Şimdi Ara

Bilim adamları rüyaların gerçek amacını anlamaya başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
831
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    Rüyalar, gündelik hayatımızın zorluklarıyla ve anılarımızla başa çıkmamızda bize yardımcı oluyor. Bu herkesçe kabul gören bir tez gibi dursa da bu konu hakkında bilim adamlarının elinde bir kanıt yoktu, bugüne kadar. Yeni bulgular ışığında, rüyalarımız “hack”lenerek hızlı öğrenmenin, hafızayı güçlendirmenin ve duygusal iyileşmenin önü açılabilir.

    Swansea Üniversitesi'nden Mark Blagrove ve arkadaşları, günlük hayatta maruz kaldığımız olayların duygusal yoğunluğunun rüyalarımızı ve rüya anındaki beyin dalgalarını etkilediğini tespit ettiler. Ekip, gönüllü yirmi öğrenciye on gün boyunca, gün içerisinde yaşadıkları tüm olayları, başlarına gelen üzücü ya da sevindirici gelişmeleri yoğunluk dereceleriyle birlikte günlüklerine not etmelerini söylediler. Onuncu gün sonunda uykularında izlemeye alınan öğrenciler, rüya gördükleri REM (Rapid Eye Movement) uykusu evresinde uyandırıldı ve şayet rüya görüyorlarsa not etmeleri istendi. Bağlı oldukları EEG cihazıyla da beyin dalgaları takip edildi.
     
     
    Araştırmacılar, öğrencilerin rüyalarını son on gün içinde yaşadıkları olaylar karşılaştırdı. Teta olarak adlandırılan beyin dalgalarının frekansı normal şartlarda REM uykusunda 4 hertz ile 7 hertz arasında değişiklik gösteriyor. Blagrove’un ekibi, teta dalgalarının yoğunluğunun gün içerisinde yaşanan olay sayısına bağlı olarak arttığını tespit etmiş. Araştırmacılar ayrıca, yaşanan olayların duygu yoğunluğu ne kadar yüksekse rüyada yer almasının o denli olası olduğunu görmüşler. Bilim adamları bu bulguları, “yaşanan duygu yoğunluğu ne kadar çoksa, beyin o denli çok rüya görerek bu yoğunlukla başa çıkmaya çalışıyor” şeklinde yorumluyor. Montreal Rüya ve Kâbus Laboratuvarı’ndan Tore Nielsen sonuçları orijinal olarak nitelerken, bu çalışmayla etkili ve noninvazif yöntemlerle rüya mekanizmasını ve fonksiyonlarını anlayabileceğimizi söylüyor.

    Beyin dalgalarını manipüle etmek

    Eğer rüyalarımız, gündelik olayların duygusal etkisini yatıştırmak için bir tür gecelik terapi gibi davranıyorsa, bu süreci iyileştirmek için uyumakta olan beynimizi manipüle edebiliriz. Belgrove, “Daha uzun REM uykusuna ve bu esnada daha yoğun teta dalgasına sahip kişilerin anılarını daha iyi pekiştirebildiğini biliyoruz. Şayet teta dalgalarını yapay olarak arttırabilirsek, daha uyanık rüya deneyimleriyle öğrenmemizi hızlandırabiliriz.” diyor.

    Bu tezi denemek isteyen Belgrove ve ekibi, ses dalgalarıyla teta dalga boylarını etkilemeyi ve sonuçlarını gözlemlemeyi hedefliyor. Bu deney, rüya görmenin etkinliğini artırabilir hatta kendi hayallerimizi manipüle etmemize izin verebilir. Travmatik olaylara maruz kalmış kişiler için de yeni bir tedavi yöntemi olabilir. Nielsen, uykudaki teta dalgalarını artıran tekniklerin, hafızamızı güçlendirmeye de katkı sağlayabileceğini belirtiyor.







  • Kalp hariç her organımız dinleniyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Rüyalarda çok duygu yoğun şeyler yaşanabiliyor. Buna müdahale yolu bulunursa yeni bir uyuşturucu çeşidi ortaya çıkabilir.

