Şimdi Ara

AMD'nin müthiş yükselişi l Piyasaya değeri en yüksek seviyede

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD'ye teşekkür ederek başlamak istiyorum zira beni takip edenler bilir, farklı zaman dilimlerinde şirketin potansiyel hisse değeri hakkında yaptığım öngörülerin tamamı tuttu. 2 dolar seviyesindeyken 10 dolar olur, 10 dolara yaklaşırken de önce 15 sonra da 20 dolar olur diyordum ve o seviyeye neredeyse ulaşmış durumda. Üstelik bugün itibariyle şirketin piyasa değeri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 19 milyar doların üzerine çıktı. Takdir edersiniz ki bu başarı tesadüf değil, Lisa Su önderliğinde sürdürülen agresif ürün politikası AMD'ye hızlı bir yükseliş kazandırdı. 

     


     

     

    AMD için en büyük sıçrama, Ryzen işlemci ailesinin başarısıyla gerçekleşti. Çok çekirdekli işlemci savaşında bir anda Intel'in önüne geçen şirket, tek çekirdek performansında geride kalmış ancak Ryzen 2 ile aradaki farkı biraz daha da kapatarak çıkışını sürdürmüştü. Üstelik fiyat/performans dengesine bakıldığı zaman pek çok oyuncu ve profesyonelin Ryzen platformuna adapte olması, yatırımcılar açısından geleceğe dönük güçlü bir işaret olarak algılanmıştı Bununla da yetinmeyen AMD, gizli proje olarak geliştirdiği ve sürpriz şekilde piyasaya sürdüğü Threadripper işlemci ailesi Intel'i hazırlıksız yakalamış ve çok çekirdek savaşında aradaki farkı açmayı başarmıştı. Üstelik birkaç hafta içerisinde piyasaya çıkacak olan Threadripper 2 ailesine karşı, Intel'in yakın zamanda verebileceği bir karşılık bulunmuyor ki bu da yatırımcılar açısından önemli bir tablo.

     

     

     

    Finansal çevreleri, Lisa Su'nun müthiş başarısını konuşuıyor. 

     

    Intel tarafında 9. nesil işlemciler, özellikle de Core i7-9900K son günlerde sıkça konuşulsa da  şirketin son 3 yıldır radikal bir mimari değişimi sunamaması, platformlar arasında fark yaratacak sıçramayı gerçekleştirememiş olması şirkete dönük eleştrilerin merkezinde yer alıyor. İleriye dönük devrim niteliğinde ürün geliştirme çalışmaları için başta Ryzen işlemcilerine güç veren Zen mimarisinin babası diyebileceğimiz Jim Keller ve AMD Radeon Teknoloji Grubu'nun lideri Raja Koduri'yi, bazı başka AMD mühendisleriyle birlikte transfer eden Intel, sahip olduğu muazzam finansal güç, ürüm tarafındaki fabrikaları ve onlarca mühendisi ile yeni bir dönemin kapısını aralamak istiyor ancak bunun için en az birkaç yıl gerekiyor.

     

     

     

    Lisa Su ile birkaç defa sohbet etme şansı yakaladım,  motivasyonu her daim çok yüksek.

     

    AMD'yi avantajlı kılan detaylardan biri de üretim teknolojisi. Şirketin işbirliği yaptığı TSMC ve GlobalFoundries, hali hazırda . 7nm üretim geometrisi için hazır görünüyor. Her ne kadar bu iki şirketin kullandığı üretim geometrisi, transistör yoğunluğu ve akım kaçağı gibi konularda Intel'in 7nm'sine eşit görünmese de bir avantaj sağlayacağı kesin zira Intel'in resmi açıklamasına göre 2019'un ikinci yarısından önce şirketin 10nm işlemciler için yaygın üretime geçmesi beklenmiyor. Dolayısıyla Intel bir yandan da üretim süreciyle uğraşırken, AMD'nin mühendislik odağı daha rafine mimari tasarımlar olacak. Hali hazırda Zen 2 mimarisinin 7nm ile 2019'da hazır olacağını açıklayan şirketin IPC tarafında %15 civarı gelişim sağlaması bekleniyor.

     

     

     

    Başarı bir ekip işi: AMD'nin yükselişinde CTO pozisyonundaki Mark Papermaster'ın rolü büyük.

    Steve Jobs'un, iPhone için kendi işlemcilerini geliştirmek üzere transfer ettiği Papermaster'ın ilk aksiyonlarından biri AMD'den Raja Koduri'yi almaktı. Papermaster, AMD'ye geçtikten sonra Koduri'de tekrar AMD'ye dönmüştü. 

     

    AMD'nin işlemci tarafındaki gelişimi, GPU tarafına aynı oranda yansımadı. Intel'in yeni stratejisi ile orta vadede değişecek olsa da hali hazırda yüksek performanslı CPU ve GPU geliştirebilen yegane firma AMD. Ancak şirketin finansal pozisyonu, aynı anda Intel kadar bir bütçeyi CPU geliştirme çalışmalarına veya Nvidia kadar bir bütçeyi GPU geliştirme çalışmalarına aktarmasını mümkün kılmıyor dolayısıyla kaynakların akıllı ve verimli bir şekilde kullanılması şart.

