Şimdi Ara

AMD ve GlobalFoundries arasındaki 7nm ortaklığı bitti şimdi rota TSMC

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Yıllardır faaliyet gösterdiği işlemci ve grafik kartı pazarında son dönemin en iyi çıkışlarından birisine imza atan AMD’nin bu süreçte GlobalFoundries ile yaptığı önemli ortaklık elbette inkâr edilemez. Ne var ki ortaklık sona eriyor.


     


    GlobalFoundries havlu attı


     


    14nm ve 12nm sürecinde üretilen AMD yongalarının dökümcüsü konumundaki GlobalFoundries, bugüne kadar ısrarla sürdürdüğü rekabetten vazgeçmiş durumda. Firma artık 7nm sürecine daha fazla yatırım yapmayacağını ve ağırlığını 12nm/14nm sürecine odaklayacağını duyurdu.


     


    Ayrıca Bkz.Nvidia RTX kartlarına özel Ansel teknolojisi

    Döküm devlerinin 5nm sürecini konuştuğu bir dönemde üstelik Arap sermayesi destekli GlobalFoundries’in bu açıklaması sürpriz oldu. Firmanın neden daha ileriye yatırım yapmak istemediği bilinmiyor. Bununla birlikte 12nm/14nm sürecinde AMD ile çalışmaya devam edecek. Hatta AMD firmanın New York’taki döküm tesislerine yatırım yapacağını ifade etti.


     


    Diğer taraftan GlobalFoundries ile 7nm sürecindeki ortaklığını sona erdiren AMD’nin rotası TSMC oldu. 7nm konusunda üretime başlayan ve ikinci nesil için de hazırlıklarını yoğunlaştıran TSMC böylece önemli bir müşteri kazandı.


     


    Aslında AMD yıl sonunda başlayacak 7nm Vega ekran kartlarının üretimi için TSMC ile görüşmeler yapıyordu. GlobalFoundries çekilince sadece ekran kartı değil Zen 2 tabanlı Ryzen, Threadripper ve EPYC işlemciler de görüşme kapsamına alındı.


     


    Kapasite açısından olmasa da pazar payı açısından hâkim konumda olan TSMC, hali hazırda üretimini yaptığı Nvidia grafik birimlerinin yanına AMD birimlerini de eklemiş oldu. Apple da düşünüldüğünde Tayvanlı firma önemli bir gelir elde edecek. Yine Qualcomm’un Snapdragon 855 yonga setini 7nm sürecinde TSMC’nin üreteceği iddia ediliyor. Bu durumda rakibi Samsung’a daha az bir pazar payı kalmış olacak.


     







  • dökümlere su kaçtı diyip zam yapmasınlar

  • Üretim piyasasını pek bilmiyorum ancak 7nm'ye geçiş konusunda AMD'den geri kalan Intel'in parmağı olabilir mi bu işte?
  • Yazık Samsung'a.

    Nvidia, Huawei, Mediatek ile Apple zaten daimi TSMC müşterileri oldular.
    Qualcomm da verimlilik konusunda Samsung'un yaşattığı sorunlara kulak vermiş olacak ki S855 için TSMC'ye yanaşıyor.
    AMD de anlaşılan Samsung'a bakmıyor. Aynı rakibi Nvidia gibi TSMC'nin yanına kayıyor.

    Pazarda zirvede yalnızlık çeken bir firma oldu Samsung. RAM, depolama konusunda hala üstlerde oynuyor ama iş fabrika üretimlerine gelince kimse GPU, CPU, SoC üretimlerini emanet etmiyor Samsung'a artık.

    Intel de bu durumlara düştü, Apple'a mobil işlemci üretmedi diye diğer firmalar atı alıp Üsküdar'a geçti. iPhone'un çipini üretme şerefine layık görmedi kendini. Zaten Intel iyice dinamiğini de kaybetmişti. Samsung ile kaderleri sadece Tizen konusunda kesişmiş gibi görünüyor ama iki firmanın da oldukça fazla ortak yönleri var (Tekellikleri, kısıtlamaları, kaşık-kepçe ilişkisi, faciaları...)





  • planlarda bir aksaklık olmayacaksa çıkması gereken zamanda çıkması gereken işlemci olması gereken fiyatta olacaksa kimin yaptığı önemli değil.
  • TSMC üretmi aksatmadığı sürece sorun çıkmaz.
  • AMD nin nm küçültme sevdası neden? Aynı teknolojiyi dayadıktan sonra watt değerlerini mi düşürmeyi amaçlıyor?
  • Sahibi olduğu firmayı satıp parasıyla iş yaptıramaz hâle geldiler. TSMC'nin çok fazla müşterisi var bence kesin aksayacak yeni Ryzen'lerin üretimi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Global Foundries'e çok güvenmiştim. IBM ile birlikte kağıt üstünde harika bir süreç tasarladılar. Ama her zamanki Global Foundries kendini gösterdi ve yine muhtemelen üretimde başarısız olduğu için 7nm üretimi iptal etti. Ancak şans o ki TSMC'nin 7nm üretim süreci de oldukça başarılı. En azından Intel'in 10nmsinden dahi %15-20 civarı daha fazla transistör yoğunluğuna sahip. AMD hem 7nm Vega hem Zen 2 işlemciler hem de Navi GPU'ları TSMC 7nm'de üretecek. Ryzen mimarisinij mm2 başına düşen transistör yoğunluğu anlamında kendisinden %40 daha yoğun bir üretim sürecindeki Intel'e karşı dahi performans/watt olarak rekabetçi kalabildiği göz önünde bulundurulduğunda Zen 2 çekirdeğindeki gelişmeler, üretim süreci olarak Intel'in %40 gerisinden %20 önüne geçiş gibi faktörler sayesinde seneye CPU piyasasını ciddi anlamda domine edeceği kesinlik arz eden bir durum. Kaldı ki Intel AMD'nin 7nm Zen 2lerinin karşısına IPC oranı yıllardır aynı yerde olan xxxLake işlemcilerinin 10nm versiyonunu dahi koyamayacak çünkü Ice Lake kod adlı işlemciler 14nm++++ üretim sürecinde geliyor. 3.nesil AMD Ryzenler 9.nesil Intellerin verdiği performansı 1/3 elektrik tüketerek verecek. Dolayısıyla ortada Intel adına rezalet ötesi bir durum var. Seneye Server işlemcisi satamazlar. 10nmye geçtikten sonra da bu Lake mimarisiyle çok limitli bir seviyede ürün satabilirler.