  • I know kung fu diyebilecek miyiz?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sawasson

    Kalp hariç her organımız dinleniyor

    Kalp de dinleniyor aslında...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • rüya manipülasyonuyla insanlara amaç kazandırılabilir, belki gelecekte bu yolla komadaki insanlara rüya izletip çıkış yolunu bulmasını sağlatabilirler.

  • Kendi hayatımı düşündüğümde araştırma sonuçları büyük ihtimalle doğru görünüyor: Hayatım boyunca ne zaman üzgün olsam, acı bir olay yaşasam gördüğüm rüyaların sayısı ve etkisi arttı. Genellikle de beni üzen durumla ilgili rüyalar gördüm. Duygusal olarak değil de zihinsel olarak kafayı taktığım şeyleri ise rüyamda görmüşlüğüm azdır.

  • bodyman700 B kullanıcısına yanıt
    show me.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 rüya sadece saniyeler içerisinde gelişiyor. Ve kişiye göre saatlerce sürmüş hissi de verebiliyor. Yani kalınca bir kitap okumuşsunuz gibi hissettiğiniz de illa ki olmuştur. Herneyse bence bu konuda en mantıklı şey; rüyayı kontrol edip rüya yerine misal yabancı dil öğretmek, kişilerin kötü olduğu dersleri rüya ile öğretmek, iyi olduğu bir konuda çok daha ileri düzey eğitim verilebilir. Hatta dövüş sanatları, dans, çalgı ve çeşitli sporlar ,vs de belki öğretilebilir. Daha da ileri düzeyinde belki dünyanın en zeki insanlarının beyinleri kopyalanır ve çoğaltılır. Bir düşünün Stephen Hawking gibi 10-100 tanesi neler yapar; ki bu adam fiziksel sınırlı imkanlarla bu kadar şey yaptı...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 25 Temmuz 2018; 2:6:20 >
  • Rüyaların prosesinden bahsetseler daha çok ilgimi çekecek.

    Senelerdir yok efendim REM’miş, yok duygu/durum değişikliğiymiş..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Non invasive i alip noninvazif diye kelime uydurmussunuz bravo!

  • Hele bi kaseti çıksın sonra gösteririz :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Erkeklerin uzun süre abaza oldukları veya ergen oldukları dönemlerde ıslak rüya görmesi başlı başına bu araştırmayı doğruluyor :)

  • muratai kullanıcısına yanıt
    Tıp literatüründe bazı kelimeler İngilizce okunduğu şekliyle dilimize geçiyor. Noninvazif(v) de bunlardan biri. Bir çok tıp kongresi ve toplantısında buna şahit oldum. Ben de ilk şahit olduğumda garipsedim. Burada da karşıma çıktı. Sözlükten çeviri alternatifleri baktım. Noninvazif i orada da görünce o şekilde yazma konusunda karar kıldım. Yoksa "müdahaleci, girişimci olmayan, midahalesiz" gibi bir çeviriyle anlam verilebilirdi ama yerine de tam oturmayabilirdi.
  • Günaydınnnn bilim adamları :)

    Nöroloji,psikiyatri,fizyolojide zaten bize anlatılan rüyaların internal psikoterapi olduğuydu demekki bizim türk doktor hocalar çağın ilerisinde gidiyormuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iyi de bazen kötü rüya görüyoruz.
    Ya bize ya da yakınımıza kötü bir şeyler olduğunu görüyoruz
    Bu nasıl rahatlama peki?
    Konunun özü rahatlama değil,
    Kendi hayatımdan edindiğim tecrube;
    Günlük olayların hangisinin etkisi bizde çok ise onunla ilgili iyi veya kötü rüya görüyoruz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiSKE -- 26 Temmuz 2018; 7:25:2 >
  • yıllardır bilinen birşey, bütün psikologlar psikiyatrler bilir hastalarına iyi uyku çekiyor musun diye ilk sorarlar, iyi uyumuyorsan psikolojik soruna sahip olman gayet doğaldır. depresyon ilacından önce uyku ilacı verilir.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.