Şimdi Ara

Fanatikler dikkat! Futbol sizi mutsuz yapıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
438
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Futbol dünyayı daha üzgün hale getiriyor. Kanıt mı? Sussex Üniversitesi'nden ekonomist Peter Dolton ve George MacKerron yaptıkları bir çalışmayla, 3 milyondan fazla insanın mutluluk seviyelerini takip ederek, taraftarı olduğunuz takım kaybettiğinde yaşadığınız hüznün, kazandığınızda yaşadığınız sevinçten iki kat fazla olduğunu tespit ettiler. Bu da demek oluyor ki, Dünya Kupası finalinden sonra dünya daha mutsuz bir yer halini aldı.

    3 milyon kişinin kullandığı uygulama aracılığıyla kullanıcılara 0-100 arası ölçekte mutluluk değerlerini girmeleri istendi. Değerleri girerken aynı zamanda kiminle olduklarını ve ne yaptıklarını belirtmeleri de istendi. Konumları ise GPS aracılığıyla işaretlendi. Böylece o an stadyumda oldukları ya da biraz önce stadyumdan çıktıkları saptanabildi. Anlık kullanıcı sayısının 32.000’i bulduğu uygulamayla kişilerin takibi yıllarca sürdürüldü.

    Ayrıca Bkz.NIKE, NBA'in ilk dijital bağlantılı taraftar formasını tanıttı

    Verilerin daha sağlıklı işlenebilmesi için kullanıcıların, haftanın hangi günü ve günün hangi saati giriş yaptıkları, kiminle beraber oldukları gibi ayırımlar yapıldı. Böylece, kendinizi her defasında mutsuz hissettiğiniz kişiler ve/veya haftanın günlerinin etkisi değerlendirmede dikkate alınabilmiş oldu.

    Araştırmanın neticesine göre, takımı kazandıktan hemen sonra fanatik taraftarın mutluluğu ortalama 3.9 puan artış gösteriyor. Bu değer, müzik dinlemenin size verdiği mutluluk ile aynı. Öte yandan, takımınız kaybettiğinde ise mutsuzluk dereceniz 7.8 puan artıyor. Yani mutluluk düzeyinin tam iki katı. Bu değer, işe gitmek, ders çalışmak ya da sırada beklemenin size verdiği mutsuzluktan fazla.
     
     

    Değerler bununla da sınırlı değil. Bir fanatiğin mutluluk ve mutsuzluk düzeyi nerede stadyumda bulunmasıyla doğrudan ilişkili. Aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere değerler 2-3 katına çıkıyor. Sonuçlar oldukça etkileyici ve önemli.
     
     

    Araştırmacılardan Dalton, çalışmada adeta kendini gördüğünü, Newcastle United’ı desteklediği zamanlarda, takımının Wimbledon‘da yaşadığı mağlubiyetler sonrası deneyimlediğin hüznün tarif edilemez olduğunu hatırladığını söylüyor ve ekliyor: “tek başıma olmadığımı görmek beni rahatlattı”.

    Daha fazla üzülmelerine karşın taraftarların neden takımlarını desteklemeye devam ettiklerine ilişkin soruyu yanıtlayan Dalton, taraftarların genel olarak tahminlerinde kötü olduklarını, naif hareket ettiklerini, takımlarının kazanma ihtimalini kaybetme ihtimalinden daha yüksek gördüklerini, ayrıca takımları 5 maçtan 3’ünü kazanacaksa bunu kabul edilebilir bulduklarını söylüyor.
     
    Bu davranışların ekonomi ve sosyal hayat üzerindeki etkileri de azımsanmayacak cinsten. Takımı galip gelen taraftarların ekonomiye katkıları daha fazla oluyor. Öte yandan, Amerika’da yapılan bir çalışmada, NFL takımı beklenmedik şekilde yenilen taraftarın evinde aile içi şiddetin arttığı ortaya konmuş.







  • Sussex üniversitesini google’dan Araştıranlar?

  • Valla Beşiktaşın maçı var diye o gün çok mutlu oluyorum ha kaybedince mutsuz oluyosun ayrı mesele ama gene de büyük takım sonuçta 10 maçın 7sini kazanıyorsa 3ünü kaybediyodur.

    Ayrıca derbi maçı varsa o hafta komple hafta sonu maç var diye gene motive oluyosun.
  • Leş gibi kokudan beyni ekşimiştir.

  • takımlar kimin umurunda istersem türkiye dünya kupası finalinde kaybetsin hiç umurumda olmaz

    adamlar tiyatro çeviriyor bütün dünyayı kandırıyor. bütün maçlar şikeli. yeter ki kuponumuz yatmasın bahsimiz tutsun para gelsin.

    cebimizde ki para battıktan sonra tabi mutsuz oluruz. her zaman şikeciler kazanıyor. toplar sürekli direkten dönüyor kaybediyoruz.
  • Deivid kaleye şuuuutttt sözü ve ardından olanlarla aleyna tilkinin o sen olsan bari si aynı mutluluğu veriyormuş demek


    Demek ki orada da her yere üniversite açılıyor
  • Bunun için araştırma mı yapmışlar? Yahu fanatiklik mutlu da eder mutsuz da.. Senelerdir fark ettiğimiz; bildiğimiz bir şey zaten bu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çok saçma araştırma,çalışma adı herneyse tabiki stadyuma giden adam mutsuz olucak kaybedince birde grafiğe felan dökmüşler bilimsel çalışma gibi göstermişler bunu 3 yaşında ki çocuk bile anlayıp kağıda dökebilirdi
  • Insanlarin mutlulugunu olcmenin objektif bir yolu yok. Soruyorlar, 10 uzerinden kac mutlu olursunuz gibilerinden en fazla. Ayni seyi aci ceken hastaya da yapiyorlar. Olcum yapan alet ile olculen alet ayni alet ise objektiflik zaten beklenemez.
    Arastirmanin sonucu da pek bir yere baglanmamis. Hem yeterince objektif bulmadim, hem de pratik yasamda bu bilgiyi nasil utilize edecegimize dair bir ipucu goremedim.
    http://www.sussex.ac.uk/broadcast/read/44576

    Varilmaya calisilan nokta su, iki takimin kazananinin yarattigi mutluluk, kaybedenin yol actigi mutsuzlugu kompanse etmiyor. Yani sonuc ne olursa olsun genel bir mutsuzluk tablosu ortaya cikiyor gibi bir yere varmaya calisip bunun ekonomik ve sosyal sonuclarini analiz etmeye calismislar. Dusunce guzel de, basli basina bir spor musabakasinin sebep oldugu ekonomik hareketlenmenin yaninda bu calismanin sonuclarini pek sallayan olacagini sanmiyorum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.