Şimdi Ara

Europa'da uzaylı yaşam formu olabilir mi? İşte bilim insanlarının yeni görüşleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
655
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  •  

    Jüpiter'in bilinen 79 uydusundan biri olan Europa, buzla kaplı yüzeyinin altında yattığı düşünülen derin okyanuslarıyla bildiğiniz gibi çok uzun yıllardır Güneş Sisteminin yaşam barındırabilme olasılığı en yüksek cismi olarak görülüyor. Bu doğrultuda Europa'yı uzaylı yaşam formu arayışlarındaki bir numaralı hedefi haline getiren NASA, 2020'li yıllarda bir yörünge aracı ve bir gözlem aracı olmak üzere Europa'ya iki farklı görev düzenlemeyi planlıyor.



    Ancak Jüpiter'in dört büyük uydusundan (Galilei Uyduları) birisi olan Europa, yaşam arayışları için çok ama çok zorlu bir ortama sahip. Güneş Sisteminin en tehlikeli şartlarına sahip gezegeni Jüpiter'e çok yakın bir konumda bulunan Galilei uydusu, sürekli olarak gaz devinden yayılan ekstrem seviyelerdeki radyasyona maruz kalıyor. Bu nedenle bilim insanları çok uzun bir zamandır Europa yüzeyinde yaşam arayışının boşuna olacağını ve bunun yerine buzla kaplı yüzeyin altında yatan okyanuslara odaklanılması gerektiğini düşünüyor.



    Ayrıca Bkz.Uzay boşluğuna ne kadar dayanabilirsiniz? İşte uzayda kıyafetsiz kalırsanız başınıza gelecekler

    Ancak bu sefer de uydunun tamamını kaplayan tam 20 kilometre kalınlığındaki devasa buz tabakası büyük bir engel oluşturuyor. NASA'nın göndereceği uzay aracının bir yaşam izine rastlaması için ne kadar kazması gerektiği konusunda ise kesin bir bilgi yok.




    Canlılık izleri çok da uzakta olmayabilir




    Bugün Nature Astronomy üzerinden yayınlanan bir araştırmaya göre NASA'nın Europa'daki canlılık izlerine ulaşması için çok da derine kazması gerekmeyebilir. Radyasyona maruz kalma seviyesinin Europa yüzeyi boyunca farklılık gösterdiğini bulan araştırmacılar, yaşam arayışları için potansiyel en iyi bölgelerin tespit edilebileceği ve gönderilecek uzay aracının yalnızca birkaç santimetre kazarak canlılık izlerine ulaşabileceğini söylüyor.



    NASA'lı bilim insanı Tom Nordheim ve ekibi tarafından yapılan çalışmada, Europa'nın ekvator bölgesinin orta ve yüksek enlem bölgelerine oranla yaklaşık 10 kat daha fazla radyasyona maruz kaldığı tespit edilmiş.



    NASA'nın canlılık izlerini bu yüksek enlem bölgelerinde araması gerektiğini söyleyen bilim insanları, sadece 1 ile 3 santimetre arasında bir kazıyla 'biyoişaretlere' ulaşılabileceğini tahmin ediyor. Ancak biyoişaret olarak belirtilen bu yaşam izleri muhtemelen canlı organizmalar olmayacak. Bunun yerine buz tabakasının altında canlıların yaşadığına işaret eden amino asit veya bazı hücresel maddelerin bulunacağı düşünülüyor.




    NASA iki farklı görev düzenleyecek




    Amerikan uzay ajansı NASA, Güneş Sistemimizin en çok merak edilen cisimlerinden birisi olan Europa'ya çok yakında birden fazla görev düzenlemeye hazırlanıyor. Uzay ajansı öncelikle 2022 yılında Europa'nın yörüngesine bir uzay sondası yerleştirmeyi hedefliyor. Bundan yalnızca birkaç yıl sonra ise bu sefer bir gözlem aracı uydunun yüzeyine indirilecek. Gözlem aracının iniş yapacağı bölge yörüngedeki sondadan elde edilen veriler yardımıyla belirlenecek. NASA, düzenleyeceği bu iki görevle birlikte Europa'nın tüm bilinmeyenlerini ortaya çıkarmayı hedefliyor.