     

    Konuşma fırsatı yakaladığım AMD yöneticileri bir keresinde bana şunu söylemişti: "Sıralı hesaplamanın öne çıktığı işlemci dünyasında birinci olmak, paralel işlem tabanlı GPU yarışına göre daha zor çünkü ya birinci ya da ikincisinizdir. Ancak GPU tarafında bir kriterde lider olamasanızda başka bir kriterde lider olma durumunuz olabilir."  Aslında oyun performansında Nvidia'nın gerisinde kalan AMD'nin, kripto para hesaplamalarında en çok tercih edilen üretici olması belki de bunun en büyük göstergesi.

     


    Kesin olan şu ki Nvidia'nın yakın zamanda, muhtemelen Ağustos sonu gibi tanıtacağı yeni nesil GeForce ekran kartlarına AMD'nin vereceği hızlı bir yanıt bulunmuyor. Anlaşıldığı kadarı ile Raja Koduri, Intel'e geçmeden önceki son büyük çalışması olan Vega mimarisinde önceliği GPGPU ve ile profesyonel kullanım alanlarına vermiş gibi görünüyor. Yanlış bir karar sayılmaz, özellikle de ticari açıdan ancak her defasında "oyuncular bizim ana müşteri kitlemiz" diyen AMD'nin bir an önce rekabetçi oyun kartları sunması da şart. RTG'nin yeni yönetimi de tam olarak bunu yapacağını söylüyor. Benim bu konudaki beklentim 7nm Navi GPU tasarımı olacak ancak ne var ki Intel'e nazaran Nvidia'nın bu alanda zayıf yakalanması pek kolay görünmüyor.

     

     

     

    Şunu unutmamak gerekiyor ki 2006 yılında AMD, piyasaya sürdüğü yenilikçi Opteron işlemci ailesi ile sunucu pazarında sadece 1 senede pazar payını 3 kat arttırmayı başarmıştı.  Sektör teknolojik üstünlük, verimlilik ve uygun fiyat odaklı ürünlere doğru tepkiyi göstermeyi biliyor, yeter ki inovasyon tarafı eksik kalmasın. Epyc işlemci ailesi ile sunucu alanında da heyecan verici ürünler sağlayan AMD'nin özelleştirilmiş silikon işi de oldukça iyi gidiyor. Her ne kadar kar marjı düşük olsa da oyun konsolu dünyasını domine eden şirket, Amiga'nın seneye çıkacak konsoluna da şimdiden güç veriyor. Ancak diğer taraftan yapay zeka, otonom araç ve IoT gibi yüksek potansiyelli alanlarda AMD'nin rekabet potasına girmesi şart gibi görünüyor. Kesin olan şu, ürün yol haritası açısından son yıllarda kriz modunda olduğu konuşulan ve çıkardığı bir kısım ürünü çok hızlı sonlandıran Intel'in finansal sonuçları yüksek çıksa bile, üzerinde ciddi bir inovasyon baskısı olduğu açık. AMD ise güçlü yol haritası ve yenilikçi teknolojiler ile GPU tarafında hız kazanabilirse, yükselişi daha da kuvvetli olacaktır.

     







  • AMD'nin taktiği güzel.

    - çekirdekleri çok yap, daha çok GPU besleyecek pcie-lane ver, deli gibi multi-gpu uygulamalarını çalıştırabilsin

    - hesap işlerinde zaten 4096 çekirdekli vega64 gpu var, içinde ssd olanı bile yapmışlar

    - uygun fiyat

    - tek izlek performansını da çözdüler

    - intelin 9700k nın hyperthreadlerini iptal ettiği dönemde ryzen 2 çıkarması da avantaj sayılır.

    - soket

    Keşke Nvidia Amd'ye Kepler mimarisinin CUDA sürümünü satsa. Cuda 3.7 destekli Vega64. OpenCL de iyidir ama yerini Vulkan veya başka birşey alabilir ilerde. Umarım almaz. Open source.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 30 Temmuz 2018; 23:19:15 >
  • Lisa SU'nun ayaklarını yıkayıp SU'yunu içsinler.

  • Erdi de şov yapmış. #FX57Rulez

  • Crossfire(x4) Vega64 değerinde bir foto

    AMD'nin müthiş yükselişi l Piyasaya değeri en yüksek seviyede


    hatta belki daha fazla
  • Fotoğraflar da askerlik arkadaşı modunda

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yok yaw mayning sayesinde bütün bu karlar
  • erdi bey bakın bakalım

    "08 nisan 02,30 2018" tarihli mesajda ne yazmışım

    kraldan kralcı olmayın





    https://forum.donanimhaber.com/borsacilarin-bilgi-paylasim-platformu--43391488-1555



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mavikıs -- 31 Temmuz 2018; 0:4:59 >




  • Erdi Bey, Lisa Hanım'ın kayıp erkek kardeşine benziyorsunuz. Genler aynen aktarılmıştır size umarım. Eğer bilmiyorduysanız: Lisa Hanım aynı zamanda Nvidia CEO'su ile kan bağına sahip akrabalar.
    Şansınıza genleriniz çok iyi seçilmiş.
  • Amd mobil işlemci tarafında da atılım yapması gerekiyor.

