Şimdi Ara

Hastaların ne zaman öleceğini tahmin eden yapay zeka

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Yapay zekanın en fazla denendiği alanlardan biri şüphesiz sağlık sektörü. Hastalara ait verileri analiz ederek hastaların; alzheimer veya akciğeri kanserine yakalanıp yakalanmayacaklarını tahmin eden veya kalp krizi riskini değerlendiren yapay zeka uygulamaları halihazırda çeşitli sağlık kuruluşlarında kullanılıyor. Google'ın, sağlık sektörüne yönelik yapay zeka uygulamaları geliştiren şirketi DeepMind Health ise çok daha kapsamlı veri analizi gerçekleştiren yeni bir yapay zeka geliştirdi. Hastalara ait farkli verileri dakikalar içinde inceleyen bu yapay zeka hastanın ne zaman öleceğini tahmin edebiliyor.


     

    46 milyar veri ile eğitildi  

    Geliştirilme sürecinde Stanford Üniversitesi, San Francisco Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi'nden bilim insanlarının da görev aldığı yapay zeka, ABD'deki iki hastaneden alınan 216 bin 222 yetişkine ait verilerin toplanmasıyla birlikte eğitilmeye başlandı. Hastaların; cinsiyet, yaş, etnik köken gibi kişisel verilerinin yanı sıra hastaya konulan teşhisler, daha önceki raporları, test sonuçları ve yaşamsal faaliyetleri de birer veri noktası olarak yapay zekaya verildi. Böylece her bir hasta için yüz binlerce veriyi ele alabilen yapay zeka toplamda 216 bin hastaya ait 46 milyardan fazla veri ile eğitilme sürecini tamamlamış oldu.


     

    Google'ın açıklamasına göre geliştirilen bu yapay zekanın ilk başarılı testi akciğer kanseri bir hastanın üzerinde gerçekleşti. Akciğerlerinde sıvı biriken ve hastanede tedavi gören hasta, hastanede çok sayıda testten geçirildi ve doktorlar hastanın yüzde 9.3 ihtinalle hastanede ölebileceğini tahmin etti. Hastaya ait verileri ve hastalık sürecini bir zaman çizelgesi halinde ele alan yapay zeka ise toplamda 175 binin üstündeki veriyi gözden geçirerek hastanın yüzde 19.9 ihtimalle hastanede öleceğini tahmin etti. Yapay zekanın bu tahmininden sadece birkaç gün sonra hasta, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.


     

    Şirketten yapılan açıklamaya göre yapay zeka tahminlerinde son derece başarılı. Hastaya ait veriler analiz edildikten sonra 24 saatlik süre zarfında hastanın öleceğini veya yaşayacağını yüzde 95 gibi oldukça yüksek bir doğrulukla tahmin eden yapay zekanın bu haliyle geleneksel tahmin modellerinden en az yüzde 10 daha başarılı olduğunu belirtiliyor. Öte yandan yapay zekanın algoritmaları sadece ölüme yönelik tahminler için kullanılmıyor. Hastaların ne zaman taburcu olacağı veya taburcu olduktan sonra 30 gün içinde hastaneye tekrar gelme olasılıkları da yapay zekanın tahminlerine konu oluyor.


     

    Sağlık personellerine yardımcı olacak 

    Tabi bir hastanın ne zaman öleceğinin tahmin edilmesi özellikle hasta ve hasta yakınları için rahatsızlık verici olabilir ancak yapay zekanın oluşturduğu raporu bütün sağlık personelleri ücretsiz olarak inceleyebiliyor. Böylece hastanede ölme ihtimali yüksek olan bir hasta için sağlık personelleri daha dikkatli davranabilir ve olası acil durumlara karşı çok daha hazırlıklı olabilir. Bu açıdan bakıldığında doktorlara asistanlık edecek gibi görünen yapay zekanın ne zaman kapsamlı olarak hastanelerde kullanılmaya başlanacağı ise henüz bilinmiyor.








  • Dolar 4.76 Tahmin edebiliyoruz

  • Yapay zeka bizim piyasada kafayı yer

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bilinç sahibi öğrenebilen bir Yardımcı yapay Zeka Cihazım olsa keşke Hayatta..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hasta: Ne kadar ömrüm kaldı?
    AI:10
    Hasta: 10ne? Yıl?
    AI:9
    AI:8..7

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.