlatım ve örneklerine başlamış bulunmaktayız
    Konu ile alakasız mesajlar için bu başlığı kullanmamanızı önemle ve şiddetle vurgulamak istiyorum
    özel ve konu ile aklakasız istekler için başka konu açınız

Eğer bu uyarıyı dikkate almazsanız konu anlatımı ve kod yollama işlemi aradan 1 yıl geçinceye yapılmayacaktır

Açılan konularda yazılan saçma sapan mesajlar konu bütünlüğünü bozmakta ve moralimi de sıfırlamaktadır
    bu uyarıları lütfen en az 2 defa okuyup öyle yorum yazınız

BÖLÜM 1

Java NEDİR ?
    Java ™ platformu bilgisayar ağının varlığı da göz önüne alınarak uygulamaların/programların farklı işletim sistemleri üzerinde çalıştırılabilmesi düşüncesiyle geliştirilmiş yeni bir teknolojidir. Java teknolojisi kullanılarak aynı uygulama farklı ortamlarda çalıştırılabilir. Örneğin kişisel bilgisayarlarda, Macintosh bilgisayarlarda, üstelik cep telefonlarında...

Java ™ platformu hem programlama dili, hem de bir ortam olarak düşünülebilir. Programlama dili olarak, açık kodlu, nesneye yönelik (object-oriented), güvenli, sağlam, İnternet için elverişli bir teknolojidir denilebilir. Ortam olarak da orta katman (middleware) teknolojiler bulmak mümkündür.

Gerek Java programlama dili, gerekse bu dile bağlı alt teknolojiler, VB™ veya Borland Delphi™ gibi sadece belirli bir firma tarafından geliştirilmiş ürünler değillerdir. Java ve bu dile bağlı alt teknolojiler, Sun MicroSystems tarafından tanımlanmış belirtimlerden (specifications) oluşmaktadır. Bu belirtimlere sadık kalan her yazılım firması Java Sanal Makinası, kısaca JVM (Java Virtual Machine), veya Java programlama diline bağlı alt teknolojiler yazabilir (örneğin Application Server - Uygulama Sunucusu). Eğer bu belirtimlere sadık kalınmayıp standart dışı bir JVM veya Java programlama diline bağlı alt teknolojiler yazılmaya kalkışılırsa hukuki bir suç işlenmiş olur.

Peki belirtim (specifications) ne demektir? Sun MicroSystems, JVM veya Java programlama diline bağlı alt teknolojiler yazmak için belirli kurallar koymuştur; bu kurallar topluluğuna “belirtimler” denir. Örneğin biraz sonra ele alınacak olan çöp toplama sistemi (garbage collector)...
    Çöp toplama sistemi daha önceden oluşturulmuş, ancak şu an için kullanılmayan ve bellekte boşu boşuna yer işgal eden nesneleri belirleyerek otomatik olarak siler. Böylece Java programcısı “acaba oluşturduğum nesneyi bellekten silmiş miydim?” sorusunu sormaktan kurtulurlar, ki bu soru C++ programlama dillinde uygulama yazan kişilerin kendilerine sıkça sorması gereken bir sorudur. Şimdi bir yazılım firması hayal edelim, adının ABC yazılım firması olduğunu varsayalım. Bu firma, eğer bir JVM yazmak istiyorsa, bu çöp toplama sistemini, oluşturdukları JVM’in içerisine yerleştirmeleri gereklidir. Çünkü Sun MicroSystems’ın belirtimlerinde, çöp toplama sistemi koşuldur! Eğer ABC firması üşenip de çöp toplama sistemini, oluşturdukları JVM’in içerisine yerleştirmezse hukuki bir suç işlemiş olur.

Şu anda en yaygın kullanılan JVM’ler, IBM ve Sun Microsystems’ın üretilmiş olan JVM’lerdir; ayrıca, HP, Apple gibi bir çok firmanın üretmiş oldukları JVM’ler de bulunmaktadır.