    Orada tüm piyasayı intel elinde tutuyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Su 2 guzel insanin mutevaziliginin zekati bizim yonetici takimina yeter de artar bile

    Yarim saattir 1 2 bin dolar maas alan birinin milyar dolarlik sirket yoneticisinin omzuna atabildigi eli konusuyoruz..

    Her 2 guzel insana dileklerimizi iletirsen seviniriz..

    Sen zaten ayri bi guzelsin..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sething

    Su 2 guzel insanin mutevaziliginin zekati bizim yonetici takimina yeter de artar bile

    Yarim saattir 1 2 bin dolar maas alan birinin milyar dolarlik sirket yoneticisinin omzuna atabildigi eli konusuyoruz..

    Her 2 guzel insana dileklerimizi iletirsen seviniriz..

    Sen zaten ayri bi guzelsin..
    aynen katiliyorum. kucuk daglari ben yarattim tribi bizim yoneticilere has bir kompleks. gecenlerde bir is toplantisinda lg chemicals'in en tepe yoneticilerinden biri ile bizzat tanismak kismet oldu. o kadar mutevazi saygili ince bir insandiki. sonradan lg nin sahibi ve kurucusu olan koo ailesinin mensubu oldugunu ogrendik. yaninda bizim sabanci, koc ailesi bile ufak kalir. birde turkiyedeki yoneticiler aklima geliyor. calisanlariyla muhattap olmamak icin fabrikasini hic gezmemis yoneticiler var. yerine mudurlerini gonderiyor.




  • Erdi Özüağ bu memleketin acik ara en iyi teknoloji editoru. Adam Profesyonel olmak icin dogmus. Nicki fx57 olan bir adamin su konuyu yazarkenki mutlulugu yuzumuze carpiyor.

  • Erdi Özüdağ bu ülkenin en iyi editörüdür tartışmasız.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Erdi Başkan öngörülerinde haklıydın hatta bende ozamanlar AMD nin hisseleri 2$ iken AMD hissesi almayı kafaya koymuştum ama sonra neydi neredendi nasıldı derken kaldı öyle. yoksa 100$ lık alıp kenara koysan şimdi değeri 1000$ ederdi değeri 10 katına çıkmış ve ileride dahada fazla artma potansiyeli halende var.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hala intel-nvidia alın kafanız ağrımasın vs diyenlerin okuması gerek.

    Esas Amd işlemci alın ki açıklardan dolayı,Amd ekran kartı alın ki(ekran kartı stabilite testi konusunda) sürücülerde kafanız rahat etsin,hemde fiyat avantajı sizde olsun.
  • saat 9 dan 5 é çalışan insan unsuruyla sanatsal güzel işler çıkabilir
    ama iş deneme yanılma ve hata payı olasılıkları açısından
    önce donanım mimarisinin sonra yazılım mimarisi ne zaman tam anlamıyla
    yapay zeka mantığıyla normal şartlarda bir insan çalışmasıyla
    10 yılda ulaşılacak doğru düzgün çalışan AMD mimarisi örneği bile
    yapay zekanın bir insanın mantıksal analizini 10 yıl sürmeden 10 saat içinde
    tüm olası hataları hesaplayarak ne zaman hatasız bir işlemci yaparsa
    işte o zaman firmanın adının ne olduğunun bile önemi yok,
    işte bende bunu bekliyorum ! ve en garibime giden durum şu ki
    ulan şu cebinizde taşıdığını cep telefonu için bile yapay zeka işlemci yongası mimarisi varken !? neden büyük firmalar intel ve amd yapay zeka yongası üretmiyor ! nvidia bile bir noktadan bir şekliyle yapay zeka seviyesinin en üst düzeyde temsilcisi gibi ! tabi ne kadar verimli olabileceğini kendi ürettiği yapay zekasıyla işlemci mimarisini geliştirdiği zaman ve ayrı yetten yazılımlarını da insan eli deymeden ürettiği noktada zaten piyasanın 1. si olacaktır. sonuç olarak puanı insan verir.





  • resimdeki kel adam tam küfür ederken çekilmiş gibi

  • Ben İntel'i daha çok beğeniyorum ama Erdi abinin AMD sevgisini takdirle karşılıyorum. Erdi abi ülkemizin teknolojideki karar mercilerinin başında olması lazım. Mesut abi, hakkı iyi de Erdi abinin yeri bambaşka. Çok istekle, heyecanla ve mutlulukla yapıyor işini.

  • adam sanmış ki ;
    bu adam sayesinde, daha çok zengin olacağını falan sanmış :)

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.