Şimdi Ara

Ters çalışan filtre üretildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
464
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Filtreler ve süzgeçler çalışma prensibi en kolay anlaşılabilecek günlük aletler arasında yer alır. Ufak deliklerden küçük nesneler geçerken büyükler buralara takılır ve filtrelenmiş olur. Penn State mekanik mühendisleri geliştirdikleri sıvı bazlı filtreyle büyük nesnelerin geçişine izin verirken küçükleri filtrelemeyi başardılar. Birçok yönüyle hücre zarını andıran filtre “kendini iyileştirme” özelliğine de sahip. Buluş, çok sayıda yeniliğin kapısını aralayabilir.

    Filtrenin çalışma mantığını su yüzeyine de benzetebiliriz. Elimizi suyun içerisine soktuğumuzda su yüzeyi parmağımız etrafında sonlanırken, elimizi çektiğimizde yüzey yeniden birleşerek eski halini alır. Ters filtre de benzer şekilde içinden büyük bir nesne geçtikten sonra kendini “iyileştirerek” eski halini alıyor.

    Filtreyi önemli kılan ise belli büyüklükteki nesnelerin geçişine izin verirken daha küçüklerin filtre üzerinden kalmasını sağlıyor. Bunu yapmak için de nesnelerin kinetik enerjilerinden faydalanıyor. Belli büyüklükte enerjiye sahip nesneler geçerken, küçük enerjili olanlar filtreye takılıyor.
     
     
     

    Geliştirilen filtre bir halkaya hapsedilmiş köpüğü anımsatıyor. Nitekim araştırmacılar da filtreyi ilk üretmeye başlarken sabun köpüğünden faydalanmışlar. Ancak, içerisine katılan özel kimyasallarla geliştirilen sıvı sayesinde filtrenin sağlamlığı ve kendini iyileştirme özelliği arttırılmış. Böylece filtre gündelik hayatta kullanılabilecek hale getirilmiş.

    Ekip filtrenin kokuyu havadan ayrıştırmada, havayı bakterilerden temizlemede, savaş ve doğal afetlerde yaraları enfeksiyonlara karşı korumada etkili olabileceğini belirtiyor. Geliştirici ekipte yer alan Profesör Tak-Sing Wong filtrenin küçük bir ameliyathane gibi kullanılarak, filtre üzerinden cerrahın güvenle ameliyat yaparken yaranın bakteri, mikroplar ve küçük zararlı canlılardan korunabileceğini belirtiyor.

    Bu ilginç filtrenin nasıl çalıştığına ilişkin videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.








  • güzel icat

  • Kapı yaparsın, insan geçer sinek geçmez

  • Insan gecmese de epey yararli gibi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok güzel.

  • sıvı materyal yerine esnek kumaş malzeme de yapılabilir ama çalışmak gerek. Bu sıvıyla yapılmış. Aslında sıvı daha güvenilir çünkü mikro düzeyde de geçirmezlik sağlar hatta nano düzeyde. Adamlar uğraşıyorlar. sonra büyük bir şirket olarak çıkıyorlar.

  • idombayci İ kullanıcısına yanıt
    Steril odaların giriş çıkışlarına konur. Evde bakımı yapılan kanser hastaların oda giriş çıkışına penceresine konabilir. Geliştirilirse kullanım alanı çok geniş olacaktır.
  • Süper bir icat. Gerçekten çok fazla kullanım alanı olabilir ve tüm kullanım alanları iyi değerlendirilirse bizi bayağı bir ileri götürür.

  • Bu bir buluş sayılmaz. Kumaşla da yapılamaz. Sıvıların yüzey gerilmesini kullanıyor. Bu zaten bilinen ve kullanılan bir şey. Sadece farklı bir kullanım fikri diyebiliriz.
  • Haber metninde çeviride hata var sanırım. Mekanik Mühendisi diye bir mühendislik yoktur. Mechanical Engineer olarak geçiyordur, Makina Mühendisi olarak çevrilmeli.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: idombayci

    Kapı yaparsın, insan geçer sinek geçmez

    Yoo senle aynı anda geçer.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.