Şimdi Ara

Çinli teknoloji şirketi Türk Telekom hisselerini satın alabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
1
Favori
3.564
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  •  
    Oger Telecom şirketinin Türk Telekom'un çoğunluk hisselerini(yüzde 55) satın almak için kurduğu OTAŞ(Öjer Telekomünikasyon A.Ş.) isimli şirket, 2013 yılında Türk Telekom'da sahip olduğu yüzde 55 hisseyi teminat göstererek 4.75 milyar dolar tutarında kredi almış ancak daha sonrasında kredi taksitlerini ödeyememişti. Alacaklarını tahsil edemeyen Akbank, Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası temmuz ayında OTAŞ'ın sahip olduğu Türk Telekom hisselerinin kendilerine devredilmesi için başvuruda bulunmuş ve geçtiğimiz ay Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın devre onay vermesiyle birlikte Türk Telekom çoğunluk hisseleri, bankalar tarafından kurulan ortak girişim şirketine (SPV) devredilmişti.


     

    Yüzde 55'ini satın almak istiyor 

    Bloomberg'ün bugün paylaştığı habere göre ise Çinli Tatwah Smartech şirketi SPV'nin elinde tuttuğu Türk Telekom'un hisselerinin yüzde 55'ini satın almak için harekete geçti. Bloomberg'ün konuya yakın kişilerden edindiği bilgilere göre Tatwah şirketi SPV'deki hisseleri satın almak için görüşmeleri sürdürüyor. Hisse satışı ile ilgili herhangi bir anlaşmanın yapılmadığını belirten Bloomberg kaynakları, görüşmelerde hangi aşamada olunduğu ile ilgili bir bilgi vermedi. Yarı iletken ve radyo frekansları ile tanımlama sistemleri üreten Çinli şirketin hisse satışı için Turk Telekom'a veya SPV'ye bir teklif iletip iletmediği de belirsiz.


     

    OTAŞ'a 4.75 milyar dolarlık krediyi sağlayan toplamda 29 yerli ve yabancı banka arasından; Akbank'ın 1.7 milyar dolar, Garanti Bankası'nın yaklaşık 1 milyar dolar ve Türkiye İş Bankası'nın 500 milyon dolarlık alacağı bulunuyor. Tatwah'ın olası bir hisse satışı için bu üç bankayla görüşmesi ve bankaların onayını alması gerekiyor. Satış iddialarıyla ilgili üç bankadan herhangi biri henüz açıklama yapmış değil. 


     

    Satış iddialarının ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda konuyla ilgili açıklamada bulunan türk Telekom şu ifadeleri kullandı:

    ''Bugün bazı medya sitelerinde, Ojer Telekomünikasyon A.Ş.'nin Şirketimiz Türk Telekomünikasyon A.Ş.'deki %55 hissesinin satışına ilişkin haberler yayınlanmış bulunmaktadır. Ancak bu haberlerde belirtilen konuda Şirketimize bildirilmiş herhangi bir güncel gelişme bulunmamaktadır. Bu konuda Şirketimize iletilen bir gelişme olduğunda ilgili mevzuat kapsamında kamuoyu bilgilendirilecektir.''








  • Adamlar koca ülkeyi dolandırıp, hiçbir şey olmamış gibi ellerini kollarını sallayarak gittiler.
    Muz cunhuriyetınde bıle boyle bir şey olmaz, bir farklı bir seviyedeyız.

    İlla bir yabancı ülke alacaksa, çinlilerin alması arapların almasından bin kat daha iyidir. En azından yatırım yaparlar, hırsızlık yapıp gitmezler.
    Simdi yanlis ve eksiklerinle beraber ayrica fikrinide degistirmek icin yazacagim cunku cok fazla mantik hatasi ve bilgi eksikligi mevcut.
    1)turk telekom batmadi zaten otas sirketi batti turk telekom batti demedi kimse ici bosaltildi dedi.
    Otas sirketi telekom hisselerinin cogunluguna sahip oldugu ve yonetimde soz sahibi oldugu icin sirketin yani telekomun tum karini otasa aktardi yani zaten tekel olan kurumu somurdu.

