Şimdi Ara

Aptallaşıyor muyuz? Gençlerin IQ'ları bir nesilde 7 puan geriledi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
0
Favori
2.019
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Orta yaş ve üstündeki kesimin, yeni genç nesli davranışları ve düşünce yapısı nedeniyle farklı bulması ve kendi dönemleriyle onları kıyaslaması yüzyıllardır tekrarlanan bir eylem. Günümüzde de bir önceki neslin, genç nesle yönelik şikayetlerine dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de şahit oluyoruz. Norveç'te yapılan bir çalışma ise bu şikayetlerin belirli noktalarda haklılık payı taşıyabileceğini gösteriyor. İngiliz The Times gazetesinin sonuçlarını ''çarpıcı'' olarak değerlendirdiği araştırma aslında endişe verici bir durumun habercisi olabilir.


     
     

    Norveçli araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışmanın sonuçlarına geçmeden önce çalışmaya konu olan verileri incelemekte fayda var. Norveç'te 1970 yılından beri askere alınan 18-19 yaşındaki erkekler askerlik öncesinde IQ testine tabi tutuluyor. 2009 yılına kadar yapılan bu testler araştırmacılara, 1952-1991 yıllarında doğan Norveçli erkeklerin IQ puanlarını karşılaştırma imkanı sunuyor. 


     

    IQ puanı nesilden nesile düşüyor

    Temel matematik, mantık yürütme ve dil kullanımı gibi geleneksel konuların yer aldığı IQ testinin sonuçlarına göre 1991 yılında doğan yeni genç neslin IQ puanı, 1975 yılı ve öncesinde doğan bir önceki nesle göre 7 puan geriledi. Yani bir 1975 veya daha erken bir yılda doğan Norveçli bir baba gençlik yıllarında, 1991 yılında doğan oğlunun bugün sahip olduğu IQ puanından daha yüksek bir puana sahipti.


      

    Tabi her nesil bir sonraki nesle yönelik pek çok şikayette bulunsa da aslında bu sonuçlar odlukça şaşırtıcı zira sonuçlar James Flynn tarafından bulunan Flynn etkisi ile örtüşmüyor. Flynn etkisine göre insanların IQ puanı son 70 yılda, her 10 yılda ortalama 3 puan artacak şekilde, yükseliş gösterdi. Özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın ardından dünya genelinde yaşanan restorasyon süreci ve yaşam standartlarının yükselmesi bizleri, IQ puanının sürekli arttığı sonucuna götürüyordu. Norveçli araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışma ise 1975 yılı ve öncesinde doğanların IQ puanı olarak zirvedeki nesil olduğunu ve bu tarihten sonra IQ puanlarında sürekli bir gerileme yaşandığını gösteriyor.


     

    Bu araştırma tek başına, sadece Norveç özelinde ele alındığında ülkelerdeki farklılıklar ve diğer dış etkenler araştırmaya konu olmadığı için kapsamlı sonuçlar vermeyebilir ancak İngiliz araştırmacıların yaptığı benzer bir araştırmada da her on yılda bir IQ puanlarının ortalama 2.5 ile 4.3 arasında gerilediği tespit edilmişti. Hem İngiltere'de hem de Norveç'te benzer sonuçlara ulaşılması dünya genelinde genç neslin IQ puanının, bir önceki nesilden düşük olabileceğini işaret ediyor.


     

    Çevresel değişiklikler mi, yanlış IQ testleri mi? 

    Yapılan araştırmanın sonucu kadar bu sonucun sebeplerine ulaşmak da son derece önemli ancak bu konuda ciddi bir fikir ayrılığı mevcut. Norveçli araştırmacılara göre bu düşüşün arkasındaki en büyük etken çevresel faktörler. Genel olarak insanların yaşam tarzındaki değişikliklerin, eğitim sistemindeki değişikliklerin, okuma alışkanlıklarındaki düşüşün ve hatta çocukların günlük olarak bir ekrana maruz kalma sürelerindeki artışın da IQ puanlarında düşüşe neden olabileceği belirtiliyor.


     

    Diğer bir görüşe göre ise IQ testleri çağdaş insanların zeka seviyesini tahmin etmek için uyarlanmadı. Söz konusu IQ testleri çağdaş eğitim modellerine ve genç bireylerin yaşam tarzlarına daha az uygun olan akıl yürütme modellerini kapsıyor. Bu durumda IQ puanının düşmesi genç nesilden değil testlerin yapısından kaynaklanıyor


     

    Son olarak ABD'de yapılan yakın tarihli bir araştırmada elde edilen bulgulara da değinelim. 9-11 yaşlarındaki 500 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre haftada en az bir kez balık yiyen çocukların IQ puanının, asla balık yemeyen çocukların IQ puanından ortalama 4.8 puan daha yüksek olduğu gözlemlendi. Balık yemenin çocukların zekasını geliştirdiğini ve daha iyi uyumalarına yardımcı olduğunu belirten araştırmacılar tüketilen gıdalar ile IQ puanı arasında ciddi bir bağ olduğunu ortaya koydu.




