Şimdi Ara

Giyilebilir ultrason cihazı ile kan basıncı çok daha kolay ölçülebiliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
125
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    San Diego Üniversitesi'ndeki bilim insanları bu yılın başında geleneksel ultrason cihazlarına ciddi bir alternatif geliştirmişti. Mevcut cihazların düz yüzeyleri ölçme konusunda başarılı olduğunu ancak kavisli yüzeyler için farklı bir cihaza ihtiyaç duyulduğunu belirten araştırmacılar giyilebilir ultrason cihazını tanıtmıştı. Üzerinde bir dizi elektrotun ve piezoelektrik transdüserin yer aldığı cihaz yay şeklindeki bakır teller sayesinde vücudun herhangi bir bölgesine yerleştirilebiliyor ve cihaza elektrik akımı gönderildiğinde vücudun iç yapısının görselleştirilmesini sağlayan ultrason dalgaları üretiyor.


     

    Merkezi kan basıncını ölçüyor 

    Bir süredir giyilebilir ultrason cihazı üzerinde çalışan araştırmacılar, cihaz ile sadece organlara veya kemiklere yönelik ultrason görüntüleri elde etmekle kalmayıp kan basıncını da kolay bir şekilde ölçebileceklerini ispatladı. Genellikle bir kolluk(tansiyon aleti) ile ölçtüğümüz kan basıncı, periferik kan basıncı olarak bilinir ve merkezi kan basıncından farklıdır. Kanı kalpten diğer ana organlara ileten kan damarlarındaki basınç olarak tanımlanan merkezi kan basıncı çok daha hassas olduğu gibi yaklaşan bir kalp hastalığı hakkında daha detaylı bilgiler verebilir. Buna karşılık merkezi kan basıncının ölçümü için bir kateterin; boyun, kasık veya koldaki bir kan damarına sokulması gerektiğinden kullanıcıların bireysel olarak bu ölçümü yapmaları mümkün değil.


     

    Merkezi kan basıncını tonometre kullanarak vücuda kateter yerleştirmeden ölçmek de mümkün. Tonometrenin büyük bir kan damarı üzerinde tutulmasıyla gerçekleştirilen bu sürecin olumsuz yanı ise sürecin uzun sürmesi ve hastanın cildine zarar verme ihtimalinin bulunması. Ayrıca tanomatrenin sabit tutulmaması veya açısını kaybetmesi ihtimallerinde elde edilen sonuçlar başarılı olmayabilir.


     

    Harici bir güç kaynağı ve veri işleme birimine sahip olan giyilebilir ultrason cihazı ise tanometre ve kateter ile ölçümün olumlu yanlarını bir araya getiriyor. Derinin altında yer alan (4cm'ye kadar) büyük kan damarlarını izlemek için ultrason dalgaları gönderen cihaz, veri işleme birimi ile elde ettiği verileri gerçek zamanlı olarak merkezi kan basıncına çeviriyor. Böylece hastalar sürecin farkında olmasa bile mevcut yöntemlerle biraz zahmetli olan merkezi kan basıncı ölçümü tamamlanmış oluyor.


     

    İlk test sonuçları başarılı 

    Tekniği gönüllüler üzerinde test eden araştırmacılar, ilk test sonuçlarının oldukça başarılı olduğunu bildirdi. Gönüllerin ayağına, boynuna, bileğine ve koluna yerleştirilen giyilebilir ultrason cihazları otururken ve egsersiz yaparken test edildi. Sonuçlara göre her bir ölçümde tanometre ile ölçümden daha doğru, kateter ile ölçüme benzer sonuçlar elde edildi. 


     

    Çalışmanın lideri Prof. Sheng Xu, ultrason teknolojisinin giyilebilir cihazlara entegre edilmesiyle birlikte pek çok biyolojik verinin çok daha kolay bir şekilde elde edilebileceğini belirtiyor. Ekibin şimdiki amacı ise güç kaynağını ve veri işleme birimini de giyilebilir cihaza entegre ederek hastaların merkezi kan basıncını tek başına ölçmelerine olanak sağlamak. 




  • Giyilebilirlik kiyafetlerde siritmadan kibarcasi populer olacaktir ki bu tasarimda umut ve potansiyel var tutulacaktir.

  • İşte böyle yeniliklerle gelsinler canımı yesinler ya. Gurban olduğum sağlık önemli bu milenyum çağında da hastalıklara çözüm bulsunlar artık.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.