    2)telekom zarar eden bir kurum iken borcu olan bir kurum degildi Bir kurumun borclu olabilmesi yani borca batik olabilmesi icin o sirketin hazine yada baska bir sirket tarafindan fonlanmamasi gerekir.
    Turk telekom kurulusu itibari ile zaten haberlesme yani milli bir sirket olmasi sosyal kamusal bir durumdur. Yani telekom sirketi devlet elinde zarar edebilir.
    Dunyada sosyal imkanlari veren cogu kurum devlet nazarinda zarar eder zaten. Bunun sebebi kamu yarari gozetmesidir. Yani telekomun zarari senin benim vergimle karsilaniyor bunun karsiliginda sende ucuz haberlesme ve internet kullanirsin iste bu kamu yararidir.

    3) devletin kari vardir demissin burasi tamamen zirva. Turk telekom ozellesitirildiginde sirketin yaklasik fizibilite raporlarina gore 5 yillik potansiyel karina devredilmistir. Google kisa bir arama ile hemen bulabilirsin. Yani devlet bildigin peskes cekmistir. Sana kisaca sole ozetliyim sirket aslinda kar edecek ancak kamusal sebepler ile zarar ettiriliyor bilancolar inceleniyor kari hesaplaniyor zarar giderler bakiliyor bingo bu sirket kar eder diyorlar ve satin aliniyor. Turk telekom turkiyede yapilmis en buyuk peskes hikayesidir. Devletin korkunc bir zarari vardir. Hatta bu rakamin 10 milyar dolar gibi ozellesitirildigi tarihte oldugu bir cok arastirmada konu olmustur. Altini ciziyorum ozelestirildigi tarih itibari ile
    Ayrica turk telekomun bir cok tasinmazi otas tarafindan devir alindiktan kisa bir sure sonra satildi yani ici bosaltildi. Gayrimenkuller yok oldu pufff.

    4)burda demissin ki oger baska isler icin kredi kullandi kismen dogru ancak sirket satin alinirken kurulan bu konsorsiyum yaklasik 3 milyar dolar kredi verdi. Bu hisseler temlik edildi ve sonrasin sirket hisseleri deger kazandigi icin daha fazla kredi cekildi.
    Bunuda sole izah edeyim sen ev aldin 100 liraya bankadan 50 lira kredi cektin evide ipotek verdin evin degeri 3 yil sonra 200 lira oldu bana ordan bi 50 daha ver dedin banka sana verdi ne oldu ne degisti hic sirket ayni sirket hisse ayni hisse oger turk telekomun yatirimlari ile degil sirketin fonlanmasi ile degerini artirdi yani aslinda 1 lira olmasi gerekn sirket 3 lira oldu
    Yatirimla degil tamamen ulkenin borsasinin buyumesi neticesinde degerlendi ki zaten oda sonra ortaya cikti.
    Yani olan senin ulkendeki sermayeye oldu adamlar 1 tasla 3 e katladi fonlamayi nasil iyi demi bencede cok iyi.
    5) baska isler icin yada turk telekom icin alinan kredi beni ilgilendirmez adam borcunu odeyemedi demi odeyemedi peki bundan 3 yil once otas bankalara olan borcunu odeyemiyor dendiginde ne dedi sayin binali yildirim bankalarla gorusuyoruz cozecegiz o isi dedi demi o tarihten bu zaman hizla dusen hisseler yuzunden elinde teminat eksikligi ile esek gibi alacakli olan bankalar turk telekomun gelirlerine temlik koyabildimi hayir.
    Ne oldu bu 3 yillik surede sirketin tum kari araplara ponpalandi. Ulen benim bankalarim zarar ediyor bu adam kari lokum gibi yutuyor neden hukumet ve siyasi baski yuzunden bu peskesin boyutunu artik sen dusun. Sadece temerrut yuzunden milyonlarca lira zarari bankalarin canim kardesim ben bankaciyim ordan biliyorum.
    6) devletin eline 21 yillik kullanim hakki falan gecmemistir. Devletin sadece peskes parasi eline gecmis olup bankalara borcu olan tekel bir sirket suan bankalarin elinde oyuncak olmustur. Hatta akbank genel muduru siyasi baski sebebi ile blok satisina da izin verilmemistir. Turk ticaret konu cok acik borsada kote olan bir sirketi satmak isteyen hissedar elindeki hisseleri devir edebilir. Tek sarti borsa manipulasyonuna izin verilmeden spk dan izin alinmasi. Ama devlet buna bile set cekti cunku olayin dallanmasi istenmedi.
    Asla zarar yoktur dedigin hikayede tahmini rakamlar olmamakla beraber yaklasik ulke zarari 20 milyar dolara yakindir. Ayrica turk telekomun icide sakir sakir bosaltilmistir.
    Devlet zarari ulke zarari hepsi bize girdi anlicagin.
    Umarim cevaplarim dusuncelerini degistirmeye yeterli gelmistir. Ha dersin ki kaynaklarla ve donelerle gel sana bu konu hakkinda ozel bir calisma hazirlarim.
    Tekrar soyluyorum turk telekom ozellstirmesi turk tarihinin en buyuk soygunudur.
    Nokta.
    benim yaptigimi iddia ettigin mantık ve bilgi hataları ne yazık ki cevabında bolca mevcut. Şimdi tek tek düzeltelim ve cevab verelim.