    Önümüzdeki 20 yıl içerisinde ilk uzaylı yaşam formunun keşfedileceğini düşünen NASA, Europa'yı bu anlamda en önemli aday olarak görüyor. Bakalım uzay ajansı, ilk uzaylı keşfine imza atarak tarihi değiştirebilecek mi.



    Nature Astronomy'de yayınlanan makaleye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.






      







  • dunyadaki extremophile archae bakteriler 100 derece uzeri kaynar suda, asit havuzlarinda, tuz yataklarinin icinde milyonlarca yil hapsolmus su zerrelerinde yasayabiliyorlar. yerin kilometrelerce altindaki kayalardaki mineralleri yada okyanus tabaninda kaynar volkan bacalarindan cikan sulfuru besin olarak yiyebiliyorlar. bu canlilar icin europa buzlarinin altindaki sivi okyanus parkda yuruyus yapmak kadar rahat ve kolay bir yasam demek. yapilan deneylerde archae bakterilerin meteor carpismalarindan ve uzun uzay seyahatlerinden canli cikabilcekleri goruldu. gecen milyarlarca yil icinde dunyaya carpan bir meteorun uzaya firlattigi tek bir kaya parcasinin europaya denk gelmesi orda yasami baslatmaya yeterli olacaktir. yada tam tersi europadan uzaya sacilmis tek bir kaya parcasi dunyadaki yasami baslatmisda olabilir. acikcasi sivi okyanusun oldugu bir ortamda gercek supriz yasamla karsilasmamak olur.

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Sana katılmıyorum dostum. Kişisel fikrim olarak Europa'da yaşam olmadığı kanaatindeyim. Bunu biraz dayanaklandırmaya çalışayım. Öncelikle extremophile archae bakteriler tek çeşit değiller ve bahsettiğin özelliklerin hepsine sahip değiller. Extrem koşullarda varlığını sürdüren bakteriler diğer koşullarda oldukça zayıflar ve yaşam alanları oldukça dar. Nedense extrem koşullarda yaşayan canlıları, farklı koşullara dayanıklı canlılar ile karıştırıyoruz. Çoğu zaman sıradan çamurlaşmış yağmur suyu içindeki canlılar farklı koşullara extremophile bakterilerden daha çok uyum gösteriyorlar. Yani demek istediğim extremofiller bize canlılığın her koşulda var olabildiğini söylüyor fakat bir canlı türünün farklı koşullara dayanabildiğini göstermiyor. Örneğin okyanus tabanında sülfür ile beslenen bakteriler tahmin ettiğin gibi uzaya bırakılınca yaşayan hatta karaya bırakılınca yaşabilen bakteriler değilller. Yani bizim normal dediğimiz koşullar onlar için normal değil ve yaşayamazlar. Farklı koşullara dayanıklı canlılar genellikle dünyanın spesifik yerlerinde olanlar değil aksine dünyanın hemen hemen her yerinde olan canlılar oluyor. Archae bakteriler modern sınıflandırmanın 3 ana kolundan biri ve yüzbinlerce çeşidi var fakat farklı ortamlara dayanıklı olanlar extremofiller değil.

    Bir diğer konu da yaşamın başlamasıyla ilgili. Europa malesef dünya kadar dinamik bir oluşum değil. Yaşam için 4.6 milyar yıllık Güneş Sistemi tarihinde genellikle Dünya'nın dinamizmine yaklaşan bir Venüs var. Bu da yaşam oluşma olasılığını düşürüyor. Europa kütlesi ve sınırlı koşulları yüzünden yaşam oluşturabilmesi bence çok zor. Üstelik oluşan yaşamın, günümüğzde tonlarca badire atlatmış, kendisini geliştirmiş, değiştirmiş Dünya'daki canlılar kadar dayanıklı olması da imkansız. Yaşamın en zayıf anı ilk oluştuğu andı bence.




  • Şıklarda 4. seçenek eksik:

    - Uzay o kadar büyük ki, eğer evrende yalnızsak bu çok büyük bir yer israfı demektir...

