Şimdi Ara

Xiaomi'nin Türkiye macerası: Resmi distribütör açıklandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
2
Favori
6.198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    Xiaomi'nin Türkiye macerası uzunca bir süredir merakla bekleniyor. Xiaomi'nin ülkemizdeki tayin ettiği resmi distribütörü Evofone bugün düzenlediği bir etkinlik ile bunu duyurdu ve hazırlıkları devam eden İstanbul'daki iki Mi Store'un Xiaomi ortaklığı ile çok yakında açılacağını söyledi. Merak edilenleri bu videoda sorduk. 



  • İnsanların aklıyla alay etmeye gerek yok.

    Birincisi bu Evofone denen oluşum kendisi bir paralel ithalatçıydı. O yüzden vergi veriyorlar mı vermiyorlar mı demeleri en hafif tabiriyle samimiyetsizlik, daha ağır tabiriyle yalancılıktır.

    Hatta Evofone'un sitesine girdiğinizde, "hakkımızda" sayfasında şöyle yazıyor: "Dünyanın önde gelen markalarının (Samsung, Apple, LG, Sony ve diğerleri) akıllı telefon ithalatını Amerika, İngiltere, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hong Kong ve Singapur gibi ülkelerden gerçekleştirmekle birlikte"

    İkincisi telefon üzerindeki bütün vergiler "dolaylı vergidir". Satış fiyatı üstünden kesilir. Gümrük vergisi değil bunlar, fiyatı düşük göstermeleri gibi bir şey söz konusu değil. Zaten gümrük vergisi yok. Dahası adama sorarlar, öyle bir şey mümkün ise siz vergileri düşük göstererek mi bu "paralel ithal" ettiğiniz ürünleri ucuza satıyorsunuz?

    Üçüncüsü teknik servis, garanti konusunun ek maliyeti hikayedir. Adamlar Çin ve Hindistan gibi nüfuslarıyla 20'şer tane Türkiye alacak ülkelerde garantiyle satarken bu fiyatlar şişmiyor.

    Dördüncüsü Xiaomi kendisi gelip bir tanıtım yapacak ilerleyen aylarda yersek, ama her ne hikmetse bu Evocanlar yangından mal kaçırır gibi bir işlere girişiyor.

    Beşincisi bu tanıtıma katılanlardan birisi olan Hardware Plus'ın eline verdikleri telefonun arkasında "Android One" logosu yok. Bu da bunun Android One ROM'u portlanmış sadece Çin'de bulunan Mi6X olduğu izlenimi uyandırıyor. Malum, Android One daha yeni tanıtıldı sayılır ve "al-sat" pazarından temin edilecek cihazların arkasında uluslarası pazarlar için üretilmiş Android One logolarından olmak yerine, direk Çin'den "paralel ithalat" yoluyla getirilmiş mallar olması lojistik olarak daha akla yatkın. Tabi Çin'de bunların arkasına istenen deseni işleyen cihazlar da var, ama ek maliyet...

    Altıncısı, tanıtıma katılan "Xiaomi temsilcisi" diye fotoğrafları sosyal medyada, bu etkinliğe katılanlar tarafından paylaşılan Çinlinin sosyal medya hesabına bakarsak burada kısa zaman öncesine kadar Huawei kullandığı, hatta sözde Türkiye'ye Xiaomi'nin girmesini sağlayacak Gearbest'in fuarı için de yurtdışından Türkiye'ye mal getirdiği görülüyor.

    Yedincisi bu fiyata ulaşmak için dolar kurunun 9TL civarında olması gerekir. 9 TL rakamını kafadan atmadım, hesapladım.

    Sekizincisi bu Evofone'un garantisine işi düşenler internette ağlaşıyor. EvoBT şikayet diye aratın. Evofone ile EvoBT farklı mıdır diye düşünenler de Evofone'un sayfasına girip hakkımızda sayfasına girdiklerinde ikisinin aynı olduğunu gözleriyle görebilir.

