Şimdi Ara

IBM, kupon sitesi Groupon'a patent davası açtı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
97
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Teknoloji dünyasının önde gelen şirketlerinden IBM, ABD'de son 25 yıldır en çok patent alan şirket konumunda. Sadece geçtiğimiz yıl 9 bin 43 patent alan şirket haliyle sık sık patent davalarıyla gündeme geliyor. Kullanıcılarına alışverişlerde kullanılmak üzere indirim kuponları sağlayan web sitesi Groupon da IBM'nin patent davalarından nasibini alanlar arasında. İlk olarak 2016 yılında yargı organlarına taşınan patent mücadelesi için IBM, Groupon'un 167 milyon dolar tazminat ödemesini istiyor.


     

    Dört patent için 167 milyon dolar 

    ABD'nn Delaware eyaletindeki bir federal mahkemede tazminat talebinde bulunan IBM avukatı John Desmarais, Groupon'un, IBM'ye ait dört farklı patenti ihlal ettiğini belirtiyor. Desmarais'in açıklamalarına göre ihlale konu olan patentler IBM tarafından Google, Facebook ve Amazon gibi şirketlere lisanslanmış durumda ancak Groupon ile herhangi bir lisans anlaşması yapılmadı. Şirketlerin patentleri kullanma karşılığında 20 ila 50 milyon dolar arasında ödeme yaptığını belirten Desmarais, Groupon'un da bugüne kadar patentlerden faydalandığı için 167 milyon dolar ödemesi gerektiğini düşünüyor.


     

    Groupon avukatı David Hadden ise IBM'nin açtığı patent davasının, fikri mülkiyet hakkının sınırını aştığını dile getirdi. Söz konusu dört patentten ikisinin 80'lerin popüler internet servis sağlayıcısı Prodigy tarafından kullanıldığını belirten Hadden bu patentin internet dünyasının temelini oluşturduğunu dolayısıyla IBM'nin tekelinde olamayacağını vurguluyor. Patentlerden en yakın tarihli olanı ise kullanıcıların Facebook veya Google hesaplarıyla bir web sitesine giriş yapabilmelerini sağlayan oturum açma teknolojisi. Hadden'e göre bu patent de küresel interneti kapsama gücünden yoksun.


     

    David Hadden ayrıca IBM'nin patent alma faaliyetini bir gelir modeli olarak kullanmasından şikayetçi. Hadden'e göre IBM olabildiğince fazla patent alıp lisanslamak veya çok sayıda patent davası açarak ciddi anlamda gelir elde ediyor. Buna karşılık Bloomberg'ün raporuna göre ise patent almak çok kazançlı bir faaliyet olsa da bu faaliyet IBM'nin tüm gelirlerinin sadece yüzde 2'lik kısmını oluşturuyor. 








  • bir gün birileri A dan Z ye tüm harflerin sesli sessiz isim haklarını aldığında !
    hiç kimse hiç bir şey söyleyemeyecek noktaya gelinecektir !

    A sesiniz titreşim hakları falanca müzik şirketine aittir.
    A sesini çıkartan tüm videolar için telif ödemek zorundasınız !
    hadi bakalım ! dedikleri noktaya eninde sonunda gelinecektir.

  • Umarım en kısa sürede o noktaya geliriz. Aksi halde bu sorun çözülmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Patentle ilgili bir bilginiz var mı? Bence yok. Böyle saçma bir yorum attığınıza göre.
    Global olarak kullanımda olan, bir maddenin temel özelliğini gösteren veya herkesçe bilinen bir şeyin patentini alamazsınız.

    Yani siz tutup " tahta " kelimesinin patentini alamazsınız. Aldığınız şeyin başka yerlerde kullanılamıyor veya size özel olması lazım. Eşsiz olması lazım.

    Adamlar zamanında kimsenin aklına gelmeyen bir şeyi yapmış ve patentini almışlar. İsterlerse genel kullanıma açık bırakırlar isterlerse para talep ederler. Bu onlara kalmış bir durum.
  • Koskoca ibm bak, rezillik

  • "bu faaliyet IBM'nin tüm gelirlerinin sadece yüzde 2'lik kısmını oluşturuyor."

    Geri kalan %98'i de yazar kasa satışından elde ediyorlar galiba(!). Eskinin liderlerinde ama yıllardır IBM'e ait yazar kasa dışında hiçbir ürünüyle karşılaşmadım.

  • NimbleSoul kullanıcısına yanıt
    IBM 2017'de 100.000 patent sınırını açtı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.