  • Suyun olduğu yerde hayat niye olmasın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Scene kullanıcısına yanıt
    her archae extremophile degil, her extreme sarta uyumlu degil ama archae larin yasamin diger iki koluna ustunlugu bu zor sartlara uyum saglama yetenekleri. deidgin gibi archae larin sayisiz cesidi var. bu zor sartlari biri uyum sagliyamiyorsa bile oteki uyum saglar keza arhealarin yetenegi budur.

    europa konusunda kesinlikle ayni fikirde degilim. europanin sartlari iddianin aksine yasam icin dunyadan bile daha uygun, daha guvenli bir ortam. objektif olarak bakarsan dunyadaki yasam gunese yakin, ince bir atmosfer katmani tarafindan korunuyor. bir kac yuzmilyon yil oncesine kadar ozon tabakasi olusmadan once, uv radyasyonu yuzunden karada yasam mumkun degildi. yakinlarda bir super nova yada gamma isini patlamasi olsa dunyanin atmosferini buharlastirip yuzeyindeki tum yasami sterlize edebilir. nitekim gecmisteki buyuk kitlesel yokoluslardan bazilarinin bu nedenden kaynaklanmis olabilcegi dusunuluyor. ote yandan europada yasam kilometrelerce buzun altinda. buz altindaki okyanusu ani isi degisimlerinden, uzayin radyasyonundan ve diger tum tehlikelerden bir zirh gibi yasami koruyor, cok daha stabil ve korunakli bir ortam sozkonusu. yasam gunes isigindan enerji alamiyor ama jupiterin devasa cekim alani europanin cekirdegini gelgit etkisiyle surekli cekistiriyor, buda surtunme ile cekirdegin isinmasina ve volkanik hareketlilige neden oluyor. keza bu buzdevlerinden fiskiran buz gayzerleri net sekilde gorulebiliyor. bir volkanik hareketlilik var. volkanik hareketlilik varsa bu yasam icin gereken enerjide var demektir. zira dunyada okyanus tabanlarinda sadece volkanik bacalardan cikan enerji ile var olan buyuk ekosistemler mevcut. boyut olarakda europa enceladus gibi buz aylarindaki toplam su miktari dunyadakinden cok cok daha fazla. kisaca yasam icin gereken hersey mevcut, korunakli bir ortam, sivi su, enerji ve besin kaynagi. gereken tek sey ilk kivilcimin cakmasi yada yasamin bir sekilde disardan oraya ulasmasi. dedigim gibi esas supriz jupiterin ve saturnun buz aylarinda yasama rastlamamak olur. yasam yoksa bile gelecekti arastirmalarimizda buyuk ihtimal oraya yasami biz tasimiz olacaz. bunun bilincli yapmayabiliriz ama milyarlarca yil gelecekte bu aylarin guvenli ortaminda gunes kizil deve donusup dunyadaki yasami yok ettikden sonra bile yasam oarada var olup gelismeye devam edecektir.




  • Öncelikle yaşamdan kastınız nedir? Bakteriler bulunması yaşam için yeterli sebep midir? O zaman evrenin her yerinde yaşam var demektir. Yoksa nefes alan, yürüyen, düşünen varlıklar mıdır yaşamın kanıtı? O zaman başka bir evrende başka canlılar aramanıza gerek yok. Çünkü yok! "

  • OverClocK1ng kullanıcısına yanıt
    neye göre? kime göre? Allah kaynaklarını kısıtlı mı kullanmalıydı yani?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zeybek1982 -- 24 Temmuz 2018; 11:1:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    her archae extremophile degil, her extreme sarta uyumlu degil ama archae larin yasamin diger iki koluna ustunlugu bu zor sartlara uyum saglama yetenekleri. deidgin gibi archae larin sayisiz cesidi var. bu zor sartlari biri uyum sagliyamiyorsa bile oteki uyum saglar keza arhealarin yetenegi budur.

