Şimdi Ara

Lityum-iyon pillerin yanma sorununa çözüm bulundu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Lityum pillerin içindeki elektrotlar ince bir plastikle birbirinden ayrılır ve genelde lityum-iyon olan sıvı bir elektrolit içerisinde yer alır. Bükülme, delinme gibi nedenlerden dolayı elektrotlar birbirine değip kıvılcıma sebep olurlarsa bu sıvı elektrolit yanabilir, hatta pil içindeki basınç nedeniyle şiddetli patlamalara da neden olabilir. Bu durum Note 7’de yaşanmış ve telefonlar Samsung tarafından geri toplanmıştı. Zaman zaman Tesla bataryalarının da yandığı haberlerini okuyoruz.

    Esasen katı elektrolit kullanımıyla bu sorunun önüne geçmek mümkün. Ancak, sıvı elektrolitten katıya geçiş için çok büyük miktarda yatırım gerekiyor. Üreticilerin bunu kabul etmesi pek mümkün gözükmüyor.
     

    Oak Ridge Ulusal Laboratuarı’nda (ORNL) görevli fizikçi Gabriel Veith bu soruna çözüm getirecek bir sıvı elektrolit geliştirdiğini ifade ediyor. Çocuklarına su ve nişasta karışımıyla hazırlanan muhallebiden esinlendiğini söyleyen Veith, Newton’sal olmayan akışkanlarla bu sorunu çözebileceğini düşünmüş. Newton, sabit bir sıcaklıkta bir akışkanın, uygulanan kayma gerilmesiyle doğru orantılı bir hızda şekil değiştireceğini belirtir. Ancak, Newton’sal olmayan akışkanlar için bu durum geçerli değildir.

    Örnek vermek gerekirse, mısır nişastasıyla suyun karışımından oluşan sıvıya elinizi yavaşça daldırdığınızda battığını görürken, hızlıca vurduğunuzda hiçbir şekilde sıvının içine elinizi sokamadığınızı fark edeceksiniz. Hatta, Newton’sal olmayan akışkanla doldurulmuş havuzda yürüyen insanların videolarını internette görebilirisiniz. Bunun nedeni, bu tarz sıvılardaki bağların güç altında sertleşerek yüzey geriliminin neredeyse katı bir maddeninki kadar yüksek hale gelmesidir.
     
     
    Bu fikirden hareketle yola çıkan Veith, delici ya da bükücü darbeye maruz kaldığında katı hale gelen bir elektrolit sayesinde pil yanmalarının önüne geçebileceğini düşünmüş. Bunun için hazırlanan formül ise basit. Küre şeklindeki silika nano parçacıklarının sıvı elektrolit içerisinde askıda bırakılması yeterli. Ancak buradaki püf nokta, tüm parçacıkların aynı boyda yani 200 nanometre çapında olması gerektiği. Aksi takdirde sıvı elektrolit daha da akışkan hale geliyor.

    Bu yöntemle üretilen pillerin performansı aynı kalırken kapasitelerinden ve şarj sürelerinden biraz ödün vermek gerekiyor. Ancak, mevcut üretim hattında yapılacak küçük değişiklikle bu pilleri üretmek mümkün. Yani üretimi katı elektrolitlerin aksine büyük bir ekonomik yatırım gerektirmiyor.

    Elektrik ve pille çalışan aletlerin hayatımızdaki yeri her geçen artarken bu tarz gelişmeler güvenliğimiz için büyük önem taşıyor. Yanan ya da patlayan piller nedeniyle hem insan hayatı tehlikeye atılıyor hem de firmalar prestij kaybına uğruyor. Bu nedenle firmaların bu tarz bilimsel gelişmelere seyirci kalmayacaklarını umuyoruz.
     







  • Bildiğimiz OOBLECK işte...

    2008...


  • genelde sorun + yükle - yük arası yükleme sonrası elektroliz geçişi sonrası
    + ve - bir birine o kadar yakın bir kütle yakınlaşması sonrası aşırı ısınma durduk yere yanmalara sebep oluyor veya vurulduğu zaman aynı şeyin benzeri oluyor !
    elektrik geçirgenliği olan plastik materyallerle bu geçirgenliği önlediğiniz zaman zaten + ile - yükleniciler birbirinden ayrışık kalıyor !
    bu başta araba akü sistemlerinde bozulmayan akü kavramını oluşturacağı için bile bile bilinçli bir şekilde engellenilen bir sistemdir. bu yüzden kurşun tekrar tekrar işlenirken doğaya defalarca defa karıştı ! 1920'lerden beri bilinen bir şey şu an küresel ısınma sonrası alınan ciddi kararlar neticesinde ve çoğalan firmalar arasındaki rekabet nedeniyle son voleyi vurma adına piyasa ilk defa çevreci bir üretim sistemine geçiyor ! ayıp yani !

  • Ben mi kötü niyetliyim bilmiyorum ama bu tür haberleri okuyunca aklıma ledli ekmek dolabı geliyor.

  • li-po var

  • Yeter şu lityum pillerden çektiklerimiz. Alternatifi bulunursa teknolojik gelişmelerin hayata yansıması çok hızlanır çünkü birçok şeyi te bu lityum kısıtlıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.