Şimdi Ara

Laboratuvarda üretilen akciğerler domuzlara başarılı bir şekilde nakledildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
190
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Texas Üniversitesi'ndeki tıp doktorları, biyomühendislik ürünü akciğerleri domuzlara başarıyla nakletti. Üstelik domuzlarda herhangi bir yan etki de gözlenmedi. 2014'te Texas Üniversitesi'nden Joan Nichols ve Joaquin Cortiella, laboratuvarda ilk insan akciğerlerini üretmişti. O tarihten beri bu alanda hangi gelişmeler olduğuna birlikte bakalım.
     
    Pediatrik anestezi profesörü J. Cortiella şöyle söylüyor: "Ciddi akciğer yaralanması geçiren kişilerin sayısı, dünya çapında artış gösteriyor. Buna karşın nakledilebilir organ sayısı az". Profesör J. Nichols ise nihai amaçlarının nakil bekleyen pek çok hastaya yeni seçenekler sunmak olduğunu belirtti.
     
     
     
    Biyomühendislik eseri bir akciğer üretmek için, organın yapısal gerekliliklerini karşılayabilecek bir şeylere ihtiyaç vardı. Alakasız bir hayvandan alınan akciğer, şeker ve deterjandan oluşan özel bir karışımla yıkandı. Böylece tüm hücreler ile kan temizlenmiş oldu ve bir destek yapısı oluşturuldu. Oluşturulan akciğer taslağı, özenle hazırlanmış besin karışımıyla dolu bir hazneye yerleştirildi. Nakil olacak hayvanın kendi hücreleri de itinayla taslak yapıya eklendi.
     
     
    Akciğer, domuzlara nakledildikten sonra, bu hayvanlar on saat, iki hafta, bir ay ve iki ay boyunca hayatta tutularak incelendiler. Amaç, akciğer dokusunun gelişimini takip etmekti. Ameliyattan yaklaşık iki hafta sonra, laboratuvar eseri akciğerler, kendilerine gereken kan damarları ağını oluşturmuştu. Dışarıdan herhangi bir müdahale olmaksızın gelişmeyi sürdürmüşlerdi. Üstelik bir yan etki ve ödem olmadan.
     
    Nichols, çalışmanın temel amacının "el yapımı bir akciğerin" canlı vücudunda nasıl büyüyüp geliştiğini öğrenmek olduğunu söyledi. Akciğerin canlıya ne kadar oksijen verebildiğini değerlendirmediler. Zaten bir adet akciğerleri olduğu için solunum konusunda sıkıntı yaşamamıştı hayvanlar. Ama nakledilen akciğer, iki aylık gözlem sürecinde canlının kendi akciğerinin yerini alacak kadar olgunlaşamamıştı. Bu yüzden gelecekteki çalışmalarda, canlılar daha uzun süre hayatta tutulacak ve nakledilen akciğerin oksijenli solunum yetenekleri de araştırılacak.
     
    Nicholas ve Cortiella, bu çalışmaları gülünç derecede düşük bir bütçeyle ve büyük bir emekle gerçekleştirdiklerini söylediler. Ayrıca yeterli maddi destek ile, 5-10 yıl içinde insanlara nakledilebilecek bir akciğer üretebileceklerini söylüyorlar.
     







  • beyin yapmazlar kesin. sevinmeyin boşuna.

  • Feyzuli kullanıcısına yanıt
    ananciligin yeni versiyonu beyincilik (yapmayın gomig deil)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diğer organların kabul edeceğini sanmıyorum 😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sercan.S kullanıcısına yanıt
    Komik olup olmamasının kararını kim neye göre veriyor?
    Bence komikti.

  • Başlığa bakan sanacak ki sıfırdan akciğer yaptılar da hayvana naklettiler. Başka hayvanın hazır akciğerini al, yıka omoyla:) naklet ama nefesde almıyor öyle duruyor, clickbait yapmasanız olmaz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nevfel

    Başlığa bakan sanacak ki sıfırdan akciğer yaptılar da hayvana naklettiler. Başka hayvanın hazır akciğerini al, yıka omoyla:) naklet ama nefesde almıyor öyle duruyor, clickbait yapmasanız olmaz.
    haberde yapilan ceviri cok acemice ve icerigini anlamadan yapildigi icin sozkonusu calismaninda yanlis anlasilmasina neden oluyor. baska hayvandan akciger alip nakletme diye bir durum sozkonusu degil. baska hayvandan alinan akciger kimyasallarla yikanarak uzerindeki tum canli hucreler ve canli dokular ayristiriliyor, geride sadece akcigerin protein liflerinden olusan cansiz iskeleti kaliyor. bu iskelet olusturulacak yeni akciger icin sablon iskele gorevi goruyor. sonra akcigerin nakledilecegi canlidan alinan canli hucreler bu iskeletin icine yerlestiriliyor, o iskelet uzerinde cogalip buyuyerek yeni bir organ olusturmasi saglaniyor. bu sayede yeni bir akciger insa ediliyor. yeni organin avantaji nakledilecek canlinin hucrelerinden yapilmis olmasi. bu sayede nakledilen hayvanin yeni organi red etme gibi durumu olmuyor, organ uyumsuzlugu diye bir engel kalmiyor. aslinda yeni bir teknik degil, daha once kikirdak, kapakcik benzeri vucud parcalari bu teknikle olusturulup insana nakledilmisti ama simdiye kadar tam bir organ olusturulup hic nakledilmemisti. teknik mukemmellestiginde organ nakil sirasinda olupda, uyumlu organ bulamadan olen yuzbinlerce insana deva olacak. siradan bir organ nakli ile bir tutulamaz.




  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler çeviri için. Maalesef gelişigüzel çevirip atılıyor sayfaya, yalan yanlış bilgi veriliyor.



    Bu durumda güzel bir çalışma olmuş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.