Şimdi Ara

Atomik boyutlara sahip grafen filtre, gazları çok yüksek oranda birbirinden ayırabiliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     

    Gaz karışımlarını bileşenlerine ayırmak, uzun yıllardır zorlu bir görev olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle sanayi bölgelerinde zehirli gazların havaya salınımının önüne geçilmesi için gelişmiş filtreler kullanılıyor. Buna rağmen, nihai bir başarı elde edildiğini söylemek çok zor.

     
    EPFL’de çalışan bir grup kimya mühendisi yaptıkları açıklamayla, atomik düzeyde grafen zar geliştirdiklerini, bu zarın ölçeklenebilir olduğunu ve gaz karışımlarını mükemmele yakın oranda bileşenlerine ayırabildiğini duyurdular.
     
     
     
    Gaz karışımlarını bileşenlerine ayırmak için uzun yıllardır polimerlerden oluşan sentetik zarlar kullanılıyor. Yapılan çalışmalar bu filtreler içerisinde en verimlisinin grafen olduğunu ortaya koymuştu. Ancak, grafen filtre üzerinde moleküler düzeyde delikler açmak ve ölçeklenebilir üretim yapmak, bilim adamlarının aşması gereken en büyük iki engeldi.
     
     
    Kimya mühendisi Kumar Varoon Agrawal yönetimindeki ekip geliştirdiği teknikle bu engelleri aştılar. Ekip, özel teknikleri sayesinde 1 mm2 alana sahip, 7 bar ve 250 oC’ye kadar dayanıklı grafen zar üretebildi. Her ne kadar, 1 mm2 küçük bir alan olsa da, bugüne dek üretilebilen grafen zarlar mikrometrelerle ölçülüyordu. Sözkonusu zar, metan ve hidrojen gazlarını % 0.025 hassasiyetle birbirinden ayırabiliyor. Bu değerler “nihai filtre geliştirildi” şeklinde yorumlanıyor.
     
    Yenilikçi üretim tekniğinin geliştirilerek sanayide kullanılabilir hale getirilmesi, hava kirliliğinin önüne geçilmesi ve içme sularının temizlenmesi gibi sağlığımıza ve yaşam kalitemize doğrudan etki edecek alanlarda kullanılması hedefleniyor.

     








  • bu isler oyle kolay yurumez, dun bulundu bugun kullandigin cihazda olsun hic bir malzeme icin mumkun degil. ilk plastikler gecen yuzyilin baslarinda ciktilar. o zamanda aynen grafen ile ayni tepki verildi. mucize malzeme olarak her gun yeni bir islev yeni bir plastik tipi bulunuyordu ama insanlarin hayatina yaygin olarak girmesi 1950leri buldu. bugun urettigimiz hemen her urunde plastikler mevcut, olmazsa olmaz bir urun. hafifligi, ucuzlugu ve dayanikliligiyla hayatimizi kolaylastiran bir malzeme. grafende ayni sureclerden gececek. ben yaslaninca hayatima girecekse onla ne isim var diyeceksen zamaninin otesinde bilim teknoloji haberlerini takip etme o zaman.
  • grafende masallah marvel evrenindeki vibranium gibi. her ise geliyor, herseyi yapiyor.

  • filtre tutar tutmasına ama devamlı temizlemek icap eder !
    atomik ebattaki bir kiri neyle nasıl temizleyeceksiniz ?

  • Rutin grafen temalı haberimizi okudunuz.

    "E ne zaman yaygın kullanımına başlayacağız bu Grafen denen mucizenin?"

    Önümüzdeki 100 yıl beklenmiyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Erasmus78

    Rutin grafen temalı haberimizi okudunuz.

    "E ne zaman yaygın kullanımına başlayacağız bu Grafen denen mucizenin?"

    Önümüzdeki 100 yıl beklenmiyor.
    bu isler oyle kolay yurumez, dun bulundu bugun kullandigin cihazda olsun hic bir malzeme icin mumkun degil. ilk plastikler gecen yuzyilin baslarinda ciktilar. o zamanda aynen grafen ile ayni tepki verildi. mucize malzeme olarak her gun yeni bir islev yeni bir plastik tipi bulunuyordu ama insanlarin hayatina yaygin olarak girmesi 1950leri buldu. bugun urettigimiz hemen her urunde plastikler mevcut, olmazsa olmaz bir urun. hafifligi, ucuzlugu ve dayanikliligiyla hayatimizi kolaylastiran bir malzeme. grafende ayni sureclerden gececek. ben yaslaninca hayatima girecekse onla ne isim var diyeceksen zamaninin otesinde bilim teknoloji haberlerini takip etme o zaman.




  • Gizli olan teknolojiler yavas yavas ortaya cikartiliyor.

  • Su filtre ciksin da Komur Santrali acarim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.