    1)Kimse battığını iddia etmiyor demişsin, YANLIŞ



    TTin battığını iddia eden sayısız gönderi ve haber gösterebilirim sana, yani iddia eden çok sayıda kişi vardı.



    Tüm karı Otaşa aktarildı demissin, YANLIŞ

    Yatırım yapılacak paralar ayrıldıktan sonra kalan para hissedarlarin hissesi oraninca dağıtıldı. Devlet payı kadar, halka açık hisse payı kadar, otas payı kadar aldı. Otasin payı yüzde 55. Yatırım yapılan miktarlar ise internette ttnin sitesinde veya btk raporlarında ay ay yıl yıl mevcut.



    2) Telekom devlet elinde zarar edebilir bu normaldir, sosyal devlet vs demissin, Tamamen bos bir söylem bunu gecelim ama neden boş

    a. Konumuz sosyal devlet olup olmamak değil, o ayri bir tartışma konusu

    b. TT zarar ederken fiyatları bugunku fiyatlar ve insanların aylık ortalama kazançları ile karşılaştırınca ucuz muydu? Hayır değildi. Hizmet kalitesi neydi? Sadece adsl vardı ve bugunkunden yavaştı. Demek ki ucuz sandığın pahalıydı ve kamu yararı saglanamiyordu.

    c.Zararin sebepleri neydi? Hükümetlerin vaatleri çerçevesinde kuruma ihtiyaç fazlasi Aşırı sayıda memur/çalışan doldurmasiydi, verimsizlik had safhadaydi.



    3) 5 yıllık potansiyel kâr olması imkansız, gelirle karı karıştırıyorsun herhalde. Şirket zarardaydi zaten kendin yazmışsın. Ama velevki doğru sayalım. Faydalari

    a. 5 yıllık karı 5 yıldan kısa sürede nakit olarak aliyorsun

    b. Şirketin masraflarından kurtulup, profesyonellerle yönetilmesini sagliyorsun.

    c. Peşkeş vs propaganda sözleridir geçelim. 10 milyar zararın hiçbir somut altyapısı, kanıtı yoktur. Varsa, iddianizi kanıtlayin. Araştırma dedikleriniz ise subjektif yorumlardır, veya subjektif analizlerdir.

    d. Gayrimenkullerin satılması problem teşkil etmez, şirket kullanmadığı yeri satabilir, eski memur zihniyetinden kalma verimsiz çalışma düzeninin sonuclarindan olan gereksiz gayrimenkullerin değerlendirilmesi şirkete fayda saglar, zarar değil.



    4) Yatirim miktarları ortada, her sene için yaklaşık 3 milyar TLdir Ülkenin borsası da havadan sudan buyumuyor. Şirketin degerinin borsa büyüyünce artması diye bir şey yok çünkü şirketlerin değeri arttıkça borsa büyür. Adamlar değeri artan şirket sayesinde daha fazla kredi çekebilir, legal bir durumdur, kimsenin zararı olamaz. Hele bankalar ki degil zarar, az kar edecekleri işi dahi yapmazlar.



    5) Şirketin tüm kârı Araplara pompalandi demissin, YANLIŞ

    Hisseleri oranında ve temettü dağıtılan dönemlerde paylarına düşeni aldılar. Temettü dagitilmayan zamanlar da oldu. Adamların hakları olan parayı alması legal ve hukuki durum ve kimsenin zararına da değildir. Özel şirketlerin / bankaların kârı veya kârdan zararı da sahiplerini ilgilendirir, ülkeye mal olan bir durum yok.



