Şimdi Ara

Su altı drone'u RangerBot, Büyük Set Resifi'ni koruyacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Avustralya'da bulunan Büyük Set Resifi Dünya'nın en büyük ekosistemlerinden biri. 344,400 km² alana yayılan resif sistemi 1500'den fazla balık, 5000'den fazla yumuşakçı türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Dünya'daki 7 deniz kaplumbağası türünün 6'sı da Büyük Set Resifi'nde yaşıyor. Yılda 1.6 milyon ziyaretçiyi konuk ederek Avustralya ekonomisine yıllık 5 milyar dolar katkı sağlayan resif sistemi son yıllarda ciddi bir tahribatla karşı karşıya. Küresel ısınma nedeniyle okyanusların asitlenmesi resiflerin en büyük düşmanı haline gelmiş durumda. Buna ek olarak resiflerin çevresindeki çiftliklerde kullanılan kimyasal maddeler derisi dikenli deniz yıldızı canlı türlerinin gelişmesi ve üremesine katkı sağlıyor. Bu deniz yıldızları da mercan poliplerini yiyerek resiflere zarar veriyor.
     

    Beyazlama ve deniz yıldızları resiflerin en büyük düşmanı 

    Günümüzden 25 milyon yıl önce oluşmaya başladığı tahmin edilen Büyük Set Resifi'nde, küresel ısınma ve deniz yıldızları nedeniyle son yıllarda resfilerin yüzde 20'den fazlası ölmüş durumda. Buna ek olarak resiflerdeki beyazlama oranının yüzde 60'ın üstüne çıkmış olması ölüm oranının giderek artacağı ve artık Büyük Set Resifi'ni yaşatmanın mümkün olmadığı yönünde yorumlanıyor. Buna karşılık Büyük Set Resifi Vakfı öncülüğünde dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, resiflerini korumanın ve yaşatmanın bir yolunu arıyor. 
     
     
    *Resiflerdeki beyazlama etkisi 
     
    Avustralya'daki Queensland Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar resifleri korumak için iki yıldır su altı drone'u üzerinde çalışıyordu. Ekibin geliştirdiği RangerBot isimli su altı drone'u artık göreve hazır. Hem kısa vadeli hem de uzun vadeli düşmanlara odaklanan RangerBot, işlevselliği ile araştırmacılar tarafından adeta bir İsveç çakısı gibi görünüyor. 
     
    Bir dalgıçtan üç kat daha uzun süre suyun altında kalabilen ve çok hızlı bir şekilde bölgeyi tarayabilen RangerBot; su kalitesini tespit edebilir, mercan beyazlama sürecini takip edebilir ve bölgedeki kirliliği araştırmacılara raporlayabilir. Otonom olarak hareket etme kabiliyetine sahip olan drone, ihtiyaç halinde karadaki bir operatör tarafından da kontrol edilebiliyor. 
     

    Deniz yıldızlarını öldürecek 

    Drone'un kısa vadedeki en büyük faaliyet alanı deniz yıldızları olacak. Sahip olduğu yapay zeka ile deniz yıldızlarını yüksek bir doğruluk oranı ile tanımlayan RangerBot; sirke ve safra tuzlarını deniz yıldızlarına enjekte ederek yüzde 99 başarı oranıyla deniz yıldızlarını öldürebiliyor. Böylece mercan poliplerini yok eden deniz yıldızı popülasyonunun önemli ölçüde azaltılması planlanıyor.
     
    Su kalitesi ve kirlilik oranlarını tespit ederek araştırmacılara hangi bölgelere odaklanmaları gerektiğini gösterecek olan RangerBot'un uzun vadeli tek faydası bu değil. Drone, bölgeyi yüksek bir hızla tarayıp haritalandırarak ilerleyen yıllardaki araştırmalara da kaynak sağlayacak. Üstelik altı drone'dan oluşan ekibin bu operasyonunun maliyeti sadece 7 bin dolar. Benzer bir operasyonun 6 dalgıç tarafından yürütülmesi halinde 1.44 milyon dolarlık operasyon maliyetiyle drone'ların haritalandırdığı alanın sadece yarısının haritalandırılabileceği belirtiliyor. 







  • patrick
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.