Şimdi Ara

Örnekler üzerinden kent hayatında evrimin izini sürmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
773
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Yaşadığımız çevredeki faaliyetlerimiz, etrafımızdaki canlıların evrimini de ister istemez şekillendirir. Ak üçgül (Trifolium repens) adındaki bitkiyi ele alalım mesela. Onları sadece can sıkıcı birer ot olarak nitelendiriyor olabilirsiniz. Ancak ak üçgüller hayatta kalma konusunda en başarılı türlerdendir. En zorlu kent şartlarına iyi adapte olurlar.
     
    17 Temmuz'da Proceedings of the Royal Society B dergisinde bir çalışma yayınlandı. Dergide, farklı büyüklüklerdeki şehirlere neredeyse eşit derecede iyi uyum sağlayan ak üçgül bitkisinin evrimi yer aldı. Bitkinin Kanada, ABD ve İngiltere'nin çeşitli şehirlerindeki toplulukları çalışıldı. Şimdi de Küresel Kentsel Evrim Projesi ile Dünya çapında 180'den fazla kentin evrimsel açıdan incelenmesi hedefleniyor. Kentler evrim için adeta büyük bir araştırma alanı gibi.
     
     
    Çalışmada ak üçgül bitkisi kullanıldı çünkü Norveç'ten Güney Hindistan'a kadar çok geniş bir coğrafyada yaşayabiliyor. Bu bitkiler azot ile toprağın beslenmesine katkı sağlar. Arılar içinse iyi bir nektar kaynağıdır. Ak üçgül, hidrojen siyanür (HCN) adında bir zehir salgılar. Zehir, bitkinin koyun, keçi, böcek gibi canlılardan korunmasına yardımcı olur. Soğuk ve yağış miktarının yüksek olduğu bölgelerde bitkinin yaşamını, koyun-keçi gibi hayvanlardan çok hava şartları etkiler. Zira ak üçgüller zehir salgılama yeteneklerini kaybederek soğuk iklime uyum sağlamışlardır. Dr. Marc Johnson, kentsel alanlardaki ak üçgüllerin zehir oluşturma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor. Çünkü kentlerde genellikle kar yağışı daha az görülüyor.
     

    Uyum-şans-göç üçgeni 

    Görüleceği üzere iklim ve bölgenin canlı çeşitliliği gibi hususlar, evrim sürecini şekillendiriyor. Farklı coğrafyalarda farklı özelliklerde ak üçgüller yetişmesinin sebebi de bu. Charles Darwin ve A. Russel Wallace evrimin nasıl gerçekleştiğini açıklayan "doğal seçilimi" keşfetmişlerdi. Bugün biliyoruz ki bunu sağlayan daha fazla mekanizma var. Genetik sürüklenme ve göçler bunlardan sadece ikisi.
     
     
     
    Doğal seçilim nettir. Hangi bireyler yaşadığı çevreye daha uyumluysa onlar daha uzun yaşar. Böylece çiftleşip daha fazla yavru oluşturabilirler. Yani nesilleri sayıca çoğalmış olur. Göçler, basitçe bir topluluğun, başka bir topluluğun yaşam alanına gelip onlarla etkileşime geçmesidir. Genetik sürüklenme ise şans faktörünün devreye girdiği kısımdır. Önceden kestirilemeyen bazı olaylar canlıların evrimini şekillendirebilir. Makaledeki çalışma bu üç evrim mekanizmasını birlikte ele alıyor.
     







  • Özet: biraz doğal seçilim biraz şans = çorba

  • Haberin DonanımHaber ile ilgisi ne anlamadım.

  • Mertcan Erice'nin konulari nicin Evrim üzerine? ... Bioloji dersindeyiz sanirim.
    Bilim ve Ütopya isimli bir site de ismi geciyor. Haber degeri tasimiyor ayrica?

  • O kadar canlı var; atomun çekirdeği, elektronlar vb en küçük parçacıklardan tutunda gezegenler, güneş sistemleri ve tüm kainat rastgele mi yaratıldı ? Bu kadar şeyi yaratan evrimleştirerek mi yaratır ? Gücü yetmiyor mu en güzel şekilde yaratmaya diye düşünüyorum. Evrimi kabul ediyorum diyen maymundan geldiğini de kabul ediyor mudur? Kafam da deli sorular var diyemiyorum. :)
    Evrim kandırmacadır. İnsancıkları kandırır.
    Aldanmayın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi komserkemal -- 24 Temmuz 2018; 21:7:17 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Evrim diye birşey yoktur yaradılış ve yaradan ALLAH c.c hu vardır.
    Donanım habere hiç yakıştıramadım Bizler elhamduLİLLAH müslümanız ve iman sahibiyiz. Yaradan ALLAH c.c vardır evrim yoktur.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: savsat2000

    Evrim diye birşey yoktur yaradılış ve yaradan ALLAH c.c hu vardır.
    Donanım habere hiç yakıştıramadım Bizler elhamduLİLLAH müslümanız ve iman sahibiyiz. Yaradan ALLAH c.c vardır evrim yoktur.
    Evrim diye birşey yok ise aşı felan da olmayın.

