Şimdi Ara

Alışverişlerde ücretsiz poşet verilmesi yasaklanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
95
Cevap
0
Favori
3.546
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Alışverişlerde ücretsiz poşet verilmesi yasaklanıyor 

     
    2017 yılında Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hazırlanmış ve 27 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Ambalaj atıklarının çevreye verdiği zararı en aza indirmeyi amaçlayan düzenleme belediyelere, ambalaj üreticilerine ve tedarikçilere; ambalajların üretilmesi ve piyasaya sürülmesi konusunda birtakım yükümlülükler getiriyordu. Yönetmelikte tüketiciyi yakından ilgilendiren plastik torbalara ilişkin bir hüküm de yer almış ve plastik torbaların 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tüketicilere ''ücretesiz bir şekilde temin edilemeyeceği'' belirtilmişti.


     

    En geç ekim ayında 

    Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı tarafından paylaşılan 100 Günlük İcraat Programında ''Çevre koruma faaliyetleri kapsamında plastik poşetlerin ücretlendirilmesi'' ifadesi de yer alırken plastik torbaların ücretlendirilmesiyle ilgili zaman çizelgesi öne alındı. Yeni düzenlemeye göre ücretsiz plastik torba dönemi en geç ekim ayının sonunda bitecek. Yani kasım ayından itibaren tüketiciler artık alışveriş yaparken ücretsiz olarak plastik torba alamayacak. Plastik torbaların ücreti Ambalaj Komisyonunun önerisi dikkate alınarak bakanlık tarafından belirlenecek ve işletmelerin bu ücretin altında plastik torba satması(ya da ücretsiz olarak tüketiciye vermesi) tamamen yasaklanacak.


     

    Düzenlemeye göre sadece fiziksel olarak yapılan alışverişlerde değil mesafeli satış sözleşmesi kapsamında online alışverişlerde de plastik torba yasağı geçerli olacak. Buna ek olarak plastik torbaların ücretsiz bir şekilde temin edilmesine olanak sağlayan kampanyaların ve promosyonların da geçersiz olacağı yönetmelikte yer alıyor.


     

    Hangi poşetler yasak kapsamında?

    Tabi günlük hayatta alışverişlerde plastik torba yerine poşet kavramı kullanıldığı için yönetmelikte ibare kafa karıştırmış olabilir. Yönetmeliğe göre mal ve ürünlerin taşınması amacıyla tüketiciye temin edilen ve plastikten yapılmış olan saplı veya sapsız torbalar plastik torba tanımının içine giriyor. Yani alışverişlerde kullandığımız standart market poşetleri bu yasağın kapsamında ancak çok hafif plastik torbalar yasağa dahil değil. Yönetmeliğe göre kalınlığı çift kat 15 mikronun altında olan plastik torbalar çok hafif plastik torbalar olarak değerlendiriliyor. Buna göre bakliyat veya kuruyemiş gibi açık gıdaların hijyen amacıyla koyulduğu plastik torbalar ücretsiz olarak temin edilebilecek.


     

    Ambalaj atıklarının toplanmasıyla ilgili olarak da hem il müdürlüklerine hem de belediyelere yönelik sıkı kurallar getiren yönetmelik elektronik veri tabanlı takip ve izleme sistemi kurulmasını zorunlu hale getiriyor. Yönetmelik ayrıca plastik torbalar haricinde diğer ambalajların da geri dönüştürmeye uygun olarak üretilmesi zorunlu kılıyor.








  • Avrupa'da posetler ucretli satilir. Evinde poseti saklarsin, markete giderken cebine koyar oyle gidersin. Bir poseti ortalama bir sene kullanirsin. Ucreti 10 cent civarinda olur. Amac para kazanmak degil, plastik tuketimini azaltmaktir. Cunku uretilen plastik 1000 yil cozunmez, geri donusume girmek zorundadir.
    Kaç Mİlyon tane dükkan var..
    Soru şu değil Hangisini devlet denetleyecek..
    ------
    Burada cezai işlemler konusunda devlete gelir sağlanır ancak
    POŞET VERDİN bilmiyormusun suç olduğunu
    Yapıştır cezayı
    ----------
    Bizde kurallar var.
    Peki biz uyuyor muyuz ki..
    Farzet ki herkes kabahatler kanununa trafik kanununa veya etik ahlak kurallarına uydu diyelim

    Sonuçlarına sen söyle
    ----------
    Bizim sistemimiz bunun üzerine kurulu değil..

