Şimdi Ara

Bilim, Darwin'in güve kuramını da doğruladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
168
Cevap
0
Favori
7.433
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
37 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Bir doğa gerçeği/yasası olan evrimin nasıl gerçekleştiğini açıklayan bilgiler toplamına evrim teorisi veya evrim kuramı denir. Benzer şekilde yer çekimi (kütleçekim) de bir doğa gerçeğidir. Bu gerçeğin nasıl meydana geldiğini açıklayan bilgiler bütününe kütleçekim kuramı denir. Aynı yasa hakkında farklı bilim insanları farklı kuramlar ortaya koyabilir. Mesela Lamarck'ın evrim kuramına göre sonradan kazanılan özellikler yeni nesle aktarılıyordu. Fakat bugün, bunun bu şekilde gerçekleşmediğini biliyoruz. Nitekim nesiller boyunca sünnet edilen erkek çocukların yavruları, hala bir penis ucu derisiyle doğuyor. Darwin ve Wallace ise doğal seçilim yoluyla evrim kuramını açıklamıştı. Uzun yıllardır bu kuramın doğru olduğunu biliyoruz. 
     
    Darwin, kuramını desteklemek için farklı örnekler sunmuştu. Onlardan biri de sanayileşmenin getirdiği "endüstriyel melanizm"di (kararma). Birkaç gün önce ünlü bilim dergisi Nature'da yayınlanan araştırma, bunu kesin olarak doğruluyor. Darwin, güvelerin doğal solgun renginin, ağaç üzerinde yetişen likenlerin üstünde saklanmaya uygun olduğunu fark etti. Ancak Sanayi Devrimi sırasında İngiltere'de yükselen hava kirliliğinden etkilenen ormanlarda, güve ve kelebeklerin farklı formları türemişti. Artık koyu renkliler sayıca üstündü. Çünkü, havada uçuşan ufak kirli parçacıklar, ağaçlardaki likenlerin ölmesine neden oldu. Böylece koyu renkli ağaç kabukları görünür hale geldi. Bu kabukların üzerinde kamufle olmak içinse koyu renkli olmak gerekiyordu. Yani doğal seçilim adındaki süreç, güve ve kelebekleri adeta "kararttı". Nitekim açık renkli olanlar daha kolay av olduğu için sayıları azalmıştı. 
     
      

    Hava değişince güveler de değişti

    Zamanla hava kirliliğine karşı alınan önlemler sayesinde likenler yeniden çoğalmaya başladı. Dolayısıyla açık renkli güvelerin sayısı tekrar arttı. Çünkü onlar yeniden avantajlı hale gelmişti. Bilim insanları biberli güve denilen türün evrimini birkaç kez gözlemlemiş olsa da, kamuflaj yetenekleri ile avcılara karşı hayatta kalma başarıları daha önce hiç karşılaştırılmamıştı. Exeter Üniversitesi'nden ekolog Martin Stevens şöyle konuştu: "Dünya genelindeki biyoloji ders kitaplarında, evrim konusu işlenirken verilen en meşhur örneklerden biri sanayi devriminin güveleriydi. Bu örnek, evrim karşıtları tarafından sık sık saldırıya uğruyordu."
     
     
    Güveler ve kelebeklerle en çok beslenen canlı grubu kuşlardır. Bilim insanları dijital görüntü analizlerini kullanarak, kuşların morötesi görüşünü dikkate aldılar. Böylece kuşların gözünden bakmayı denediler. Biberli güvelerin, kabuk ve likenlere ne düzeyde uyum sağladığını ölçtüler. Exeter Üniversitesi araştırmacılarından Olivia Walton, "Biberli güvelerin kamuflajı, güçlü bir hayatta kalma yeteneği demektir. Açık renkli güvelerin, likenlerle kaplı bir ağaçta kuşlar tarafından fark edilme ihtimali çok daha düşük oluyor" şeklinde konuştu.
     
    *Not: Genlerle kazanılan ve canlının uyum yeteneğine katkı sağlayan özellikler, adaptasyon (uyum) olarak bilinir. Adaptasyonlar yeni nesle aktarılan özellikler olduğu için bir evrim mekanizmasıdır. Ancak ten renginin koyulaşması veya kasların gelişmesi gibi sonradan kazanılan, geçici olan ve yeni nesle doğrudan aktarılmayan özellikler, bir evrim mekanizması değildir. Onlar modifikasyon olarak adlandırılır.
     







  • içinde evrim geçen bilimsel yayımların toplatıldığı,müfredattan çıkarıldığı, yasaklandığı ülkemizde böyle haberler yapmayın. 10 bin sene önceki atalarımızın dediği gibi "tanrıları kızdırmayın" ya da 2000 sene önceki atalarımıza kulak verin gök tanrının tepesini attırmayın... Ya da günümüz düşünürlerinden Binaliye kulak verin; Hikmetine fazla şayapmamak lazım yoksa gaffayı fıttırırsın...


