Şimdi Ara

NASA'da büyük hayal kırıklığı: 10 milyar dolarlık teleskop James Webb, tam 3 yıl ertelendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  •  

    Amerikan uzay ajansı NASA, James Webb Uzay Teleskobu'nu bir türlü uzaya fırlatamıyor. Uzay araştırmalarında yepyeni bir dönemin kapılarını aralayacağı düşünülen dev teleskobun fırlatılma tarihi, son 9 ay içerisinde tam üç kez ertelenerek 2018'den 2021'e kaydırıldı. Böylece teleskobun tahmini maliyeti de 8.8 milyar dolardan yaklaşık 10 milyar dolara çıktı.



    Bugün NASA'nın resmi YouTube adresin üzerinden bir açıklama videosu yayınlayan başkan Jim Bridenstine,"Webb'in tamamlanması ve fırlatılması sürecindeki bu ertelemeler nedeniyle hepimiz büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Ancak unutmamamız gereken bir şey var; burada yepyeni bir şey yaratmaya çalışıyoruz. En ileri teknolojileri kullanarak bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir görevi hayata geçirmeye çalışıyoruz." sözlerini kullanıyor.



    Bu tarz kompleks uzay görevlerinde nelerin ters gidebileceğini önceden kestirmenin çok da mümkün olmadığını da belirten Bridenstine,"Hatalarımızdan ders çıkararak ilerlemeye devam ediyoruz ve nihayetinde başarıya da ulaşacağız. Ekibimizin ara vermeden yoğun bir şekilde çalışmalara devam ettiğini çok iyi biliyorum. Tüm zorlukların üstesinden geleceklerinden eminim." ifadelerine yer veriyor.






    Yaklaşık 20 yıldır geliştirilmekte olan James Webb Uzay Teleskobu, NASA'nın ifadelerine göre uzay ajansının bugüne kadar üzerinde çalıştığı en maliyetli ve en kompleks bilim görevi olmuş. Teleskobun başlarda yalnızca 2 milyar dolarlık maliyetle 2007 yılı gibi fırlatılacağı düşünülürken zamanla fırlatılma tarihi 2021'e kadar ertelenmiş ve maliyetse 10 milyar dolara kadar çıkmış. NASA ise, bu tarz kompleks uzay görevlerinde geliştirilme sürecinin ne kadar süreceği ve toplam maliyet gibi konuların net olarak tahmin edilmesinin çok zor olduğunu söylüyor.



    Tab, James Webb gibi devrimsel bir teleskobun 2021 yılı gibi epey uzak bir tarihe kadar ertelenmiş olması tüm uzay meraklılarını da ciddi bir hayal kırıklığına uğratmış durumda. Ancak Hubble'da yaşanan ayna problemlerinin bir benzerini yaşamak istemeyen NASA ise, yapılan dev yatırımların boşa gitmemesi adına işleri ağırdan alıp teleskobu sorunsuz bir şekilde uzaya göndermenin peşinde. 



    James Webb'in yeni fırlatılma tarihi 31 Mart 2021 olarak belirlenmiş.

     
     


    Hubble'ın bilimsel varisi James Webb, uzayın sırlarını ortaya çıkaracak

     

    Dile kolay tam 28 yıldır adeta uzaydaki gözümüz haline gelen Hubble Uzay Teleskobu, her ne kadar bizleri hala şaşırtmaya devam ediyor olsa da artık çok daha yeni teknolojilerle donatılmış çok daha güçlü bir teleskoba ihtiyacımız olduğu da bir gerçek. Bu anlamda Hubble'ın bilimsel varisi olarak nitelendirilen James Webb, şimdiden tüm uzay meraklılarını heyecanlandırmayı başarıyor.



    NASA'lı bilim insanlarının da deyimiyle adeta bir "zaman makinesi" gibi çalışacak olan James Webb'in en büyük bilimsel amacı, bundan tam 13 milyar yıl önce, karanlık çağlardan hemen sonra oluşmuş evrenin ilk yıldızlarını ve galaksilerini keşfetmek olacak. Konuyla ilgili konuşan NASA yöneticisi Eric Smith de, James Webb ile keşfedebilecekleri şeylerin bir sınırı bulunmadığını belirtirken, "Big Bang sonrası oluşmuş ilk galaksilerden; Europa, Enceladus ve TRAPPIST'teki kimyasal hayat izlerine kadar, Webb evrenimizdeki tüm bu inanılmaz şeyleri araştırmaya koyulacak." ifadelerini kullanıyor.