    Evrim ile evrim teorisi kavramlarının ne olduğundan bihabersin daha. En basidinden antibiyotiğe dirençli bakteriler nasıl gelişiyor evrim yoksa ?

    @savsat2000 @komserkemal



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sirkadyen -- 24 Temmuz 2018; 22:10:23 >
  • Elhamdülillah müslümanız. Ancak evrimde tamamen yanlış değildir. Darwin'in evrim teorisi eksik ve hatalıdır. Ancak bu demek değildir ki evrim yoktur. Bulunan en eski insan iskeletine göre (müzede sergilenmektedir alçı, plastik ya da başka materyalden sahte şekilde yapılmadığını gidip teyit edebilirsiniz) insan maymun değildir, ancak nesiller boyu günümüz insanından dişlerin yapısı-sayısı, ortlm. boy, ortlm. kilo, görece beyin boyutu vb. küçük farklılıklar vardır. Sona da ermemiştir günümzde devam etmektedir çevre şartlarına adaptasyonun doğal sonucudur. İnsana özgü değildir bütün canlılar için geçerlidir.


    Ek bilgi:
    Bütün papazlar dünyanın "sabit" olduğuna inanırken ve bunu şiddetle savunurken Galile dünyanın hem kendi etrafında, hem de güneş etrafında döndüğünü söyleyerek onları yalancılıkla itham etmiştir. Kilise geri adım atmak yerine Galile'yi hasım edinmiş ve onu Hıristiyanlık inancına gölge düşürmekle suçlamıştır. Tutuklanıp ölüme mahkum edilmiştir. Ama zorla ‘Dünya dönmüyor!’ deyip tövbekar (!) olunca ölüm cezası ev hapsine dönüştürülmüştür.

    Orta çağ hristiyan papazlarının gününe düşmeyin.





  • Rastgele ve sebepsiz yere oluştuğu iddia edilen insan vücudunu yüzyıllar boyunca dahiler de dahil olmak üzere milyarlarca insan inceledi ancak halen daha insan vücudunu anlamaktan çok uzağız. İsteyen istediğine inanır ancak ben yaşamın akılsız ve rastgele bir şekilde doğadan başladığına inanmıyorum. Bu yazıyı polemik başlatmak için yazmadım. O yüzden yanıt vermek zorunda hissetmeyin kendinizi. Üstelik site ile bu konunun çok da alakalı olduğunu da düşünmüyorum. İyi akşamlar.

  • Sirkadyen S kullanıcısına yanıt
    Sen nasıl anne karnında bir su damlasından meydana geliyorsan Allah'ta herşeyin bir nizam içerisinde gerçekleşmesini sağlıyor. İlahi sistem evrimi kabul etmez. İnanıp inanmamak tabiki size kalmış.
    Selamlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • komserkemal K kullanıcısına yanıt
    Evrim maymundan geldin demiyor ilk önce tanımları bilmen lazım maymun genel bir tanım ve bolca bunun altında tür var ve dediğim gibi maymundan değil , maymunlarla ortak bir atamız var aynı dedenin farklı torunları gibi.
  • inanmayın arkadaşlar evrim diye bir şey yoktur :) şaka maka tarafsız yapılan binlerce deneyi başarıyla geçmesine rağmen hala, evrimi inatla reddediyor dindar kesim bir zamanlar dünyanın düz olması gibi geçi şimdi ona kılıf uydurdular acaba buna nasıl bir kılıf gelecek merak konusu.