    Hiç bir bilimsel yazı da evrimi "DARWİN" yarattı denmez zaten, Darwin'e bağlamak nedir anlamyamadım? Evrim ile ilgili görüş ortaya atan bir "bilim insanı" Darwin bu kadar. Bilimin inancı doğrulama, kanıtlama ya da çürütme gibi bir derdi de yoktur. Böyle bir gayesi olamaz doğası gereği. Bilimsel konularda din ile ilgili tartışmayı başlatan ve oluşturanda amacı farklı olan insanlardır. Yoksa al evrim var Allah yok gibi bir sonuç, hiç bir bilimsel yazı sonucunda okuyamaz, göremezsin. Sadece gerçekleri sunar ve sen o gerçeklerle ne yapmak istersen onu yaparsın. İster inançsız olursun ister inançlı.

    @Scene aslında orda alınması gereken kanun, teori, hipotez kavramları bize ortaokuldan beri öğretildiği şekilde doğru olmadığı ve sonuçta bilimsel bir gerçekliğin değerinin ne kadar büyük ve zor oluşuydu. Teori diyip kenara atılmaması gerektiği. Kanun daha üst teori altmış gibi bir izlenimden uzak durmaya çalışmak içindi.
  • Bomb has been planted!

  • Lamarck basamak olması açısından yanlış bir düşünce sunsa da kendisinden sonraki gelenlere önemli bir adım olmuştur. Özellikle kullanılmayan organların körelmesi önemli bir olaydır.

    Kutup ayılarında ki post renginin de benzer şekilde evrildiği görülmektedir.
    https://www.youtube.com/watch?v=9XXFUKJBOlM 04:20'den sonrası dediğim evrim mekanizmasını içeriyor.

    Evrim gerçektir çünkü değişimin ta kendisidir. Bunun nasıl olduğunu açıklayan Darwin ise hala çürütülememiştir. Çürütmek için "bilimsel" bir yöntem olan anti tez üretilmesi şarttır.





  • Evrim: Bir doğa gerçeği/yasası değildir. Kim neresinden uydurdu bunu?



    Aynı zamanda evet; Evrim bir doğa gerçeği/yasasıdır.



    Çelişki Evrim’in sınırlarında başlıyor. Tüm canlıların ortak tek bir atası vardır diyen Evrim yasa falan değildir. Kıçınızdan element uydurmayın. Bunun yasa olabilmesi için tahmin edilmesi değil kanıtlanması gerekir. Hem de her bir tür için.



    Ama kedigillerin veya köpekgillerin ortak bir atası vardır diyen Evrim bir gerçektir denebilir.

  • Erasmus78 kullanıcısına yanıt
    Lütfen şu kanun/teori hakkında bilgisi olmayanlar şu yazıyı okuyabilir mi rica ediyorum?

    İspatlanırsa ancak kanun olur saçmalığı
  • O yazı da bolcana yanlış veya eksik düşünce barındırıyor. Özellikle fizik alanında bu tür ayrımlar uzun zamandır tartışılmıyor dahi. "Teori", "kanun" gibi ifadeler çoktan yerlerini "model","teori" (başka bir kuramsal anlamda) gibi ifadelere bıraktılar zaten. Bu saatten sonra bir fizikçinin ortaya koyduğu teori, deneysel sonuçları ve gözlemleri %100 oranında kestirse dahi gözlemlediği şeyin gerçeğinde ne olduğu hakkında kesin bilgi sahibi olduğunu iddia etmez.

    Demek istediğim bu hipotez - teori ve kanun gibi kavramların 19. yüzyılda yapılan bilime ait eski kavramlar olduğu. Günümüzde bilimsel iddialar sıfatlarını prosedürlerden değil, varlığına dair kanıtların çokluğundan, sağlamlığından ve bilimsel camiada ne kadar benimsendiğinden yola çıkarak kazanıyorlar. Bu da tamamen göreceli bir düşünce.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 22 Ağustos 2018; 15:59:13 >
  • Sanırım 1 ay kadar önceydi , Latin Amerika (ülkeyi tam hatırlamıyorum) daki bazı bonobo cinsi maymunlar Taş Devrine geçti diye bir haber okumuştum....

  • Darwin’s Theory of Evolution olarak geçer tüm dünyada. Haberde yazdığı gibi olsaydı
    Darwin’s Law olmalıydı.
    Sanırım haberi yazanın, teori, kuram ve yasa arasındaki farktan haberi yok.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • elophidae kullanıcısına yanıt
    Evrimin kendisi gerçektir fakat Darwin'in ortaya attığı teoridir. Haberde de zaten bu söylenilmiş. Sanırım tam anlayamamışsınız o kısmı.

