Şimdi Ara

Tırtıla benzeyen robot insan vücudunda ilaç taşıyabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Metrenin binde biri veya milyarda biri ölçeğinde tasarlanan robotların , ilerleyen yıllarda insan vücudunda ilaç dağıtıcısı olarak görev yapması bekleniyor. Kan dolaşımında veya vücudumuzdaki farklı noktalarda hareket edecek olan bu küçük robotlar, ilaçların doğrudan hastalığın kaynağına veya tümöre nüfuz etmesini sağlayarak hastalıklara karşı daha etkin bir mücadelede en büyük silahımız olabilir. Bununla birlikte robotları vücudun dışından kontrol etmek ve hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlamak oldukça zor zira bu robotlarda insan vücuduna zarar vermemesi ve robotun boyutunun küçük tutulması için güç birimleri yer almıyor.


     

    Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar bu sorunu çözmek için robotların manyetik bir kuvvet ile dışarıdan kontrol edilmesi üzerinde çalışıyor. Bu uygulama şu ana dek en başarılı kontrol çözümü olsa da robotlar, özellikle kan ve mukus gibi vücut sıvısının olduğu bögelerde, sürtünme kuvveti nedeniyle son derece yavaş bir şekilde hareket edebiliyor. Hong Kong Şehir Üniversitesi'ndeki araştırmacılar sürtünme problemini ortadan kaldırmak için yeni bir tasarım geliştirdi.


     

    Böceklerden ilham alındı 

    Araştırmacılar 2, 4, 8 veya daha fazla bacağı olanlar başta olmak üzere yüzlerce hayvanın bacak yapısını inceleyerek tırtıla benzeyen bir robot geliştirdi. Mayetik parçacıklarla dolu yumuşak bir silikon malzemeden üretilen robot bu sayede manyetik kuvvet ile kontrol edilirken bacak yapısı ile diğer robotlardan ayrılıyor. 17 mm uzunluğunda, 7 mm genişliğinde ve yaklaşık 1 mm boyunda olan robotun gövdesinin alt kısmında her biri 0.65 mm uzunluğunda yüzlerce minik bacak yer alıyor. Bu minik bacakların her biri arasında 0.6 milimetrelik boşluk bırakan ekip, bu boşluğu da rastgele değil hayvanlar üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda karar verdiklerini belirtiyor.


     

    Bu tasarım anlayışının en büyük avantajı sürtünme kuvvetinin azaltılmasında kendisini gösteriyor. Araştırmacılara göre robotun yüzeyle temas ettiği alan sınırlı olduğundan mevcut robotlara kıyasla sürtünme kuvveti 40 kata kadar azaltılabiliyor. Bu da robotun vücut sıvısıyla kaplı yüzeylerde bile çok daha rahat bir şekilde ilerlemesini sağlıyor.


     

    Kendi ağırlığının 100 katını taşıyabiliyor 

    Tırtıla benzeyen tasarımın bir diğer avantajı ise engebeli yüzeylerde hareket kabiliyeti. Yapılan testlerde robot ön taraftaki yumuşak ayaklarını kaldırarak 90 derecelik açıyla dik bir yüzeye tırmanabildi. Bu da robotun sindirim sistemi gibi insan vücudundaki engebeli yüzeylerde ilaç dağıtımı ve tıbbi muayene yapabileceğini gösteriyor. Ayrıca robotun çok sayıda bacak ile basıncı dağıtabildiği ve kendi ağırlığının 100 katını kaldırabildiği de testler esnasında gözlemlendi. Böylece robot farklı ağırlıklardaki ilaçları insan vücudunda taşıyabilir.


     

    Halihazırda farklı tasarımlar üzerinde de çalışan araştırmacılar şimdi söz konusu robotu biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden üretmenin yolunu arıyor. Böylece robot insan vücudundaki görevini yerine getirdikten sonra kişiye zarar vermeden yok olabilecek. 








  • Haber deki mesaj güzel ama bunun daha kötü amaçlarla kullanılabileceği korkunç

  • Tırtıla benzeyen robot, insan vücudunda ilaç taşıyabilir.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.