Şimdi Ara

SpaceX hyperloop yarışmasında yeni rekor: Saatte 467 kilometre hız

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Elon Musk'ın 2013 yılında 58 sayfalık bir makale ile hyperloop sistemi hakkındaki görüşlerini paylaşmasının ardından çok sayıda şirket hypleroop sistemi oluşturmaya odaklanmış durumda. Elon Musk'ın doğrudan hyperloop sistemine odaklanan bir şirketi olmasa da SpaceX ve The Boring Company şirketleri üzerinden hyperloop yarışında yer alacağı düşünülüyor. Tabi burada SpaceX ayrı bir öneme sahip zira şirket sık sık hyperloop yarışması düzenleyerek teknolojiyi test ediyor. Geçtiğimiz günlerde üçüncüsü düzenlenen yarışma ise yeni bir rekora sahne oldu.


     

    Yeni rekor saatte 467 kilometre hız 

    SpaceX'in Kaliforniya eyaletindeki genel merkezinde düzenlenen yarışmada, genel merkezin hemen yanında yer alan 1.25 kilometre uzunluğundaki test tüneli kullanıldı. Dünyanın dört bir yanındaki 20 üniversiteden mühendislik öğrencilerinin kurduğu ekipler yarışmada ter dökerken geçtiğimiz yıl ocak ve ağustos aylarında gerçekleştirilen yarışmalarda olduğu gibi Almanya'dan Münih Teknik Üniversitesi, İsviçre'den EPFL ve  Hollanda'dan Delft Üniversitesi öğrencileri finale kaldı. 


     

    Üç üniversitenin takımları da tasarladıkları kapsülleri güvenlik testinden geçirdikten sonra final mücadelesi başladı. Yolculuk esnasında beklenmedik birtakım komplikasyonlarla karşılaştıklarını belirten EPFL öğrencilerinin tasarladığı kapsül saatte 88 kilometre hıza ulaşırken Delft Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı kapsül ise saatte 141 kilometre hıza ulaştı. Münih Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan WARR isimli ekibin tasarladığı kapsül ise saate 467(290 mil) kilometre hıza ulaşarak hem rakiplerini geride bıraktı hem de yeni bir rekora imza attı.


     

     

    WARR ekibinin tasarladığı 70 kilogram ağırlığında ve tamamen karbon fiberden imal edilen kapsül, 50 kW'lık bir elektrik motoruyla çalışıyor. Kapsüldeki güvenlik adına en önemli yenilik ise beş saniye içinde durmasını sağlayan pnömatik sürtünme frenlerine sahip oluşu. Ekibin kapsülüyle ilgili bir diğer önemli ayrıntı ise bir buçuk yılda katedilen mesafe. Geçtiğimiz yıl ocak ayında gerçekleştirilen yarışmada saatte 93 kilometre hıza ulaşarak yarışmayı kazanan WARR ekibinin kapsülü, ağustos ayındaki yarışmada ise saatte 324 kilometre hıza ulaşmayı başarmıştı.


     

    Geçtiğimiz yıl sadece SpaceX tarafından organize edilen edilen yarışmaya bu yıl The Boring Company şirketi de destek verirken yarışmada önemli bir farklılık dikkat çekti. Önceki yarışmalarda, kapsüllerin çıkış esnasında SpaceX tarafından geliştirilen bir araçtan destek almasına imkan verilmişti ve bu sayede kaspüller çok daha hızlı bir şekilde yolculuklarına başlamıştı. Bu yılki yarışmada ise bütün kapsüllerin herhangi bir iticiden destek almaksızın tamamen kendi güçleriyle çıkış yapması istendi. 








  • Hızlanması müthiş ancak daha müthiş olan saatte neredeyse 500 km hızla giden 154 kilogramlık bir kütlenin bu kadar kısa süre içerisinde durabilmesi. Gerçekten takdire şayan.



    Belki bir 10 yıl evvel discovery channel'da tüm atlantik okyanusunu boydan boya geçecek, okyanus dibine çakılacak sabitleyicilerin üzerine inşa edilecek, içinden vakumla çalışan trenin geçeceği yeni ulaşım biçimini anlatan belgesel izlemiştim.



    Ancak yüzlerce milyar dolar gerektiren bu proje fizibıl olmadığı için kimse inşa etmez diyorlardı belgeselde.



    Bir ilustrasyon da yaptılar hatta bir denizaltı bu tünele çarparsa ne olur gibisinden. Yani fikir baya eski ama elon musk gibi bir vizyoner gerekiyordu anlaşılan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Amon_Amarth -- 23 Temmuz 2018; 15:58:54 >
  • Bizim üniversitelerimiz karma tuvalet ve devlet yöneticilerine hakaret gibi şeylerle değilde bu tarz yarışmalarla gündeme gelseler keşke.

  • E iyi de mevcut hızlı trenler 500km/h hızını aştılar çoktandır. Hyperloop'un önünde uzun bir yol var anlaşılan.

  • faniseyler kullanıcısına yanıt
    Geliyorlar zaten. Bülent Ecevit Üniversitesi ikinci kez katılmaya hak kazandığı CANSAT competition 2018 de dünya 2. liği derecesini aldı, aynı üniversitede Tübitak UAV 2017 de 3. lük derecesini aldı. Bunların hepsi çok çalışarak yapıldı.

  • Erasmus78 kullanıcısına yanıt
    Haberde Üniversite öğrencilerin katıldığı yarışmadan bahsediyor. Üniversite öğrencilerinin hızlı trenlere yetişmesine 50 km kalmış ve bu daha 3. yarışma.
  • 3.kez yarışmayı kazanan TUM ekibinde Türk öğrencilerimiz de var ve gururla bayrağımızı Space x ‘de açtılar. Habere eklemekte fayda var.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.