Şimdi Ara

Canlılığın evrimini şekillendiren faktörler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
373
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
    Canlı topluluklarındaki gen dağılımlarının nesilden nesile değişmesi sürecine evrim denir. Antropoloji, biyoloji, paleontoloji, genetik gibi bilimlerin temelinde yer alan bir konudur. Evrimi ve mekanizmalarını anlamak nispeten kolay olsa da Dünya ekosistemlerindeki canlı çeşitliliğinin şekillenmesinde rol oynayan pek çok etkenin anlaşılması zor olabilir. Uluslararası bir araştırma ekibi, evrimsel uyarlanmaya ve nesil tükenmelerine yol açan temel faktörlerin birçoğunu hesaba katarak, bir bilgisayar simülasyonu geliştirdi.
     
    20 Temmuz 2018'de Science dergisinde yayınlanan çalışma, coğrafya ve iklim değişimleri arasındaki karmaşık etkileşimleri ele alıyor. Ayrıca çevresel koşulların, türlerin evrimsel geçmişini ve çeşitlenmesini nasıl etkilediğini öğrenmemizi sağlıyor. 
     
     
    Araştırmacılar, hem canlı türü olarak hem de iklimsel anlamda Dünya'nın en fazla çeşitlilik gösteren bölgesi olan Güney Amerika'ya odaklandı. Yaklaşık 14 milyon yıl önce oluşmaya başlayan And Dağları, canlıların evrimini incelemek için harika bir ortam oluşturdu. And, Dünya'nın en uzun dağ silsilesi ve tek tropik olanı. Üstelik gezegenin en büyük tropikal yağmur ormanı olan Amazon da burada yer alıyor.
     
     
     
    Araştırmacılar Güney Amerika'nın eski iklimini modellemeye çalıştılar. Geleneksel ve istatistiksel yaklaşımları iklim modellemeyle birleştirdiler. Model yaklaşık 800.000 yıl kadar geriye gidebiliyor. Ayrıca zaman zaman tekrarlanan buzlanma ve erime döngüleri arasındaki iklimsel değişimleri tahmin ediyor.
     
     
     
    Evrimsel sürecin kaçınılmaz bir sonucu olan türleşme, değişen iklim ve coğrafi özellikler gibi çeşitli faktörlerden etkilenen karmaşık bir süreçtir. Bu faktörler, popülasyonların bölünüp izole olmasına ve yeni türlerin doğmasına zemin hazırlayabilir.
     
    Bilgisayar modeli hazırlanırken, önceden belirlenmiş herhangi bir hedefe ulaşma amacı yoktu. Sadece temel süreçler hesaba katılmıştı. Model buna rağmen şaşırtıcı bir şekilde, günümüzdeki kuş, memeli ve bitki türlerinin haritalarına benzeyen biyoçeşitlilik haritalarını üretmeyi başardı. Böylelikle evrim sürecini etkileyen koşulların, belli algoritmalarla modellendiğinde ne kadar etkileyici olabileceğini gördük.
     
    Modelleme ekibinden Neil Edwards, "sonuçlarımız, yaşamın evriminin değişen fiziksel şartlarla ne kadar da yakından ilişkili olduğunu gösteriyor" dedi.
     







  • Basit mekanizmalarin, geri beslemeli fonksiyonlarin bu kadar karmasik komplike sistemler dogurabilmesi gercekten muthis bir olay. Temeli bu basit kurallara dayandigi icin simulasyonda benzer sonuclar alinabilmesi mumkun olmus.

  • Aman ha, TÜBİTAK bunları okuyup da siteyi kapattırmasın!

  • quote:

    Orijinalden alıntı: asenler

    Aman ha, TÜBİTAK bunları okuyup da siteyi kapattırmasın!

    Boş yapmayın, yazıya odaklanın
  • Evrim için en önemli mekanizma doğal seçilimdir. Bu seçilim bir çok faktörle ortaya çıkar ve canlıların yaşama başarısını belirleyen farklı özellikleriyle ön plana çıkarak değişik türlerin oluşmasına katkıda bulunur. Bu özellikler de DNA yarı korunumlu eşlenmesinden dolayı bir sonraki nesle aktarılır ve kromozom sayısı sabit tutulması sayesinde mayoz bölünme ile de türleşme sağlanır. Yoksa iki insanın çiftleşmesinden oluşacak canlının sincap olma ihtimali türleşmeyi bitirebilirdi.

    Mekanizmalar dediğimiz doğal süreçler basit ama bir o kadar da işlevseldir. Canlılığın oluşmasını sağlamak için gerekli olan ortamlar bu "basit" olan mekanizmaların doğal etkilerle oluşabildiği bir çok deney ile ispatlandı. Ancak insanların algısal olarak düştüğü en büyük yanlış "canlılık basit koşullarda oluşabilir." ifadesinde ki canlılığın sadece kendisinden ibaret olduğunu düşünmesidir. Aslında bakterilerden daha küçük canlılık vari oluşumlar kastedilmektedir.

    Ha ayrıca evrimi çürütebilecek bir anti teori üretilmiş değil "bilimsel" olarak bunu da belirtelim. :)





  • bakalım evrimin saçmalık olduğunu direk veya dolaylı olarak kim söyleyerek sonu gelmez sonuçlanmaz tartışmayı başlatacak.

    Empati den yoksun bir millet olduğumuz için karşı tarafın inançlarına ve düşüncelerine saygı duymak yerine, inançlarından ve inandıklarından ötürü onun geri zekalı veya yobaz olduğunu düşünüyoruz.

  • cceviz kullanıcısına yanıt
    Müslümanım ve karşı görüşe hakaret edenler haricinde kimsenin aptal olduğunu düşünmüyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Balinaların evrimi çok ilginç . Makale arıyorum cetaceans familyası ile ilgili . Varsa link vs. verebilirsiniz .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O arkadaşa kesinlikle katılıyorum. İşin şakası bir yana benimde bilgim ve görüşüm o yönde. Darwin zaten zamanında her şeyi açıklayabilen kusursuz bir bilim insanı olmadı. Bu genellikle hiç bir bilim insanının sahip olamadığı bir özellik. Misal Einstein bile yanlış, hatalı tespitlere, hesaplamalara sahip idi. Ancak omurgayı oluşturacak fikirler üretmek ve onların hala da çürütülememesi önemli olan şeydir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Irishman

    Balinaların evrimi çok ilginç . Makale arıyorum cetaceans familyası ile ilgili . Varsa link vs. verebilirsiniz .
    https://evrimagaci.org/balinalarin-arka-bacaklari-ve-evrim-1103

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Irishman

    Balinaların evrimi çok ilginç . Makale arıyorum cetaceans familyası ile ilgili . Varsa link vs. verebilirsiniz .
    Direkt olarak bununla ilgili değil ama bulabilirseniz Neil Shubin'in "İçimizdeki Balık" isimli kitabını tavsiye ederim.
  • saol bakarım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk okumam gerek siteyi atlamışım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.