    Dokuzuncusu Honor 10'un 64GB/4GB modelinin Çin fiyatı 2399 yuan, 128GB/6GB modeli ise 2799 yuan. Türkiye'de satılan model Çin'de yok, ama ikisinin arasında 128GB/4GB bir model. Bu da ortalama fiyattan 2599 yuan desek... Türkiye'de satış fiyatı hali hazırda 3099TL. Çin fiyatı 1399 yuan olan Mi6X (Mi A2) ise burada 2699TL olacak öyle mi? Bir tarafta Huawei ile alakası olup olmadığı konusunda akıllarda zerre kadar şüphe bırakmamış Honor 10 var...

    Onuncusu bu tür bir tanıtım telefonlar piyasaya sürülmeden yapılır. "Xiaomi Türkiye" diye telefonlar Teknosa ve diğer yerlerde bir aydır fazladır satılıyor. Şimdi bir tanıtım yapılıyor sanki yeni bir şeymiş gibi. Bundan aylar sonra da "gerçek Xiaomi" tarafından bir tanıtım yapılacağı iddia ediliyor. 80 milyonluk bir ülkeye giriyorsun, ama elinde o kadar sosyal medya, resmi internet sitesi var iken bir satır duyuru yapılmaz mı?

    Onbirincisi Xiaomi'nin resmi sitesinde Xiaomi'nin içinde bulunduğu tam 23 ülkenin ismi yazılı. Türkiye içlerinde yok. Hemen dibimizdek Mısır var, Ukrayna var, Rusya var...
    Aliexpress ve benzeri satıcılar yabancılar tarafından "reseller" olarak tanımlanır yani "al-sat" diye çevirebileceğimiz bir iş yaparlar. Adı üstünde re-seller. Kelime anlamıyl zaten satılmış bir malı tekrar satmaktır bu.

    Nasıl işler bu sistem? Çin'de Xiaomi kendi sitesi üzerinden örneğin atıyorum 17 Ağustos'ta 300.000 adet Mi 6X satar. Bunun ön kayıtlarını bir hafta boyunca toplamıştır. Satışların açılacağı saatte önceden kayıt eden milyonlarca Çinli hücum edip dakikalar içerisinde tüm stoğu tüketir. Yüzbinlercesi açıkta kalır. Şu günlerde artık unutulan "hunger marketing" piyasayı aç bırakarak pazarlama ya da "flash sales" anında satış gibi kavramlar kullanılır bu yöntem için.

    Şimdi bu bir anda satılan 300 bin adet telefonun atıyorum 50 bini bu telefonu kullanma gibi bir amacı olmayan Çinlilerce alınır. Bunlar daha kutusunu açmadan bu telefonları al-satçılara satar. Taş atıp kolu yorulmadan para kazanır. Bu al-satçılar da üstüne kar koyarak dünyaya satar. Bunun içerisinde Çin'deki KDV de dahildir.

    Direk ihraç edilen bir mal KDV'den muaftır.

    Aliexpress'teki bütün satıcılar, Gearbest vb. bütün satıcılar al-satçıdır. Xiaomi ne bunlara ne de başkalarına toptan mal vermez. Bir nevi sadece "fabrikadan halka satış" yapar.

    Yaptığın vergi hesabı doğru. Ben bu hesapları aynı şekilde Xiaomi'nin CEO'sunun bizzat Türkiye'ye gireceğiz açıklaması yaptığı 2014 dolaylarından beri yapıyordum zaten. Senin vergi hesabın da yanlış. Diğer vergilerin KDV'si alınır, ama TRT bandrolünün ÖTV'si alınmaz. Yani vergi vergi %59.3 olur.

    Xiaomi'nin perakende satış fiyatı 1399 yuan, bunun %10'u da KDV. İhraç ederken bu da olmayacağından çıplak baz fiyatı 1272 yuan. Bunun içinde garanti de dahil. Bunu da düşmek lazım aslında. Sonradan Türkiye'de ayrıca garanti maliyeti ekleme hikayesi olmasın diye. O yüzden garantiyi gözardı edebiliriz. 1272 yuan da 184.4$ eder.