  • Telefonlar hayatıma daha çok girdikçe, dahada çok gerileyecek

  • Akıllı telefonlar aptal insanlar.
  • İşte bunları hep kıraathaneyle aşacağız diyen biri olursa adam yerine koymayın. İngiltere'de ortalama zeka seviyesi 101 iken ülkemizde malesef 88. Tabi bunda aptal insanların daha çok çocuk yapması gibi faktörler de rol oynuyor.

  • Oldukça çarpıcı bir haber. Sonuna kadar okudum. İnsan beyni de kasları gibi kullanılmadığında köreliyor. Mesela bir yeri bulmak için navigasyon nokta atışı olarak bizi ulaştırıyor ama yer - yön bulma yeteneğimizi köreltiyor. Bunun gibi birçok şey çok kolay hale geldi beyni zorlamak için çok az sebep kaldı.

  • Ben hep 50 iqluk düşündüğüm için etkilenmiyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Slaved by makarna -- 13 Haziran 2018; 20:59:34 >
  • Bence soluduğumuz gazlar ve yiyeceklerden

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle yukarıdaki haberin 3. bölümünde anlatılan şeyler bir tartışma konusu değil.

    Iq testlerinden elde edilen puanlar normatif ve standart puanlardır, doğrudan norma bağlıdırlar. Norm değiştikçe eski norma bağlı testler de değişmektedir yoksa ölçme aracı eskimeye yüz tutar ve güvenilir bir ölçüm gerçekleştiremez.

    Bu zaten iq testlerinin doğasında vardır. Yeni bir şey değildir.

    Örneğin 2. dünya savaşında amerikaya göç eden polonyalı ve rus mülteciler üzerinde amerikan ordusu zeka ölçümleri yapmış ve hepsini düşük zekalı olduğunu tespit etmiştir. Sonradan anlaşılmıştır ki uyguladıkları testin normları kuzey doğu amerika normları. Sonra doğru normu oluşturduktan sonra güvenilir ölçümleri yeniden gerçekleştirmişlerdir.

    Şimdi gelelim habere;

    Öncelikle şunu bilmek gerekir ki bir iq testinin ortalaması her zaman 100'dür. Eğer bir iq testinin ortalamasını örneğin haberdeki gibi 93 bulmuşsan (ki bulamazsın) o zaman eski normu yeni çocuklara uygulamışsın demektir. Ya da eski normdaki çocuklar ile yeni normdaki çocukları tek bir örneklemde tutmuşsun ve örneklemi yanlış belirlemişsin demektir.

    Çok bilinen ve karmaşık bir konu. Öncelikle psikolojik değişkenlerin nasıl ölçüldüğünü bilmek gerekir ve ölçme sonucunun ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Dünyada hiç bir yerde ortalamalar böyle doğrudan karşılaştırılmaz.

    Zeka ölçümü dediğimiz şey zaten bir teoriye dayanıyor ve o teorinin kökü tamamen göreceli olan ortalamadan geçiyor. Sen zaten eğer ortalamayı 93 bulduysan teoriyi yanlış uygulamışsın standart puanı yanlış elde etmişsin demektir.

    Özetle: Norm değişimi olduğu çok açık, bu sürekli olan bir şey. Zaten zeka testlerinin eskimemesi gibi bir durum sözkonusu olamaz. Örneğin Çukurova normu ile toronto normunu bir tutarsan olacak olan budur. Aynı 1980 normu ile 2010 normu gibi.

    The Times malesef popülist ve bilinen bir yaklaşımı yeniymiş gibi tekrar tartışmaya sunuyor. Eminim ki testleri yapan bilim insanları da bu durumu çoktan testlerin yapısına bağlamışlardır.

    Aynı her 2 yılda bir burçların tarihleri değişti ve süreleri değişti tarzı bir haber bu.

    Bir psikolojik değişkeni asla uzunluk gibi cetvel ile doğrudan ölçemezsin. Psikolojik değişkenler dolaylı yoldan yani davranışlarla ölçülür.

    Aynı şekilde bir psikolojik değişkeni sonsuza giden bir doğru olarak düşün. Bu doğru üzrinde 0 noktasını asla tespit edemessin.

    Aklına şu soru geliyor: Bu doğru üzerinde hiç referans noktası yoksa örneğin zeka puanını neye göre yerleştiriyorlar.

    Ortalamaya göre yerleştiriyorlar. Ortalama referans noktası olarak alınıyor. Her bir bireyin doğru üzerindeki gerçek konumu bilinmese de ortalamaya göre konumları tespit edilebiliyor.

    Bu iş puanların standartlaştırılması ile oluyor. İster 0 olsun ister yüz olsun ister 1000 olsun ortalama bireylerin ortalamaya göre konumları değişmiyor.