    TSMC'nin üretimi yetiştiremeyeceğinden bahsedilmiş. Çok yanlış bir çıkarım. TSMC'nin 1 aylık üretim kapasitesi 70 milyon 200mm2lik çip. Ki bu 1 aylık seri üretim muhtemelen AMD'nin 1 yıllık ihtiyacının tamamını karşılar. TSMC 200 milyar dolar piyasa değeri olan AMD'nin 10 katı büyüklükte Intel ile eşit piyasa değerine sahip bir şirket. Üretimin yetmediği noktada yeni fabrikayı da kurar... Tekel olmaya doğru gidiyorlar şu anda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Millet de sanki GF kendisiyle çelişiyormuş gibi sinekten yağ çıkartmak derdinde...
    GF, 7nm'ye hızlı giriş yapacağız demedi - hızlı takip edeceğiz dedi. Şu zamanda TSMC'nin başına gelenleri sıralayalım;


    • ASML'den EUV cihazlar sipariş edildi,

    • Cihazlarda virüs bulundu(!),

    • Fabrika 2 hafta kontak kapattı, 3 aylık üretim süreci etkilendi.


    Arkadaşlar, Intel ne ara ASML'ye 3.8 milyar $ yatırım yaptı bilmem farkettiniz mi? Sonra yatırımını kapatma kararı aldı. TSMC'yi sarsacak meselelerin olduğu yerde GF'nin rakip olmasını beklemek saçmalıktır.

    Bununla birlikte şirketin teknik işletmecisi IBM'den gelme bir adam ve SOI geçmişi var. GF'nin satın alma ibaresinde de şartı zaten SOI üretim tesisinin devralınması var. SOI, yüksek verim, düşük maliyet, yüksek esneklik demek. 12nm FDX, kendi kademesinden öne çıkan performans sunacak. Tek götürüsü de zar boyutuyla parazit akımın çoğalması - belli büyüklüklerde en iyi verimlilik sonucu veriyor. Şimdi, kolay üretilen büyük bir çipte parazit güç tüketiminin artması mı daha büyük dert, yoksa 7nm ve FinFET üretim kayıplarını göğüsleyip pazara çıkabilmek mi? Seçim kolay, GF gibi ne istediğini baştan bilerek yola çıkmış bir firma için...




  • nightsniffer kullanıcısına yanıt
    amd firmasına dışarıdan müdahele ediliyor...
  • Ağlakların sesini kesmesi için düşülmesi gereken tek not:
    quote:

    12FDX promises to deliver 10nm FinFET performance with better power consumption and lower cost than 16nm FinFET.

    Bir taşta iki kuş vuracak GF: TSMC'nin eski nodundan ucuza Intel'in yeni nodunun performansını sağlayacak. 150mm² zar sınırının olmuş olup olmamasının şu noktada bir hikmeti yok. Önemli olan rakiplerini yeniyor olması.
    Ondan sonrası, zaten AMD gibi iş ortaklarının Infinity Fabric gibi zarları birbirine ekleme çözümleri ile elde edilecek.
  • forvet09 kullanıcısına yanıt
    Gözlerim yandı resmen

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ONY86

    Gözlerim yandı resmen

    İntelin eski teknolojisine rağmen AMD yi 7 nm de de tokatlayacak olmasındandır.
  • 3nm teknolojisi isterik ! :)

  • Glofo'ya fazlaca güvenenler vardı. Bu kadarını da beklemiyordum ama hemen 7nm'ye geçeceklerini de düşünmüyordum. Sonuç felaket olmuş. Amd'nin 7nm ürünlerini fazladan 6 ay - 1 yıl bekleyebiliriz. Misal vega 20 gpusu, navi. Ryzen yine iyi durumda, intel de yavaşladı, nm geçişlerini hızlı yapamıyor, hala 10nmye inmesi bekleniyor. Ama nvidia'nın turing ve sonrası ile rekabet zor olacak gibi. Gerçi maxwell ve pascal karşında ne kadar rekabet vardı zaten.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mamad kullanıcısına yanıt
    7 nm'ye bu yıl satısa sunucaklarını açıkladılar. yanlış hatırlamıyorsam navi ve vega aynı anda acıklanacaktı .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkay1074 -- 31 Ağustos 2018; 0:12:4 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.