Şimdi Ara

Bu meteor parçası, Dünya'dan bile daha yaşlı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
258
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğrafta, Dünya'dan bile daha yaşlı bir meteor parçası yer alıyor. 2016 yılında Afrika'da ortaya çıkarılan NWA 11119 isimli meteorit, New Mexico Üniversitesi'nden jeologların ifadelerine göre tam 4.56 milyar yıl yaşında.



    Güneş, bundan yaklaşık 4.6 milyar yıl önce yoğun bir kozmik toz ve gaz bulutsusunun bir araya gelip kendi üzerine çökmesiyle oluşmuştu. Bilim insanları bu olaya muhtemelen bir süpernova patlaması sonucu ortaya çıkan çok büyük bir kuvvetin neden olduğunu düşünüyor.



    Güneş 4.6 milyar yıl önce ilk kez oluştuğunda, yani Güneş Sistemi'nin henüz ilk evrelerinde elbette bugün bildiğimiz Dünya, Mars gibi gezegenler yer almıyordu. Bunun yerine merkezinde Güneş'in yer aldığı çok hızlı bir şekilde dönen dev bir disk bulunuyordu. Toz ve gazdan oluşan bu disk, zamanla bir araya gelerek bugün bildiğimiz gezegenleri, uyduları ve gök taşlarını oluşturdu. Güneş Sistemi'nin son haline ulaşmasının yüz milyonlarca yıl sürdüğünü düşünülüyor.






    Gezegenlerin oluştuğu dönemlere ışık tutacak




    Bilim insanları NWA 11119 isimli meteoritin işte bu sürece ışık tutacağını düşünüyor. NWA 11119'un bugün kadar bulunan en yaşlı volkanik meteorit olduğunu söyleyen araştırma lideri Carl Agee,"Bu taşın mineralojisi bugüne kadar incelediğimiz hiçbir meteorite benzemiyor. Her yönüyle çok farklı bir taş. Yapısında fazla miktarda SiO2 bulunması nedeniyle çok açık bir renge sahip. Dünya'nın yerkabuğuna aitmiş gibi görünüyor." ifadelerine yer veriyor.



    Araştırmanın öneminden bahseden Agee,"Gezegenlerin tam olarak nasıl oluştuğu konusunda hala birçok soru işareti bulunuyor. Güneş Sistemi'mizin ilk volkanik olayları sonrasında oluşan NWA 11119 üzerindeki çalışmalarımız bu konudaki birçok soru işaretini ortadan kaldırabilir." sözlerini kullanıyor.



    Carl Agee, NWA 11119'un görünüş anlamında diğer meteor parçalarından çok farklı bir yapıya sahip olması nedeniyle başlarda taşın bir meteorit olmadığını düşünüyormuş. Sonrasında doktora öğrencisi Poorna Srinivasan ile beraber taşın kimyasal yapısını çok daha detaylı bir şekilde inceleyen Agee, bu inceleme sonucunda taşın uzaydan geldiği ve Dünya'dan bile daha yaşlı olduğu sonucuna ulaşmış.



    Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.







  • Netflix de cosmos bir uzay serüvenini yarı bırakmıştım bir kaç hafta önce, haber tekrardan iştahımı açtı teşekkürler donanım haber 😁

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • constantin87 C kullanıcısına yanıt
    Vallaha bende blurayini çekmiştim. 6.bölümde kaldım birkaç sene önce. Benimde izleyesim geldi :D
  • Arkadaşlar cosmosu izledikten sonra sıra dışı bir kayayı da izleyin. O da çok güzel bir belgesel dünyanın oluşumunu hayatın başlangıcını falan anlatıyor.

  • Hic gostermiyo

  • Taş la bu.
    La bu taş.
    Taş bu la.
    La taş bu.
    Bu taş la.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: OverClocK1ng

    Taş la bu.
    La bu taş.
    Taş bu la.
    La taş bu.
    Bu taş la.

    Üf harika komik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • neden 4.57 milyar yıl değilde 4.56 milyar yıl
  • benim akvaryuma güzel yakışır bu

  • Bu tip haberleri dh'de görmek hoşuma gidiyor :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.