1.1. Java ile Neler Yapılabilir?
    Java diliyle projeler diğer programlama dillerine göre daha kolay, sağlıklı ve esnek şekilde yapılması mümkün olur. Kısaca göz atılırsa Java diliyle,

· GUI (7Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) uygulamaları, Applet’ler

· Veri tabanına erişimle ilgili uygulamalar

· Servlet, Jsp (Web tabanlı uygulamalar).

· Dağınık bileşenler (Distributed components) (örneğin EJB, RMI, CORBA).

· Cep telefonları, Smart kartlar için uygulamalar.

· Ve daha niceleri…

için uygulamalar yazmamız mümkündür.

1.2. Java Nasıl Çalışır?
    Java uygulamaları JVM tarafından yorumlanır; JVM, işletim sisteminin üstünde bulunur. Bu nedenle, Java uygulamaları farklı işletim sistemlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan çalışır. Böylece Java programlama dilinin felsefesi olan “Bir kere yaz her yerde çalıştır” sözü gerçekleştirilmiş olunur.

Şekil-1.1. İşletim sistemleri ve JVM’in konumu

Şekil-1.2.’de Java kaynak kodunun nasıl çalıştırıldığı aşamalarıyla gösterilmiştir. Byte (sekizli) koduna çevrilen kaynak kod, JVM tarafından yorumlanır ve uygulama çalıştırılmış olur. Kısa bir Java uygulaması üzerinde olayları daha ayrıntılı bir şekilde incelenirse...

Örnek: Selam.java
    public class Selam {
    public static void main(String args[]) {
    System.out.println("Selamlar !");
    }
    }

Java Dersleri (Anlatım Sıfırdan başlandı)

Şekil-1.2. JAVA kodunun çalıştırılma aşamaları

Yukarıda yazılan uygulamanın hangi aşamalardan geçtiği şekil üzerinde ilerleyen paragraflarda gösterilmiştir:

Şekil-1.3. Selam.java’nın geçtiği aşamalar

Yazılan kaynak kodları ilk önce javac komutuyla derlenir; ardından java komutuyla çalıştırılır. Fiziksel dosyanın içerisindeki her sınıf (class) için fiziksel olarak bir .class dosyası oluşturulur.

1.3. JAVA Sınıflaması
    Java ortamı 4 ana sınıf altında toplanmıştır:

· Standart Java

· Komple (Enterprise) Java

· Gömülü cihazlar için Java (embedded devices)

· XML Teknolojileri

· Diğer Teknolojiler

1.3.1. Standart Java

· J2SE (Java 2 Standart Edition)

· J2SE Bileşenleri

o Yardımcı Teknolojiler (Assistive Technologies)

o Sürükle ve Bırak (Drag and Drop)

o Java Erişim Köprüsü (Access Bridge)

o JavaBeans Teknolojisi

o JavaBean Etkinleştirme Sistemi (JavaBean Activation Framework) JAF 1.0.2

§ Javadoc Aracı

o Java Altyapı sınıfları ( Java Foundation Classes (JFC) / Swing )

o Java HotSpot Sanal Makinası (Virtual Machine)

o Java Platformu Ayıklayıcı Mimarisi (JPDA-Java Platform Debugger Architecture)

o Windows XP için Java Uyum-eki (Java Plug-in for Windows XP)

o Java 2D API

o Java Web Start

o JDBC Teknolojisi

o Takılıp çıkarabilir (Pluggable) Look and Feel

o Uzak Yordam Çağırımı (Remote Method Invocation) (RMI)

o Güvenlik (Security)

· J2SE Seçimlik Paketler

o InfoBus

o Java Gelişmiş Görüntüleme (Advanced Imaging)

o Java Kimlik Belirleme ve Yetkilendirme Servisi (Auth. and Auth. S.) (JAAS)

o Java İletişim (Communication) API (JCA)

o Java Şifreleme Uzantısı (Cryptography Extension) (JCE)