    184.4$ da an itibariyle 5.82 dolar kuru ve %59.3 vergi ile 1710TL'yi gösterir. Dolar kurunu 9TL olarak aldığımızda ise 2643TL olur ki belirledikleri satış fiyatı 2599TL.
    Yazık oldu güzelim markaya. Evofone ile anlaşma sağlayarak Xiaomi kendi ayağına sıkmıştır. En ufak şeyi bile kullanıcı hatası diye geri yollayan firmadan alışveriş yaparken insanlar çekinir. Ek olarak dolar kuru pahalı tamam ama A2 modeli kesinlikle 2500 TL etmez. Evo daha ilk günden asıl amacının söğüşlemek olduğunu belli etti. Paralel ithalatlara kaldık yine.
  • video yok

  • geldi

  • Fiyatlar 2 katı olacaktır, hayırlı olsun.

  • Berbat bir firma ve yüksek kar koymaya çalışacak. Geçmiş olsun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Teknik servis konusunda üzülmeyiz umarım. Bugün Redmi Note 5 alarak ilk Xiaomi cihazıma sahip oldum. Evofone düzgün servis verirse ve fiyatlar bütçemize uyarsa herkes kazanır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Xiaomi'ye iletin onur beye kravat tasarlasinlar işlemci bellek aşkına! Kravat takım elbiseden büyük sanki.
    Xiaomi candır fiyatlar artarsa kipa'dan almaya devam 😁

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kar marjını yüksek tutacak açgözlü bir firmaya benziyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bu kafayla giderlerse,macera çabuk biticek gibi fiyat politikaları kesinlikle çok yanlış

  • Distribütör ile uğraştırmayıp direkt kendisi gelseydi keşke.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geliyor gelmek uzere eli kulaginda valla gina geldi adamlar gelecekleri kurla arada daglar kadar fark var. Artik gelmelerini dahi istemiyorum.

  • Paralel ürüne devam.Birde resmi olarak gelecekler.Kaç aydır mi 8 bekliyoruz.Onu getirecekmiş bunu getirecekmiş lansman yapmışın cihaz yok satacak.

  • Yerli ortak olmasa iyiydi.
    Hiç üretelim yok hazır al sat.
    Kendisi gelmemekle büyük hata yaptı, bu marka ülkede biter.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 220 euroluk telefon 2600 liradan geliyorsa(ön siparişe özel 2200) 380 euroluk mi8 kaçtan gelir? 1250 dolarlık note 9 512 gb 7500 liradan geliyor bunlar 250 dolarlık telefona 2500 lira fiyat çekiyor. Bir telefona 4-5 bin verme taraftarı değilim fakat 250 dolarlık telefonada 2600 lira vermem kimse kusura bakmasın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BB2CECC18 -- 16 Ağustos 2018; 20:1:58 >
  • Bakın eğer abartılı fiyat politikaları izlerseniz bu müşteri oraya getirdiği gibi indirmesini de bilir.



    Xiaomi mi a2 yurt dışında kar marjı olmadan 230 dolara satılıyor 1325 türk lirası. Yani bir telefon parası eklenerek son kullanıcıya ulaşıyor.

  • yetkli dis. olsa ne olur fiyat uçuk. paralele devam arkadaş. evo nun kac yerde seevis agı var kı benim gozumde yine paralel garanti gibi. sonucta her firma kullanıcı hatası diyip para istiyor

  • ucuz olur da alabilirim düşüncesi fazla sürmedi...

  • Eski ismi evobt olan uyuz firma değil mi bu? Yandık desenize.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • EVOFONE olması kötü.evo nun adı çıkmış kırka inmez 10.tüketici hakem heyeti kararı olan bir tlf bile tamir edip gönderen servisten ne fayda çıkıcak.hangi marka olursa olsun tlf evoysa darbe kaynaklı hataları öne sürerek tüketiciden para talep etmekte.xiaomi başına bela aldı bence.satış rakalmları ilk başta iyi gidr garanti işin içine girince 1 sene sonra satışları düşmeye başlar.

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.