Şimdi Ara

Beyninin büyük kısmı alınan çocuk hayatını normal şekilde sürdürüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
585
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 4 yaşında başlayan epilepsi nöbetlerinin tedaviye yanıt vermemesi üzerine doktorlar, hastayı rahatlatmak üzere beynini ameliyat etme kararı alırlar. 7 yaşına basmasına üç ay kala yapılan “lobektomi” ameliyatında, görsel işlemeyi gerçekleştiren oksipital lobun tamamı ile görsel ve işitsel bilgiyi işleyen temporal lobunun büyük bir kısmı alınmış olur.

    Aradan geçen üç yıl boyunca çocuğu izleyen doktorları, özellikle iki görme merkezinden birini kaybeden çocuğun görüntüyü işleme ve ilişkilendirme (‘yeşil ve yuvarlak nesne elmadır’ gibi) kabiliyetlerinin nasıl etkilendiğini görmek üzere birtakım testler yapmışlar. Bu testler neticesinde çocuğun zekasının, görsel algısının, yüz ve nesne tanıma becerilerinin dikkat çekici bir şekilde yaşıtlarıyla aynı düzeyde olduğunu görmüşler.

    Ameliyatın çocuk üzerindeki tek etkisi sol taraftaki görüntüyü kaybetmiş olması. Gözleri görse dahi, sol taraftaki görüntüyü işlemekten sorumlu oksipital lob eksik olduğu için, bu alandan gelen bilgileri beyni işleyemiyor. Bunun günlük hayatta etkileri de yok denemez. Özellikle sınıfta en sola oturarak tahtanın tamamını görmesi sağlanmış.
     

    Öte yandan doktorlar ilginç bir durum tespit etmişler. Sağ lobun sorumlu olduğu yüz ve nesne tanıma gibi üst düzey görevlerin beyin tarafından yerine getirilebilmesi için sol yarıkürenin kendisini yeniden düzenlediğini fark etmişler. Carnegie Mellon Üniversitesi'nden Doktor Marlene Behrmann, beynin sol yarıküresindeki kelime ve yüz tanıma yapan bölgeler arasında yeni bir organizasyona dönüşen bir çeşit örgütlenme gördüklerini belirtiyor. Behrmann, çocuğun lobektomi ameliyatı olduğunda beyninin gelişimini henüz tamamlamamış olduğu için bu üst düzey yeteneklerin iyileşmiş olma olasılığının bulunduğunu belirtiyor ve yetişkin bireyler için bunun geçerli olamayabileceğini ifade ediyor.

    Çocuğa ameliyat öncesi ve sonrası IQ testi de yapılmış. Ameliyattan önce yapılan testten 116 puan alan çocuk, yıllar sonra yapılan testten bu sefer 118 puan almayı başarmış. Doktorlar, sol taraftaki görüntüyü işleme kabiliyeti haricinde gündelik hayatta hiçbir sorun yaşamadan ve kabiliyet eksikliği olmaksızın hastanın hayatını sürdürebildiğini belirtiyorlar.

    Beynimizin kapasitesini, çalışmasını ve kabiliyetlerini göstermesi bakımından son derece önemli bir durum olduğunu söylemek gerek. Çocuğun büyüdüğünde nörolog olmak istediğini de belirtmeden geçmeyelim.
     
     







  • Benzer durum maymun deneylerinde ortaya cikmisti.
    Beyin ilgili gorevini yine islevsel veya islevsel olmayan bir bolgesine atayabiliyor..
    Ornegin kaybedilrn gozle ilgili beyin alaninin olup korlesecegi dusunulurken baska islemler icin evrilmeye baslamistir..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

  • Hiç olmadığı halde "yaşayanları" da görüyoruz

  • Bir ara bir belkgesel izlemiştim ismini hatırlamadım adamda bir çeşit beyin hastalığı varmış ve ileri yaşlara kadar hastaneye gitmiyor daha sonra başka bir sebeple gittiği hastaneden doktorlar şok oluyor adamın kafasınının %95 'i yok fakat beyinsel faliyetlerde bir sorun yok vucut gayet sağlıklı falan, galiba ruh ile ilgili belgeseldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KuvvetMira27 -- 2 Ağustos 2018; 12:23:1 >
  • Bilgisayar tam anlamıyla insan beyninin küçük bir orneklemesı gibi. Bir donanımı çıkardığınızda sistem kendini yeniden düzenliyor. Beynin görme duyma koku merkezleri mevcut donanıma göre düzenlenmiş. O donanımı yitirdiğinizde beyin o bölgeyi farklı amaçlar için kullanmak için yeniden düzenliyor. O yüzden görme duyusunu yitiren kişilerin diğer duyuları gelişmeye başlıyor. Gözleri doğuştan kör bir çocuk aynen yarasalar gibi karşıya ses gönderip sesin geri dönüş durumuna göre bisiklet bile kullanabılıyordu. Yotubeda kolaylıkla bulunabilir. Adını hiç bilmiyorum. İnsan beyninin insanlığı evrimin tepesine çıkarmasına şaşmamalı. Doğadaki en etkili yırtıcıdır insan ve beslenme zincirinin tepesındedir. Gelişmiş bir insan beyni çok az boyuta inmiş olsa bile bedendeki tüm donanımlara yanıt verecek biçimde kendini geliştirebiliyor. Görme bölümünü yitirmiş bir kişinin beyni başka bir beyin bölümünü görme merkezi olarak yeniden düzenleyebiliyor. Eskisi gibi keskin göremiyor belki ama zaman içinde büyük oranda görme yeteneğini geri kazanıyor.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: KuvvetMira27

    Bir ara bir belkgesel izlemiştim ismini hatırlamadım adamda bir çeşit beyin hastalığı varmış ve ileri yaşlara kadar hastaneye gitmiyor daha sonra başka bir sebeple gittiği hastaneden doktorlar şok oluyor adamın kafasınının %95 'i yok fakat beyinsel faliyetlerde bir sorun yok vucut gayet sağlıklı falan, galiba ruh ile ilgili belgeseldi.
    Oyle seyler ancak ruh belgesellerinde gorunur zaten.

    Yine 21gram teorisi de bolca ruh velgesellerinde bilimce kanotlabfi denir kim ne zmaan kabitladi kem kum..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilimsel vir belgeseldi ya zaten beyin de bor organ yok olursa onun görevini diğer beyin bölgeleri alıyor falan felçli hastaların zamanlar iyiyleşmesinin sebebi ve ilacı olması üzerinde ilgili bir belgesel gran yok yani
  • 4 slot ram ile çalışan pc 1 slot ram ile de çalışabilir.

  • KuvvetMira27 kullanıcısına yanıt
    Enigma ile google translate karışımı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.