§ Java Veri Nesneleri (Data Objects)

o Java Yardım Teknolojisi (Help Technology)

o Java Ortam (Media) API leri

o Java Ortam Sistemi (Media Framework) (JMF)

o Java İsimlendirme ve Dizin Arabirimi (JNDI-Java Naming and Directory Interface)

o Java Güvenli Soket Uzantısı (JSSE-Java Secure Socket Extension)

o Java Konuşma (Speech) API'si

o Java 3D API

1.3.2. Enterprise Java

· J2EE (Java 2 Enterprise Edition)

· CORBA Teknolojisi

· ECperf Teknolojisi

· Komple (Enterprise) JavaBeans Teknolojisi

· Kontaynerler için Java Yetkilendirme Kontratı (Java Authorization Contract for Containers) (Java ACC)

· Java IDL

· JavaMail API

· Java Mesajlaşma Servisi (Message Service) (JMS) API

· JavaServer Yüzleri (Faces)

· JavaServer Sayfaları (Pages)

· Java Servlets

· JDBC Teknolojisi

· J2EE Bağlayıcı Mimarisi (Connector Architecture)

· Hareketler (Transactions)

1.3.3. Gömülü Cihazlar İçin Java (Embedded Devices)

· Java 2 Platform, Micro Edition (J2ME Teknolojisi)

· Bağlı Aygıt Konfigurasyonu (Connected Device Configuration) (CDC)

· Sınırlı Bağlanmış Aygıt Konfigurasyonu (CLDC-Connected Limited Device

Configuration)

· C Sanal Makinası (CVM-C Virtual Machine)

· K Sanal Makinası (KVM- K Virtual Machine)

· Kişisel Java (PersonalJava)

· Java Card

· JavaPhone API

· Java TV API

· Jini Network Technology

· Gezgin Bilgi Aygıt Profili (MIDP-Mobile Information Device Profile)

1.3.4. XML Teknolojileri

· XML İlişkilendirilmesi için Java Mimarisi (JAXB-Java Architecture for XML Binding)

· XML-Tabanlı RPC için JAVA API'si (JAX-RPC-Java API for XML-Based RPC)

· XML Mesajlaşması için JAVA API'si (JAXM-Java API for XML Messaging)

· XML İşlemleri için JAVA API'si (JAXP-Java API for XML Processing)

· XML Kayıtları için JAVA API'si (JAXR-Java API for XML Registries)

1.3.5. Diğer Teknolojiler

· Araç Ürünler

o MIF Doclet

o Sun ONE Stüdyo (Studio)

· AĞ (NetWork) Ürünleri

o Sertifikalı JAIN API Ürünleri (JAIN API Certified Products)

o Java Dinamik Yönetim Seti (Java Dynamic Management Kit)

o Java Yönetim Uzantısı (JMX-Java Management Extensions)

o Java MetaData Arabirimi (JMI-Java Metadata Interface)

o Java Paylaşılan Veri Araç Takımı (Java Shared Data Toolkit)

o Java Spaces Teknolojisi

o Servis Sağlayıcılar için Java Teknolojisi (Java Technology for Service Providers)

o Jini Ağ Teknolojisi (Network Technology)

o JXTA Projesi

o J2ME Platformu için JXTA Projesi (Project JXTA for J2ME Platform)

o Sun Chili!Soft ASP

Şimdi buraya bir virgül koyuyoruz bu virgülü noktaya çevirmemenizi yazının sonunda bir kez daha hatırlatıyorum
    Bu kısımda konuları 1.4 e kadar getirdik Konuya olacak ilgi ve okunma sayısına göre kaldığımız yerden devam edilecek veya edilmeyecektir
    Buradan sonraki kısımlar okunma sayısı 200 ü geçtiğinde atılacaktır (oncesi 300 du 200 e cektim)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetmetingülcan -- 17 Nisan 2007; 0:55:26 >

• 20 kere okudum yetmez mi yaw
  • quote:

Orjinalden alıntı: musketeer250

20 kere okudum yetmez mi yaw

280 kere daha oku hocam
  • Forumda açtığım "C örnekleri" başlığında istek üzerine hadi bismillah diyerek Java anlatım ve örneklerine başlamış bulunmaktayız
    Konu ile alakasız mesajlar için bu başlığı kullanmamanızı önemle ve şiddetle vurgulamak istiyorum
    özel ve konu ile aklakasız istekler için başka konu açınız

Eğer bu uyarıyı dikkate almazsanız konu anlatımı ve kod yollama işlemi aradan 1 yıl geçinceye yapılmayacaktır

Açılan konularda yazılan saçma sapan mesajlar konu bütünlüğünü bozmakta ve moralimi de sıfırlamaktadır
    bu uyarıları lütfen en az 2 defa okuyup öyle yorum yazınız

başa yazı da koymamıza rağmen yazılanlar sebebi ile Bundan bir sonraki konu en az 365 gün veya daha sonra sonra açılacaktır
    Bu kararım kesin ve nettir kimse özelden acil vb başlık altında dahi olsa kod falan istemesin Hangi dil ile olursa olsun direkt mesajini sileceğim
    açılan konulara yorum yapacağım
    ancak 1 yıl geçmeden konu açmayacağım kod paylaşmayacağım isteyenler çetele tutup tutmamakta serbesttir

Saygılarımla
    M.M.G.

• neden bitirdiniz? ben bugun yakaladım bu başlığı ve devamını şiddetle bekliyorum anlatım çok güzel. böyle bir başlık açtığın için çok teşekkürler ama devamı olması çok daha güzel olur. mesajımın dikakte alınmasını ister iyi çalışmalar dilerim hepinize.
  • Hocam keşke devam etseydiniz.. ben bölünmemesi açısından bu konulara mesaj atmıyorum ama takip ediyorum..
  • prensip sahibi birisi miyim değil miyim bunu eski üyelere sorabilirsiniz hepsi de bilirler
    ustteki mesajımın sonuna kadar arkasındayım ,
    vakit geldiği zaman özel mesajla belirtirseniz
    kaldığımız yerden duruma göre uygun şekilde devam edebiliriz

foruma yeni gelip saçma sapan mesajlar atılması
    ve en azından bu gibi mesajların önüne geçilebilmesi için
    bazı radikal kararlar almak ve uygulamak gerekliydi sanırım
    ÇÜNKÜ bizler çoluk çocuk eğlendirecek insan değiliz

kararımdan dönüş gibi bir ihtimal kesinlikle söz konusu bile değildir kusura bakmayın
    forumun ciddiyeti ve kalitesi etkilemektedir

bunu istemem çünkü bu forumdan çok şey öğrendim ve forumda insanlara çok da şeyler öğrettim
    ama bunun gibi saçma sapan mesaj yazan insanlar yüzünden
    eski birçok üye forumdan kaçıp gitmiştir kalanların da hevesi kalmamaktadır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetmetingülcan -- 22 Nisan 2007; 22:57:49 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Java'ya Başlamak Hakkında
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bu mesajinizida okuyan biri sanki kendi bilgilerini yaziyor zannedecek. kopyala yapistir ile insanlara bir sey ogretilmez, hele birde sanki buyuk bir is yapmis gibi hava atilmaz. ustteki anlatimihttp://www.kodcu.com/html/01_a.htm oldugu gibi buradan kopyalama yapmssin.
  • iyi bişey yapmışsın kopyala yapıştır da olsa araştırıp buraya eklemen dahi kayda değer bişeydir bence ama bu kadar da nazlı yapılmaz bu işler.biriki kendini bilmez için değmez en azından.
  • http://www.kodcu.com/

isteyenler buradan devam etsinler...
  • Hırsız yani arkadaşım neden baskalarında çalıyorsunda burada yayınlıyorsun yaptıkların yetmiyor bir de naz yapıyorsun yakışmıyor bu adamı hırsızlıktan dolayı forumdan atılmalı en azından kaynak belirt yazıklar olsun seni şidetle kınıyor ve şeklinde protesto ediyorum.
  • Bu sözüm konu bitmesin diyenlere;

