Şimdi Ara

Bunama hastalığı bilgisayar yardımıyla yüksek oranda teşhis edilebiliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Plymouth Üniversitesi araştırmacıları, hastalara ilk müdahalede bulunan ve kontrollerini yapan doktorların ulusal sağlık sistemine girdiği bilgileri değerlendirerek bunama hastalarını teşhis eden bir model geliştirdiler. 25.000 hasta verilerini değerlendiren model 2.000 kişinin potansiyel bunama hastası olabileceği uyarısında bulunmuş.

    Model geliştirilirken iki yıl boyunca 105 farklı klinikten girilen 25.000 hastanın bilgileri, halihazırda hasta olan 850 kişinin verileriyle karşılaştırılmış. Modele ayrıca yüksek kan basıncı, unutkanlık gibi risk faktörleri tanımlanmış ve yanlış teşhisleri azaltmak için katı kurallar girilmiş. Eğitimi tamamlandığında model, bunama hastalarını yüzde 84, bunama hastası olmayanları da yüzde 87 oranında doğru tespit edebilmiş.
     
     
    Sistem tarafından hasta olarak nitelendirilen ancak doktorlar tarafından teşhis konulmayan yüzde 16’lık kısmı takip eden araştırmacılar, bu kişilerin yüzde 5’ine daha sonraları bunama teşhisi konduğunu gözlemlemişler. Bu durum sistemin başarısını yüzde 89’a çıkarıyor.

    Araştırmacılardan Profesör Emmanuel Ifeachor, çalışmanın bir sonraki ayağının modeli genel sağlık sistemine entegre etmek ve potansiyel hastaların uyarılmasını sağlamak olduğunu belirtiyor. Bu sayede riskli grupta yer alan kişilere gerekli test ve kontrollerin vakit kaybetmeksizin yapılması ve hasta olanların tedavilerine erkenden başlanması hedefleniyor.

    Bunama hastalığının teşhisi, yaşlılığa bağlı gerileyen faktörlerle örtüşmesi ve depresyon gibi farklı hastalıklarla benzer semptomlar içermesi nedeniyle oldukça zor. Bazı durumlarda hastaların hafıza şikayetlerinin tedavisi için doktora başvurmadan önce iki buçuk yıl bekledikleri görülmüş. Bu çerçevede, bunama hastalığının teşhisinin sistematik hale getirilmesi toplum sağlığı açısından yüksek önem taşıyor.
     



  • kahve fali misali teshis konulabildigini dusunuyordum :(

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.