    İşte benim dikkat çektiğim nokta burası..
    Plastiğin doğaya verdiği zarar su götürmez
    ancak
    Gıdaların muhafaza şekli %90 Plastik üzerine kurulu..
    Bunu tam manası ile uyguladığında Ülke lvl atlar Enerji sarfiyatı da % x Azalır x yıllık periyod da
    İse aşama kaydederiz
    Dünyada bunu uygulayan ÜLKE YOK
    Fransa hala poset yasağında
    İlk uygulayan ülke olmasına rağmen
  • "Plastik torbaların ücreti Ambalaj Komisyonunun önerisi dikkate alınarak bakanlık tarafından belirlenecek ve işletmelerin bu ücretin altında plastik torba satması(ya da ücretsiz olarak tüketiciye vermesi) tamamen yasaklanacak."

    Amaç başka. Demek ki para ile satılacak. Para lazım ya...

  • ulan sanki poşeti alıp 1 aylık yolculuğa çıkıyoruz.

    Tabi bu yasa büyük firmaların işine geliyor.

  • Alt limit var üst limit yok...

  • Tüm dünyada zaten böyleydi mantıklı bir uygulama.

  • Bunun yerine doğada çözünebilen paketlere teşvik edilebilirmiş. Eskiden çevre kirletme bedavaydı şimdi 10 kuruş, tek fark bu.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: CWaRRioR

    Bunun yerine doğada çözünebilen paketlere teşvik edilebilirmiş. Eskiden çevre kirletme bedavaydı şimdi 10 kuruş, tek fark bu.

    Amaç gereksiz poşet tüketimini önlemek ve kullanılan poşetleri tekrar kullanmayı sağlamak. Ab ülkelerinin hepsinde böyle.
  • Poşet tüketimi için KDV ve ÖTV’ne hazır olun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • HES kuranlara laf yok ! malı götüren götürüyor ken !
    sonra sana kaldı, çevre kirleticisi ! sensin !!!
    tüketim toplumu sürekli sürdürüle bilinir, tüketici olmalı diyorlar.

    pazar filesi satan varda biz mi almadık !?

  • Eğer BİM gibi marketlerde geçerli olursa çok rahat kavga çıkar. Zaten kasa açmıyorlar diye her gün kavga çıkıyor. 3'er 5'er poşet alan teyzeler ve amcalar ile deli dolu günler bizi bekliyor.

  • Bunun daha mantıklı bir yolu var
    Doğada 1 yıl içinde çözülemeyen plastik ambalajların üretimini yasaklamak

  • Paralı verilen poşetlerin kalitesi rezil durumda eve gelmeden ya sapı kopuyor yada dibi çıkıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kan çıkar kan. 5 kuruşun hesabını yapan bim, a101 müşterisine sökmez bu işler.

  • Geri dönüşümden üretilen poşet, kesr kağıdı benzeri bir şey zorunlu yapılamaz mıydı? Yapılabilirdi ama canımız şirketlerimiz zarar etmesin değil mi?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Avrupa'da posetler ucretli satilir. Evinde poseti saklarsin, markete giderken cebine koyar oyle gidersin. Bir poseti ortalama bir sene kullanirsin. Ucreti 10 cent civarinda olur. Amac para kazanmak degil, plastik tuketimini azaltmaktir. Cunku uretilen plastik 1000 yil cozunmez, geri donusume girmek zorundadir.

  • Tabi ki değerli DH takipçileri böylesine mantıklı bir uygulamayı da eleştireceklerdi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • teq_sevdam23 T kullanıcısına yanıt
    Her şeyimizi Avrupa standartlarında yapmıştık bu kalmıştı geriye zaten. O da oldu tamamdır artık.
  • Bi dönem bi yerel market doğa dostu poşet veriyordu alışverişde, köşeye koyduğunuzda kendi kendine cürüyordu bi kaç ayda. Bi yerel market yaptıysa zor olmasa gerek şu plastik poşetleri doğada çözünen cinsten üretmek.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.