    31 Mart 2021'de Fransız Guyanası'ndaki bir uzay üssünden Ariane 5 roketiyle birlikte fırlatılacak olan James Webb, kızılötesi gözlemin Dünya'ya yakın bölgelerde verimli olmaması nedeniyle Yeryüzü'nden yaklaşık 1.6 milyon kilometre uzakta konumlanacak. Bulunduğu bölge itibariyle Dünya'nın etrafında dahi dönmeyecek olan James Webb bugüne kadarki en büyük teleskop projesi. 17 ülkenin iş birliğinde bugünlere kadar gelen teleskobun yapacağı keşifleri tüm dünya büyük bir merakla bekliyor.
      







  • Elemanlar işi bu kadar uzattıklarına göre yövmiyeli çalışıyorlar heralde.

  • Bu teleskop bildiğim kadarıyla baya uzak bir yörüngeye girecek. Hubble da odak sorunu olduğunda mekik gönderip düzeltmişlerdi. Bunda o imkan da yok. Bu kadar titiz olmaları doğal.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DburakKoc -- 28 Haziran 2018; 10:48:17 >
  • Bu sefer hubble'dan farklı olarak ayna sorunları yok.

    Sorunları 5 maddede topluyorlar.

    1- İnsan hatası
    2- Testlerde ve denetimlerde ortaya çıkmayan sorunlar. Buna "embedded problems" diyorlar.
    3- Fırlatılması, güneş merkezli yörüngesine yerleşmesi ve kullanımı senaryoları üzerine aşırı iyimser yaklaşım.
    4- Oluşturdukları sistemin karmaşıklığı
    5- ilk defa üretilen parçalar (örneğin güneşin zararlı ışınlarından koruyan panel). Çünkü bu sefer dünya'nın manyetik alanının oluşturduğu kalkanın tamamen dışında kalacak.

    Bu sefer yapacakları işte o kadar deneyimsizler ki ve o kadar ilk olarak denenecek şey var ki, bu yüzden bu ertelemeleri yapmak zorundalar.

    James Webb'in 4 büyük amacı var. 4'ü de birbirinden değerli. Sabırlı olalım, nihayeti büyük olacak derim.

    Eğer James Webb Yörüngesine yerleşir ve başarılı olursa Modern çağın 7 harikasından 2. si olmuş olacak. Tabi bana göre.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 28 Haziran 2018; 12:3:37 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: xAdli

    Elemanlar işi bu kadar uzattıklarına göre yövmiyeli çalışıyorlar heralde.
    Götürü usulü anlaşma yapsalardı şimdiye çoktan bitmişti. Ah nasa ah, senin oraya bir adet Türk müteahhit lazım
  • 3 yıl sonrada kalkış sırasında inflak eder işin yoksa bekle bir 10 yıl daha

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kapasitesini boyutlarini dusununce calismaya basladigindan hubbledan cok daha buyuk kesifler yapmasi, evren tanimimizi kokunden degistirmesi cok olasi. biz hevesle bekledikce surekli gecikiyor. neyse gec olsun guc olmasin. bir hata kaza olursa yerine yenisini koymak en az yil, trump gibi dar kafali kasaba politikacilari iktidarda kaldikca belki bir daha hic bir zaman.

  • Aslında hedef aynı 2023

  • Trump ın bi öküzlük yapmasından korkuyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3 yil sonrasin kadar teknoloji daha da gelisir o zaman daha iyisi ile yollanir.

  • Kaç ülke destek veriyor bu işi neden tekelliğe vuruyorlar...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-3E5F5BDEA

    Kaç ülke destek veriyor bu işi neden tekelliğe vuruyorlar...
    Dostum sorunun cevabını bildiğimi tahmin ediyorum ama soruyu tam olarak anlamadım. Tekellikten kastın ne biraz açabilirsen yardımcı olmaya çalışırım.

