Şimdi Ara

Çin, yapay zeka destekli denizaltısını 2020'de suya indirmeyi planlıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Askeri operasyonlar için yapay zekaya ağırlık veren Çin hükümeti, kısa bir süre içinde yapay zeka destekli ilk denizaltısını suya indirmeyi hedefliyor. Xinhua'nın haberine göre ''robotik denizaltılar'' 2020 yılının başında suya indirilecek ve özellikle Güney Çin Denizi ve Batı Pasifik kıyılarında konuşlandırılarak düşmanlara gözdağı verecek. Robotik denizaltıların sahip olacağı belirtilen yetenekler ise oldukça etkileyici.


     

    Hibrit mod ve otonom hareket kabiliyeti 

    Mürettebat olmaksızın otonom olarak ilerleyecek olan denizaltılar ayrıca bir filo halinde bağlantılı olarak da hareket edebilecek. Hibrit moda sahip olacak denizaltılarda dizel motorun yanı sıra bataryalar da bulunacak ve bu sayede denizaltı yakıt ikmaline ihtiyaç duymadan birkaç ay boyunca suda kalabilecek. 


     

    Denizaltıların asıl görevi istihbarat toplama olsa da Xinhua'ya konuşan araştırmacıların ifadelerine göre deniz mayını yerleştirilmesi ve kamikaze saldırısı gibi faaliyetler de robotik denizaltılar üzerinden yürütülebilecek. Araştırmacıların açıklamalarına göre düzenli olarak komuta merkezleriyle iletişim halinde olacak olan robotik denizaltılar bir düşman gemisine saldırmak gibi kararları otonom olarak almayacak; bu kararlar komuta merkezindeki yetkililer tarafından alınacak. Buna karşılık günlük faaliyetler (belirli bir bölgenin güvenliğini sağlamak için turlama gibi) otonom olarak yürütülecek.


     

    Projede çalışan bilim insanlarına göre, mürettebatsız denizaltılar diğer askeri su araçlarına kıyasla daha büyük boyutlarda olmasına karşın daha düşük işletme maliyetine sahip olacak. Bununla birlikte denizaltıların üretim maliyeti hakkında net bir açıklama yapılmış değil. Çin hükümeti tarafından bu yılın başında yapılan duyuruya göre 2018 mali yılı için belirlenen 132 milyar dolarlık askeri bütçenin 175 milyar dolara çıkarılması bekleniyor. Bu da Çin'in pahalı ancak gelişmiş askeri ekipmanlar üretmek için kesenin ağzını açtığı yönünde yorumlanıyor. 




  • Doğalı varken yapayına ne hacet? Hem sorgular, karşı gelir bu imansız AI!

  • Bence dev mürekkep balığı da kullansınlar. Düşman gemilerini sallayıp sallayıp batırır.

  • Eğer 175 milyar dolar hariç gizli ödenekleri yoksa neredeyse kendisinden 5 kat büyük abd savunma gücüyle başa çıkamaz. Yakın gelecek olmasada 15 yıl sonrasında ise abd ile teknoloji farkında arayı kapatacağını dünüşüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • KalemKolik kullanıcısına yanıt
    Yalnız efficiency/verimlilik diye de bir nitelik var. Yani aynı miktar parayı işletmesi için 5 farklı kişiye verin 5 inin de x zaman sonra size dönüş yaptığındaki sonuçları farklı olur. Bu sebeple söz konusu Çin olunca abd gibi ar-ge ye tonlarca para harcayan, ekonomisi büyük ölçüde demokrasi getiriyoruz ayağına ondan bundan petrol, altın vs çalmaya dayanmış olan bir ülkeyle kıyaslandığında zaten verimlilik zaten en az *5 gibi geliyor bana. Yani kafa kafaya gidebilir. Ha ama zaten dediğiniz gibi 15 seneye teknolojinin yanı sıra, ekonomik olarakta baya bir değişiklikler olacak dünyada.
  • KalemKolik kullanıcısına yanıt
    Başa çıkar. ABD'in gücünün temeli uçak gemileri. ABD uçak gemileri sayesinde okyanuslara hakim. Uçak gemilerini kaybettiğinde dünyanın her tarfına yayılmış askeri üstlerine ikmal yapması mümkün değil. Çünkü uçak gemisi harici gemilerin düşmanın karadan yapılacak uçak ve roket saldırısına karşı kesin etkili bir çözümü yok. Çin'in bu denizaltıları ABD'in uçak gemisi dahil bir çok gemisini avlayabilecek potansiyele sahip çünkü dizel motorları sessiz özellikle batarya ile çalıştığında tamamen sessiz. O deniz altıları erken tespit edebilecek sistem yok. Denizaltı yaklaşıp torpidoları gönderince yapılabilecek çok daha bir şey kalmıyor. Gerisi şans, çarpmadan imha ettin ettin. O deniz altı fark edilir ve kısa sürede diğer gemiler tarafından batırılır ama insansız denizaltı ise feda etmenin bir önemi yok ki. Uçak gemisinin yüzde biri maliyetle uçak gemisini batırabilirsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.