Şimdi Ara

Bilgisayarlı tomografi beyin kanseri riskini arttırabilir

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
497
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Ulusal Kanser Enstitüsü dergisinde, yapılan yeni çalışmanın sonuçları yer aldı. Tıbbi görüntülemede yaygın olarak kullanılan bilgisayarlı tomografinin (BT), beyinde tümör oluşma riskini arttırdığı düşünülüyor.
     
    BT taramalarının kullanımı son yirmi yılda çarpıcı bir şekilde artmıştır. Doktorlara hastalık tanısı için oldukça yardımcı olsa da yüksek dozlarda radyasyon yayıyor. Özellikle de çocukların zorunlu olmadıkça BT çektirmemesi gerekiyor.
     
     
    Bilim insanları, 1979 ile 2012 yılları arasında en az bir kez BT taraması yaptıran 168 bin 394 Hollandalı çocuğu, kanser görülme sıklığı ve yaşamsal durumları açısından inceledi. Bunun için Hollanda'daki tüm hastanelerin radyoloji bölümleriyle temasa geçtiler. Çalışma sonucunda görüldü ki araştırılan çocuklarda beyin kanseri görülme sıklığı, beklenenden 1,5 kat daha fazla. Ancak BT taraması ile lösemi görülme sıklığı arasında bir bağlantı kurulamadı. Çünkü bu taramalarda, löseminin görüldüğü yer olan kemik iliği çok fazla radyasyona maruz kalmıyordu.
     
     
     
    Sonuçlara göre gerçekten de en az bir kez BT taraması yaptıran çocuklarda, kayda değer miktarda artan beyin kanseri riski mevcuttu. Ancak araştırmacılar bununla ilgili bir noktaya dikkat çekiyor. Bazen tümör gelişme riski olan çocuklar tanısal amaçlı BT taramasına yönlendirilebiliyor. Bu çocuklarda BT radyasyonundan bağımsız olarak zaten kanser görülme ihtimali olabilir. Bu da araştırma sonuçlarını kısmen etkilemiş olabilir.
     
    Doktorlar ve hastaların bu konuda bilinçlenmesi, gereksiz BT çektirilmemesi, çocuk hastalarda kullanılacak radyasyon dozlarının dikkatlice ayarlanması gibi önlemler riskleri azaltabilir.
     



  • Günaydın

  • Yetişkinlerde etkisi nasıl acaba

  • Zaten BT x ışınları kullanarak çalışıyor yani zarar vereceği açık ama başka alternatifi yok

  • sen enereden çıktın labaşka yapacak haber mi bulamadın
  • birader bu yaptığın paylaştığın bilgi yüzünden bu gece kabus gördüm.

    kanser kabusu gördüm. yemin ediyorum bu paylaştığın gece rüyama girdi. bak ben bu paylaşımı engellemiştim yine karşıma çıktı
  • Hasta: neyim var doktor?

    Doktor: bir iyi haberim bir kötü haberim var?

    Hasta: önce iyi haber.

    Doktor: birşeyiniz yokmuş.

    Hasta: peki kötü olan?

    Doktor: artık beyin kanseri olabilirsiniz.

  • Türkiye'de tüm kanser türleri gibi beyin kanseri riski de büyük ölçüde artmıştır. Sadece BT değil başka faktörlerde buna sebep olabilir.

    beyin kanseri hakkında daha fazla bilgi almak için Şunu Okuyun
  • "Yaklaşık 50 mGy'lik kümülatif dozlar vermek için çocuklarda BT taramalarının kullanılması, lösemi riskini neredeyse üçe katlayabilir ve yaklaşık 60 mGy'lik dozlar, beyin kanseri riskini üçe katlayabilir. Bu kanserler nispeten nadir olduğu için, kümülatif mutlak riskler küçüktür: 10 yaşından küçük hastalar için ilk taramadan sonraki 10 yıl içinde, bir fazla lösemi vakası ve 10.000 kafa BT taraması için bir fazla beyin tümörü vakası meydana geldiği tahmin edilmektedir, ancak klinik faydalar küçük mutlak risklerden daha ağır basmalıdır, radyasyon BT taramalarından alınan dozların mümkün olduğunca düşük tutulması ve iyonlaştırıcı radyasyon içermeyen alternatif prosedürlerin uygun olması halinde göz önünde bulundurulması gerekir. "
    "Yaklaşık 50 mGy'lik kümülatif dozlar vermek için çocuklarda BT taramalarının kullanılması, lösemi riskini neredeyse üçe katlayabilir ve yaklaşık 60 mGy'lik dozlar, beyin kanseri riskini üçe katlayabilir. Bu kanserler nispeten nadir olduğu için, kümülatif mutlak riskler küçüktür: 10 yaşından küçük hastalar için ilk taramadan sonraki 10 yıl içinde, bir fazla lösemi vakası ve 10.000 kafa BT taraması için bir fazla beyin tümörü vakası meydana geldiği tahmin edilmektedir, ancak klinik faydalar küçük mutlak risklerden daha ağır basmalıdır, radyasyon BT taramalarından alınan dozların mümkün olduğunca düşük tutulması ve iyonlaştırıcı radyasyon içermeyen alternatif prosedürlerin uygun olması halinde göz önünde bulundurulması gerekir. "Youjizz Pornhub Brazzers



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi joshbarnes -- 6 Ocak 2019; 22:18:40 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.