    europa konusunda kesinlikle ayni fikirde degilim. europanin sartlari iddianin aksine yasam icin dunyadan bile daha uygun, daha guvenli bir ortam. objektif olarak bakarsan dunyadaki yasam gunese yakin, ince bir atmosfer katmani tarafindan korunuyor. bir kac yuzmilyon yil oncesine kadar ozon tabakasi olusmadan once, uv radyasyonu yuzunden karada yasam mumkun degildi. yakinlarda bir super nova yada gamma isini patlamasi olsa dunyanin atmosferini buharlastirip yuzeyindeki tum yasami sterlize edebilir. nitekim gecmisteki buyuk kitlesel yokoluslardan bazilarinin bu nedenden kaynaklanmis olabilcegi dusunuluyor. ote yandan europada yasam kilometrelerce buzun altinda. buz altindaki okyanusu ani isi degisimlerinden, uzayin radyasyonundan ve diger tum tehlikelerden bir zirh gibi yasami koruyor, cok daha stabil ve korunakli bir ortam sozkonusu. yasam gunes isigindan enerji alamiyor ama jupiterin devasa cekim alani europanin cekirdegini gelgit etkisiyle surekli cekistiriyor, buda surtunme ile cekirdegin isinmasina ve volkanik hareketlilige neden oluyor. keza bu buzdevlerinden fiskiran buz gayzerleri net sekilde gorulebiliyor. bir volkanik hareketlilik var. volkanik hareketlilik varsa bu yasam icin gereken enerjide var demektir. zira dunyada okyanus tabanlarinda sadece volkanik bacalardan cikan enerji ile var olan buyuk ekosistemler mevcut. boyut olarakda europa enceladus gibi buz aylarindaki toplam su miktari dunyadakinden cok cok daha fazla. kisaca yasam icin gereken hersey mevcut, korunakli bir ortam, sivi su, enerji ve besin kaynagi. gereken tek sey ilk kivilcimin cakmasi yada yasamin bir sekilde disardan oraya ulasmasi. dedigim gibi esas supriz jupiterin ve saturnun buz aylarinda yasama rastlamamak olur. yasam yoksa bile gelecekti arastirmalarimizda buyuk ihtimal oraya yasami biz tasimiz olacaz. bunun bilincli yapmayabiliriz ama milyarlarca yil gelecekte bu aylarin guvenli ortaminda gunes kizil deve donusup dunyadaki yasami yok ettikden sonra bile yasam oarada var olup gelismeye devam edecektir.
    Dostum ufak bir yanlış anlaşılmayı düzelteyim. Europa'nın şartları yaşam için uygun olabilir, ben yaşamın oluşması için dedim. Yaşamın oluşması ile yaşam farklı şeyler. Canlılığı başlatan koşulları oluşturan gezegenlerin daha dinamik yapıda olduğu tahmin ediliyor. Europa ise aksine yaşamı boyunca mümkün olduğunca statik yapıda. Europa yaşam için uygun olabilir ama ben yaşamın başlamasından, oluşmasından bahsettim. Europa yaşamın başlaması için uygun bir ortam değil bence. Bu konuda hemfikiriz sanırım.

    Yaşamın dışarıdan Europa'ya dahil olması ihtimalini de ben oldukça düşük görüyorum. Jupiter gibi bir devin yanında ne kadar kozmik dayaklara maruz kaldı Europa tartışılır bence. Bu konuda ne düşünüyorsun? Sence dışarıdan yaşamın Europa'nın ziyaretine gelme ihtimali nasıldır?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 24 Temmuz 2018; 11:26:29 >




  • OverClocK1ng kullanıcısına yanıt
    uzayın büyük olduğunu nereden biliyorsun bilim adamları öyle söylediği için mi? Benim açıkçası uzay çok büyük bir yer söylemlerine hiç inanasım gelmiyor büyüklere masallar
  • şimdi şöyle düşünün. europadaki buz tabakasının kalınlığı ne kadar . 10km mi 20km mi. europada yaşam on km buz tabakasının altında ışıktan beslenen güneşten beslenen olamaz . çünkü güneş on km buzun altına ışık gönderemez. o zaman güneş ışıgı ile oksijen üreten bir bakteri yaşamı olması imkansız . şu olabilir derseniz buz tabakasının üstünde yada 1 2 mt derinlikte yaşam var derseniz oda imkansız . jüpiter bildiğin radyasyonla dövüyor europayı . kala kala buz tabakasının altında sıvı su içinde volkanik enerjiden beslenecek bir yapı var. yani oraya giden bir robot sıvı su tabakasına inmeden konuşamayız

  • bu uyduyu halat yardımıyla çekip çalalım jupiterden koparalım dünyaya yakın bir yerde yörüngeye oturtalım. ilerde arasırada olsa yüzmeye gideriz.