  • Yazımı dikkatlice okusun mu? Ben hipotez-teori-kanun hiyerarşisinde mi bahsediyorum? Gözlemlenen Evrim’in hangisi olduğunu sorguluyorum. Yani gözlemlenen gerçek ne? Tüm canlıların ortak bir atası olduğu mu? Kim gözlemlemiş bunu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evrim şunu söyler: canlılar nesilden nesile değişiyor (gen ve özellik dağılımı olarak). Bu, işin gerçek olan kısmı. Evrim kuramı ise şunu şöyler: Canlılar şu yüzden, şu şekilde, şu gerçeklere göre değişir. Değişim esnasında ... koşulları da etkilidir. Yani işin kuram kısmı değişebilir fakat bir gerçek olan evrimin kendisi gerçek olarak kalmaya devam eder. Nitekim Lamarck'ın evrim kuramı yanlışlanırken Darwin'inki doğrulanmış ve modern evrim kuramının temellerinden biri haline gelmiştir.

    Bir örnek: futbol oyunu bir gerçektir, kesindir, değişmez. Evrim de öyle. Fakat zamanla futbolun hangi kurallara göre oynanacağı değişebilir. Evrimin nasıl gerçekleştiğini açıklayan kuramlar da öyle..

    Umarım anlaşılır olmuştur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mert_06 -- 22 Ağustos 2018; 15:50:33 >
  • Evrim evimiz,Darwin babamız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tommy Shelby -- 22 Ağustos 2018; 16:6:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hanox

    kelebeği de yaratan ALLAH tır değişimi de.tüm bunları darwine bağlamak
    zeka eksikliğidir bence.Herşey ALLAH ın kontrolünde belli bir kadere doğru ilerler.

    Sen evrim mekanizmasını Allahın yarattığını kabul edebilirsin çünkü yıllardır doğrulanan ve ispatları olan bir olgu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hanox kullanıcısına yanıt
    Scene kullanıcısına yanıt
    Hiç bir bilimsel yazı da evrimi "DARWİN" yarattı denmez zaten, Darwin'e bağlamak nedir anlamyamadım? Evrim ile ilgili görüş ortaya atan bir "bilim insanı" Darwin bu kadar. Bilimin inancı doğrulama, kanıtlama ya da çürütme gibi bir derdi de yoktur. Böyle bir gayesi olamaz doğası gereği. Bilimsel konularda din ile ilgili tartışmayı başlatan ve oluşturanda amacı farklı olan insanlardır. Yoksa al evrim var Allah yok gibi bir sonuç, hiç bir bilimsel yazı sonucunda okuyamaz, göremezsin. Sadece gerçekleri sunar ve sen o gerçeklerle ne yapmak istersen onu yaparsın. İster inançsız olursun ister inançlı.

    @Scene aslında orda alınması gereken kanun, teori, hipotez kavramları bize ortaokuldan beri öğretildiği şekilde doğru olmadığı ve sonuçta bilimsel bir gerçekliğin değerinin ne kadar büyük ve zor oluşuydu. Teori diyip kenara atılmaması gerektiği. Kanun daha üst teori altmış gibi bir izlenimden uzak durmaya çalışmak içindi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bulkathos

    Hiç bir bilimsel yazı da evrimi "DARWİN" yarattı denmez zaten, Darwin'e bağlamak nedir anlamyamadım? Evrim ile ilgili görüş ortaya atan bir "bilim insanı" Darwin bu kadar. Bilimin inancı doğrulama, kanıtlama ya da çürütme gibi bir derdi de yoktur. Böyle bir gayesi olamaz doğası gereği. Bilimsel konularda din ile ilgili tartışmayı başlatan ve oluşturanda amacı farklı olan insanlardır. Yoksa al evrim var Allah yok gibi bir sonuç, hiç bir bilimsel yazı sonucunda okuyamaz, göremezsin. Sadece gerçekleri sunar ve sen o gerçeklerle ne yapmak istersen onu yaparsın. İster inançsız olursun ister inançlı.

    @Scene aslında orda alınması gereken kanun, teori, hipotez kavramları bize ortaokuldan beri öğretildiği şekilde doğru olmadığı ve sonuçta bilimsel bir gerçekliğin değerinin ne kadar büyük ve zor oluşuydu. Teori diyip kenara atılmaması gerektiği. Kanun daha üst teori altmış gibi bir izlenimden uzak durmaya çalışmak içindi.
    Haklısın dostum. Dediklerini daha önce de anladım zaten. Lakin evrim tartışmasında olmasa dahi başka konularda o düşünce de bizi yanlışa götürebilir demek istiyorum. Örneğin levha tektoniği kuramına ait bir tartışmada tökezleyebilir.




  • İnsanlar arasında doğal seleksiyon yok mu ? Akıllı olan, zengin olanın şansı her zaman daha fazla. Olmayan ise açlık sefaletle yok olup gidiyor. Orta Doğu'ya bakın geri kalmış toplumlar yok olup gitmekte. Tamam genetik olarak değişip hayatta kalma mücadelesi değil bu ama akıl ile parayla hayatta kalma oranları değişiyor. Fakirler hızla daha da fakir olup yok olurken, zengin insanlar neslinin devamını getiriyor.

  • hanox kullanıcısına yanıt
    hocam seni dışarı alalım istersen daha önemli meseleler konuşuluyor, ha? hadi...
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.