    Yani teleskobun kullanımını neden sadece Amerika elde ediyor, bunu mu soruyorsun?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 28 Haziran 2018; 13:2:55 >
  • 3 yıllık erteleme sürecinde bir tane de yedeğinin yapımına başlanılsa (belki böyle bir plan vardır bilmiyorum) başarı şansı daha yüksek olur. İlkinin yapımında tecrübe yoktu her adım ilk adımı bu kadar uzun sürmesi normal bir süreç fakat artık şuanki konumlarına gelmeleri artık hem o kadar uzun sürmez hemde ilkine harcanan para kadar para harcanmaz ellerinde adım adım takip edebilecekleri neredeyse bitmiş bir proje var.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • eulogy kullanıcısına yanıt
    O teleskop yapımı için başka ülkelerden destek aldığını duymadım okumadım haliyle kendisi kullanacak ve ya keşfettiğini kendisine maal edecek tekelliği buna bağlıyorum... 20 50 ülke elele verse maddiyat hemen hemen ortadan kalkar keşifleri bütün ülkelerle ortaklaşa yapılması verilerin daha hızlı paylaşımcı olmasına neden olacağı kanısındayım. Tekerleği tekrar keşfetmek zaman kaybı gibi misali...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • BU habere üzülmemek elde değil, bu haber yerine fırlatıldı yörüngesine oturdu haberini okumak isterdim , ama yine beklemekten başka çare yok :(

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-3E5F5BDEA

    O teleskop yapımı için başka ülkelerden destek aldığını duymadım okumadım haliyle kendisi kullanacak ve ya keşfettiğini kendisine maal edecek tekelliği buna bağlıyorum... 20 50 ülke elele verse maddiyat hemen hemen ortadan kalkar keşifleri bütün ülkelerle ortaklaşa yapılması verilerin daha hızlı paylaşımcı olmasına neden olacağı kanısındayım. Tekerleği tekrar keşfetmek zaman kaybı gibi misali...
    Dostum şöyle açıklayayım.

    Öncelikle bu durumu Hubble üzerinden anlatmak isterim.

    Hubble, Nasa'nın ve Amerika'nın Büyük Gözlemevleri Programı'nın (Great Observatories Program) bir parçasıdır. Hubble'ın kendi programı ise Nasa ve Esa'nın ortaklığında bir projeydi. Bu yüzden de kulannım hakkı hem Nasa'ya hem de Avrupa Uzay Ajansı'na aitti.Hubble teleskobu'nun 3 aylık kullanım zamanlarının %85'i Nasa'ya, %15'i Esa'ya aittir.

    James Webb teleskobu ise yine büyük gözlemevi programı dahilinde Nasa, Esa ve Csa (Kanada Uzay Ajansı) tarafından projelendirilmektedir. Kullanım hakkını bu üç kuruluş katkıları doğrultusunda paylaşacaklardır.

    Bunun dışında özellikle spesifik teknolojilerde Nasa, Esa ve Csa dahilinde olmayan ülkenler de, bedava yani karşılıksız olarak projeye destek vermektedirler. Ürettikleri parçaları, cihazları karşılıksız olarak projeye hibe etmektedirler. Tüm uzay projelerinde bu böyledir. Bu ülkelerin bundan çıkarı, isimlerini duyurmak, deneyim kazanmak ve teknolojilerini test etmektir.

    Nasa, Esa ve Csa dahilindeki ülkeler ise bu ajanslara ayırdıkları bütçelere, bu üretimleri eklemekteler ve projeye mali katkılarını bunlar üzerinden hesaplamaktalar.

    Aslında Esa'nın da hubble ile gerçekleştirdiği bir çok keşif oldu veya Hubble'ın gerçekleştirdiği bazı keşifler paylaşıldı fakat Türkiye'de yaşadığımız için, Medyamız kapalı kutu gibi tamamen amerikan medyası odaklı veya kontrollü olduğu için, bu tarz haberlerle karşılaşma olasılığımız çok düşüyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 28 Haziran 2018; 13:30:11 >




  • eulogy kullanıcısına yanıt
    Tşk ettim...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xAdli

    Elemanlar işi bu kadar uzattıklarına göre yövmiyeli çalışıyorlar heralde.
    Türklerin bilime bakış açısını tek cümlede özetlemiş arkadaş, sağolasın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-CE3CA2C3D

    Türklerin bilime bakış açısını tek cümlede özetlemiş arkadaş, sağolasın.

    Alıntıları Göster
    Benim Türk olduğumu nerden biliyosun ? Yoksa Türkler aşağılamayı âdet mi edindin ? Yoksa aşağılık kompleksi mi var sende ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xAdli

    Benim Türk olduğumu nerden biliyosun ? Yoksa Türkler aşağılamayı âdet mi edindin ? Yoksa aşağılık kompleksi mi var sende ?

    Alıntıları Göster
    Bilimsel bir konuya gelip yovmiyle mi çalışıyolar hehehe yazan biriyle tartışmaya girmeyeceğim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.