  • Hiçbir bilgisi olmadığı konularda, kesin yargıları sadece aptallar verir. O yüzden emin değilim dedim.

  • Allahın insanları en üstün ırk olarak yarattığı biliniyor. Dünya dışında başka gezgenlerde yaşam var ise bunların bizden üstün olma ihtimali yok tabi bu bizim inancımıza göre kaldıki pekçok farklı insan farklı dinlerden olmasına rağmen inanç budur, insan en üstün ırk ve Allah bizi kendi suretinden yarattı. Bulunabilecek başka yaşam formlarının bizden ve hatta dünyadaki yaşamdan üstün olacağını sanmıyorum varsa böyle bir durum :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: malkoc24

    Allahın insanları en üstün ırk olarak yarattığı biliniyor. Dünya dışında başka gezgenlerde yaşam var ise bunların bizden üstün olma ihtimali yok tabi bu bizim inancımıza göre kaldıki pekçok farklı insan farklı dinlerden olmasına rağmen inanç budur, insan en üstün ırk ve Allah bizi kendi suretinden yarattı. Bulunabilecek başka yaşam formlarının bizden ve hatta dünyadaki yaşamdan üstün olacağını sanmıyorum varsa böyle bir durum :)
    Herşeyi böyle İslam'a göre yorumlayıp, onu da yanlış bilen kuru cahiller gelmiş yine. İslam inancına göre insanların cinlerden üstün olduğuna dair bir hadis, ayet var mı? Demek ki insanlar en üstün ırk değil(!)miş. Kaldı ki İslamda üstünlük Takva ile olur. Yani uzaylıların teknolojisi ne kadar ileri olsa da, başka yıldız sistemlerinden seyahat da etseler, islama göre imansızlarsa insanlar daha üstün demektir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: malkoc24

    Allahın insanları en üstün ırk olarak yarattığı biliniyor. Dünya dışında başka gezgenlerde yaşam var ise bunların bizden üstün olma ihtimali yok tabi bu bizim inancımıza göre kaldıki pekçok farklı insan farklı dinlerden olmasına rağmen inanç budur, insan en üstün ırk ve Allah bizi kendi suretinden yarattı. Bulunabilecek başka yaşam formlarının bizden ve hatta dünyadaki yaşamdan üstün olacağını sanmıyorum varsa böyle bir durum :)
    Şimdi şöylede birşey var üstünlük takvadadır denir. yani uzaylı bir yaşamın üstün olmamasından kastın takva meselesi ise doğrusun. ama fiziki bir üstünlükten bahsedersen bu konuda yanılıyorsun. insandan fiziki olarak veya bilgi ve beceri bakımından olarak daha üstün bir ırk veya uzaylı olabilir. ama manevi yönden insan ırkına yaklaşamaz diyebiliriz.




  • Nasa'yı milyarlarca dolarlık masraftan kurtarabilirsin.

  • Sanki bizler farklı bir evrende yaşıyoruz bizlerde uzayda yaşadığımız için uzayın her yanında hayat olma olasılığı çok yüksek en iyi örneği dünya denen gezegenimiz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: zeybek1982

    neye göre? kime göre? Allah kaynaklarını kısıtlı mı kullanmalıydı yani?
    Fazla kafaya takma. Filmden replikti yazdığım...

  • uzayda yaşam gezegenede yaşam ulen daha dünyada yaşam yok ne uzayı nasa felan hikaye trilyonlarca para pul savruluyor yazıktır dünya da (yaşam)aya çalışan insanlara harcasınlar bu parayı dünyada ki bilime ilime harcasınlar

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.