    Ayrıca bu haberin donanım haber neden haber edildiği merak konusu.
  • KuvvetMira27 kullanıcısına yanıt
    Maymun, orangutan, şempanzenin atalarıyla sizin atalarınızın ortak olmasını siz kabul edebilirsiniz. Ne farkeder ki ha maymun demişim ha insan dışında başka bir canlı. Ben insandan geldiğimize inanıyorum. İstediğinize inanmak sizin en doğal hakkınız. Mesela başka birisi de eşek arısının eşek ile arıdan meydana geldiğine inanabilir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: komserkemal

    Sen nasıl anne karnında bir su damlasından meydana geliyorsan Allah'ta herşeyin bir nizam içerisinde gerçekleşmesini sağlıyor. İlahi sistem evrimi kabul etmez. İnanıp inanmamak tabiki size kalmış.
    Selamlar.
    Ay'ın ikiye yarılıp denizlerin asayla ortadan ayrılması normal, bir canlının ortama uyum sağlayıp evrimleşmesi imkansız öyle mi Tamam.



    Çok değil birkaç on yıl önce antibiyotikler tıbbın temel silahlarından biriyken günümüzde antibiyotiğe dirençli bakteriler nasıl ortaya çıktı ? Grip aşıları her sene neden tekrar tekrar yapılıyor, bir öncekiler işe yaramıyor ? Bakteri aynı bakteri virüs aynı virüs. Bunları nasıl açıklayacaksın ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Katalikitci -- 13 Ağustos 2021; 3:4:3 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aboww evrim altında gene yobazlar üstün bilgilerini göstermişler

    Bakın bunlara evrimi biyolojik aşamaları en detaylı şekilde açıklayın fosil kanıtlarla destekleyin gene alacağınız yanıt belli : )
  • Başımızın Tacı Sayın Adnan Oktar Hocamızın buyurduğu gibi Evrim birer Safsata ve Aldatmacadan başka birşey değildir!
    lütfen sayın Adnan Oktar 'ın Evri Aldatmacası Kitabını okuyunuz ve bilgeleniniz İnşaALLAH-u Rahman.
    https://www.harunyahya.org/tr/Kitaplar/648/evrim-aldatmacasiwww.A9.com.tr

  • Sirkadyen S kullanıcısına yanıt
    Anlatmaya çalıştığım; Allah isterse herşey olur. Ay bölünür, deniz yarılır, ölüler tekrar diriltilir. Fakat sizin dediğiniz gibi evrim gözüyle bakarsak Hz. Adem'i yani Allah'ın yarattığı ilk insanı reddetmiş oluruz. Ben bir biyolog ya da mikrobiyoloji uzmanı değilim. Bahsettiğiniz bakteriler ile alakalı konuda evrimin izlerinin olmadığı düşünüyorum. Ama özetle evrime inanmadığımı düşündüğümü tekrarlayıp her şeye Allah'ın söylediği gibi bakmaya çalışıyorum ve her konunun da kendi tarafımdan anlaşılacak bir şey olmadığını düşünüyorum. İnsan her şeyde maneviyatla ilerlerse en doğru cevapları mutlaka bulacaktır. Konu ile alakalı ben daha fazla yazmayacağım.
    Size hayırlı sabahlar dilerim. 🙋‍♂️

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yalnız bu konuda anlatılan evrim değil, adaptasyondur. Gerçi adaptasyon da bir tür küçük evrimde ama yine de tam olarak aynı şeyler değiller.

    Sıcak bölgelerdeki insanların esmer tenli, soğuk bölgelerde yaşayan insanların açık tenli olması gibi bir şey.

  • Evrim her ne kadar Behe'yi çürüttük dese de çürüttükleri hiç bir şey yok. İndirgenemez komplekslik hala daha dağ gibi duruyor evrim teorisinin önünde.

    Soru çok basit; solungaçlı solunum yapan, 2 odacıklı kalbe ve açık dolaşım sistemine sahip olan bir balığın; akciğerli solunum yapan, 4 odacık kalbe ve kapalı dolaşım sistemine sahip başka bir canlıya dönüşüp karaya çıkmasını evrim mekanizmalarına aykırı olmayacak şekilde açıklanabilir mi?

    Mekanizma 1: Kullanılmayan organ körelir veya ile yaradığı başka bir fonksiyona atanır.
    Mekanizma 2: Mutasyonlar rastgeledir, çevresel şartlardan etkilenmez.
    Mekanizma 3: Evrim belli bir hedefe yönelik değildir, bilinci yoktur.


    Bu mekanizmalara aykırı bir şeyler olmadan denizde yaşayan bir canlının karaya çıkması imkansızdır. Ama tüm evrim teorisi yayınlarında bu canlı karaya çıkmıştır. Bunun nasıl olduğu asla anlatılmaz, çünkü bilinmiyor. Tek bilinen o canlının Tiktaalik Roseae denen bir başka canlıya dönüştüğü ve karaya çıktığıdır. Bu kadar detay kesinlikle yok. Ya da ben şimdiye kadar bulamadım.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.