Benim anlamadığım tamam konuyu açan arkadaş naz yapıyor , başka bir yerden alıyor falan da ,

Bu mesaj atıp aman ne olur bitirme , niye bitirdin devam et , 20 kere okudum diyen arkadaşlarane oluyor. Web de javayla ilgili hiç mi makale kitap video vs. materyal yok. Sadece bu arkadaş mı biliyor java yı . Yapmayın arkadaşlar google da küçük bir arama yapmasınız binlerce yerli yabancı kaynak var. Tüm bunlara rağmen sizin ısrarınızı da ben anlamıyorum. Siz böyle yaptıkça böyle tipler türüyor işte , ve sırf sizin bu mesajlarınızı görmek için yapıyorlar bunca şeyi

Bu sözüm konu sahibine ;

Tamam anladık paylaşım yapacaksan yap artisligin nazın sebebi ne ? Benim bildigim bu işler gönül işidir yazarsın yazını koyarsın okuyan okur okumayan okumaz. yok 200 kişi okuyacakmış yok mesaj yazılmayacakmış , nesin arkadaşım ya bulunmaz hint kumaşımı

Bu da bu konuya giren herkese;

Son olarak sizlere tavsiyem netteki bu tarz makale tarzı belgeler yerine düzgün bir kitap alıp sıfırdan adım adım gitmek en iyisi yoksa makalerle eksik olur.

• javayı öğrenecekler şimdi 1 yıl boyunca seni bekleyecek sen konu anlat diyexD
  • Ben askerde 3.5 kitap okudum java ile ilgili (alfa ve pusula yayınlarının iki kitabı, pusulanın jsp kitabı ki çok basitti, bir de ingilizce kitabın yarısına gelmiştim ki askerlik bitti) ve oturup böyle bir makale yazacam diyemem. Java çok kapsamlı bir programlama dili. .net gibi sürükle bırak da değil, oturacan yazacan (.net'i küçümsemiyorum, isteyen onda da yazabiliyor, ama genelde işin tembelliğine kaçılıyor. java'da bu şans veya şanssızlık yok ).

Arkadaşı çok da kınamıyorum. Sonuçta mesajında yazmış gereksiz mesaj atmayın diye. 20 kere okudum diyen de mesaj atmış.

Bu arada kopyala yapıştır yapmış diyorsunuz. Zannetmiyorum ki forumda java ile ilgili ayrıntılı bir dökümanı sıfırdan yazabilecek birileri olsun (bilen yok demiyorum, öğretmek ayrı bri meziyettir).

Ama en azından başka sitelerden bire bir alınan makaleler için kaynak gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Arkadaşın benim nazarımda hatası da budur.

Ha onun dışında "biliyon", "bilmiyon", "google'dan bak" gibi yorumlar saçma. Sonuçta ben de (bir çok arkadaş da) google'dan bakıyor buluyor gerekirse değiştirip buraya yazıyor. Tekerleği tekrar keşfetmenin alemi yok ...

Ama bu forumda ne yazıkki hala google kullanamayan en basit sorularının cevaplarını bile google'da bulamayan büyük bir kitle var. Bir bölümü yabancı dil sorunu yaşıyor ibr kısmı düzgün sorgu yapmayı bilmiyor. Bir kısmı da o kadar tembel ki araştırmayı başkalarının yapması için bilmiyormuş gibi yapıyorlar. Yani "armut piş ağzıma düş" çü grup da diyebiliriz. Bu tür anlatımlar onların işine yarar.

Kendi hesabıma google'da bulamadığım bir şey burada bulduğum olmadı ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gergozen -- 23 Temmuz 2008; 9:26:17 >

• Java videolu eğitim için öneririm bende oradan öğrendim Javayı

http://www.egitimofis.com/derslist.asp?I=S&Id=46

dileyen baksın Temel Javayı bildikten sora gerisi teferruat
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.