Şimdi Ara

Arılar üzerinde yapılan araştırma, iş birliğinin evrimine ışık tutuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
216
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Jyväskylä Üniversitesi'nde yürütülen bir çalışma, çam yaprak arısı gruplarında iş birliği ve bireysel davranış sıklıklarının çevre koşullarıyla bağlantısını ortaya çıkardı.
     
    Çam yaprak arısı larvaları gruplar halinde yaşıyor ve avcılara karşı ortak bir savunma oluşturuyorlar. Tehdit durumunda larvalar bir araya geliyor ve avcıyı uzaklaştıran bir sıvı salgılıyorlar. Çalışma, bu savunma mekanizmasının bedelinin larvalar için ağır olduğunu ortaya koydu. Çok sayıda ortak savunma girişimine katılan bireylerin ölüm oranının arttığı ve devam eden saldırılara karşı koyma yeteneğinin düştüğü gözlendi.
     
     
    Makale yazarı Carita Lindstedt'e göre bu araştırma, evrimsel biyolojinin temel sorularından birine ışık tutuyor: organizmalar kendi türündeki bireylerle ne zaman ve nasıl ortak çalışırlar ya da kişisel çıkarlarını gözetirler?

    Savunmaya katılmamak, erkek larvalar için daha avantajlı 

    Çalışma, çam yaprak arısı larvalarının beslenme kalitesinin ve savunmaya katılım sıklıklarının, bireylerin gelişimine etkisini de gösteriyor. Düzenli olarak belli kalitede beslenen larvalar daha yavaş büyüyor ve hastalıklara karşı daha savunmasız kalıyor. Ayrıca farklı şekilde beslenen larvalar, ortak savunmalara daha az katılma eğiliminde oluyor.
     
    Erkek larvalar arasında ortak savunmalara daha az katılanlar, daha çok katılanlardan hızlı büyüyor. Erkek larvaların savunmaya katılmamaktan sağladığı bireysel fayda, dişilerden daha fazla.
     
    Çam yaprak arıları, iş birliğinin evrimini çalışmak için uygun bir tür. Dünya genelinde çam ormanlarına büyük zararlar verebilen tür, ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki çam ormanlarında yaşıyor.
     
    "Çam yaprak arılarının yaşantısını daha iyi anladığımızda, hangi ortamlara uyum sağlayıp hangilerine sağlamadıklarını daha iyi tahmin edebiliriz. Bununla birlikte bu haşare topluluklarına, hangi koşulların hızlı gelişme imkanı sağladığını görebiliriz. Böylece canlıların ani çevresel değişimlere ne hızda uyum sağladıklarını öğrenmiş oluruz." diyor Lindstedt.
     







  • evrim diye bişi olsa insanoğlu şimdi
    doğayla barışık olmalıydı. savaş falanda çıkarmamalıydı.
    duydunuzmu coniler türk kafası evrimi iki saniyede çürütür.

  • Arıları şu işlere bulaştırıp durmayın aklıma black mirror geliyor :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: FerdosParadise

    Evrim Yok ! bunu o kalın kafanıza sokun.

    Biyoloji doktoru da geldi.

    Doktoranı nerede yaptın sorabilir miyim ?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • "mertcan erican" diye girdim yanılmamışım :D dh evrimden sorumlu editör.

  • Sirkadyen S kullanıcısına yanıt
    Selam.madem sordun,soruna saygıdan oturu cevap veriyorum.Doktor değilim.Hacettepe Eczacılık Fakültesi Mezunuyum.Saygı çerçevesinde Bilimsel söyleyiş için seni AKILI TASARIM konferansımıza davet ediyorum.buarada 10 Yıldır Sayın Adnan Oktar'a hizmet ediyorum ve çok sayıda Konferans ve Yaratılışı ispatlayan Fosil Sergileri yaptım buda facebook hesabım.Saygılarımla.
    https://www.facebook.com/FerdosParadise
    Arılar üzerinde yapılan araştırma, iş birliğinin evrimine ışık tutuyorArılar üzerinde yapılan araştırma, iş birliğinin evrimine ışık tutuyorArılar üzerinde yapılan araştırma, iş birliğinin evrimine ışık tutuyorArılar üzerinde yapılan araştırma, iş birliğinin evrimine ışık tutuyorArılar üzerinde yapılan araştırma, iş birliğinin evrimine ışık tutuyor




  • İlginçmiş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • FerdosParadise kullanıcısına yanıt
    O mesajından sonra ciddiye alamam seni kusura bakma

    Yaratılışı ispatlamak demek tanrıyı ispatlamak demektir. Görünmeyen metafizik birşeyi bilimsel olarak ispatlayamazsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sirkadyen -- 6 Eylül 2018; 23:15:8 >
  • Boşa okumuşun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.