    6) Oyuncak oldu vs. mesnetsiz dayanaksız subjektif yorumlarindir, ve kendi içinde çelişmektedir. Hem oyuncak oldu deyip hem de devlet izin vermeyince blok satış olmadı diyorsun, demek ki oyuncak olma! gibi bir durum yok.





    7) Ülke zararı 20 milyar dolar demissin, yine hiçbir somut matematiksel hesap yok veri yok. Maşallah milyar dolarlar havada uçuşuyor. Yukarıda 10 milyardi, yazının aşağısına inene kadar 20 milyar dolar olmuş. Bir de dolar yani düşünün. Türk Telekom bu miktarda zarar edebilecek kadar büyük bir şirket değil. Geri kalan yorumların klasik öznel yargilar, en büyük soygun! ( kaciyla karşılaştırdı veya kaç tane soygun biliyorsa), içi boşaltıldı! ( ne demekse artık? şirket büyüdü ve çağ atladı oysaki) devlet zararı ülke zararı bize girdi! ( hiçbir şey girmedi, zarar yok diye sabahtan beri tane tane anlattık ama ısrarla var deniyor, kanıtla denince de somut mantıki bir delil yok)



    Kal sağlıcakla, daha fazla okuma yapmanı öneririm.
  • Yok mu şu şirketi alacak bir Türk. Ülkenin altyapısı yine yabancıya gitmesin. Bizim paramız ülkede kalsın.

  • Lübnanlının yaptığı yanına kâr mı kalıcak?
    Açın aihm'e dava. Veya bu gibi şirket sömürmeyle ilgilenen mahkemelere dava.

    Adam geldi cepte 2 Milyar dolar koydu, 10-15 milyar dolar net parayı alıp uzadı.
  • Nasıl olur ya? Bizi dolandıracak yağız Arap delikanlı mı kalmadı koskoca kainatta?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İyice ortalık malına döndü... Alan bırakan belli değil...

  • Kesin bir suru seyler yasaklancak çinli alirsa eger

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tekrar yabancılara satalım tekrar sermaye girsin ülkeye bence.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Tekrar yabancılara satalım tekrar sermaye girsin ülkeye bence.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Tekrar yabancılara satalım tekrar sermaye girsin ülkeye bence.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • BlackGhost12 kullanıcısına yanıt
    sen o şirketlerin arkasında bizimkiler yok mu sanıyorsun ? paravan olarak kullanılıyor onlar, hiç kendi adamlarını suçlarlar mı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-2D4E48676

    Yok mu şu şirketi alacak bir Türk. Ülkenin altyapısı yine yabancıya gitmesin. Bizim paramız ülkede kalsın.
    Paranın dini, milliyeti olmaz. Sadece para Sahibi olmayanlar bu edebiyatı yapar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İletişim arkadaş bu hiçbirşey değil birde Çinliler yazık ya.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-2D4E48676

    Yok mu şu şirketi alacak bir Türk. Ülkenin altyapısı yine yabancıya gitmesin. Bizim paramız ülkede kalsın.
    Paradan önemli şeyler var iletişim ülkenin aynı zamanda özgürlüğü demek değil midir.
  • Ooo süper haber. Hemen verelim yine ülkemizden 5-10 milyarlık kredi, gelip bedava alsınlar. Sonra öderler inşallah falan deriz. Hadi tamam bu işe onay veriyoruz o kadar, çaktırmadan 1 milyarı isviçre hesabımıza aktarın. Bedava mal veriyoruz o kadar.

  • BlackGhost12 kullanıcısına yanıt
    sadece 15 milyar dolar mı olduğunu sanıyorsun :))
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gun

    Tekrar yabancılara satalım tekrar sermaye girsin ülkeye bence.
    ondan önce ramdomlardan belli olduğu üzre forumun haline bi el atsanız..
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Katalikitci -- 25 Ağustos 2021; 21:25:3 >
  • Koskoca firmayı yabancılara satma merakı ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten satmadıkları şey kalmadı. Telekom ise bizde kalması gereken bir şey.
    Bu hiçbir ülkenin elinde değil bizim elimizde olmalı. Satmasalar ya...

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.