    Yani sen aslında bireyin zekasının gerçek puanını değil; bulunduğu grubun içindeki (kimden ne kadar daha zeki kimden ne kadar zeki değil) konumunu bulabiliyorsun.

    Örneğin sıcaklık için bu böyle değil, çünkü sen sıçaklık ile ilgili bir referans noktası bulabiliyorsun. Örneğin -273 derece. Bundan sonra elde ettiğin tüm ölçümleri bu - 273 dereceye göre konumlandırıp gerçek değerini bulabilirsin. Fakat zeka böyle değil hiç ama hiç bir referans noktası yok. Bu durumda bireylerin ortalamasını referans kabul edip bir bireyin puanını ortalamaya uzaklığından ve yönünden yorumlayabilirsin. Uzaklık için de varyans kullanıyorsun. Bu yüzden bir bireyin zekasını ölçmek için bir kendisi gibi olan bir grubun içinde yer alması lazım. İşte bu gruplar birbirinden farklı olduğu için norm kavramı ortaya çıkıyor.

    Sen bireyi ait olmadığı bir norm ve ait olmadığı bir grup içinde ölçersen muhtemelen gerizekalı çıkacaktır ki hayatınınj hatasını yaparsın.

    Özetin özeti: Zeka ile ilgili ölçme araçları eskiyor; geçerlik ve güvenirliklerini kaybediyor. Bu durum her zaman olan normal bir durum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 13 Haziran 2018; 20:21:55 >
  • eulogy kullanıcısına yanıt
    Donanımhaber'in seviyesi için fazla kaliteli ve açıklamalı bir yorum. Derhal bu mesajı değiştirip, "çöp" yazmanızı rica edeceğim.
  • Neğağ alakağa yağğ

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Soul741 kullanıcısına yanıt
    donanımhaberde iq testi yapılsa 95 gibi ortalama çıkar.
  • Birisi IQ dedi bu millet neleri gördü ince ince hesaplar elbet sonunda şaşar....

    Aptallaşıyor muyuz? Gençlerin IQ'ları bir nesilde 7 puan geriledi
  • KİNDARR NESİLL YETİŞTİRECEĞİZ
    DİNDAR NESİLL YETİŞTİRECEĞİZZ
    VE SONUÇ ?
    İŞTE SONUÇ BU



  • quote:

    Orijinalden alıntı: eulogy

    Öncelikle yukarıdaki haberin 3. bölümünde anlatılan şeyler bir tartışma konusu değil.

    Iq testlerinden elde edilen puanlar normatif ve standart puanlardır, doğrudan norma bağlıdırlar. Norm değiştikçe eski norma bağlı testler de değişmektedir yoksa ölçme aracı eskimeye yüz tutar ve güvenilir bir ölçüm gerçekleştiremez.

    Bu zaten iq testlerinin doğasında vardır. Yeni bir şey değildir.

    Örneğin 2. dünya savaşında amerikaya göç eden polonyalı ve rus mülteciler üzerinde amerikan ordusu zeka ölçümleri yapmış ve hepsini düşük zekalı olduğunu tespit etmiştir. Sonradan anlaşılmıştır ki uyguladıkları testin normları kuzey doğu amerika normları. Sonra doğru normu oluşturduktan sonra güvenilir ölçümleri yeniden gerçekleştirmişlerdir.

    Şimdi gelelim habere;

    Öncelikle şunu bilmek gerekir ki bir iq testinin ortalaması her zaman 100'dür. Eğer bir iq testinin ortalamasını örneğin haberdeki gibi 93 bulmuşsan (ki bulamazsın) o zaman eski normu yeni çocuklara uygulamışsın demektir. Ya da eski normdaki çocuklar ile yeni normdaki çocukları tek bir örneklemde tutmuşsun ve örneklemi yanlış belirlemişsin demektir.

    Çok bilinen ve karmaşık bir konu. Öncelikle psikolojik değişkenlerin nasıl ölçüldüğünü bilmek gerekir ve ölçme sonucunun ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Dünyada hiç bir yerde ortalamalar böyle doğrudan karşılaştırılmaz.

    Zeka ölçümü dediğimiz şey zaten bir teoriye dayanıyor ve o teorinin kökü tamamen göreceli olan ortalamadan geçiyor. Sen zaten eğer ortalamayı 93 bulduysan teoriyi yanlış uygulamışsın standart puanı yanlış elde etmişsin demektir.

    Özetle: Norm değişimi olduğu çok açık, bu sürekli olan bir şey. Zaten zeka testlerinin eskimemesi gibi bir durum sözkonusu olamaz. Örneğin Çukurova normu ile toronto normunu bir tutarsan olacak olan budur. Aynı 1980 normu ile 2010 normu gibi.

    The Times malesef popülist ve bilinen bir yaklaşımı yeniymiş gibi tekrar tartışmaya sunuyor. Eminim ki testleri yapan bilim insanları da bu durumu çoktan testlerin yapısına bağlamışlardır.

    Aynı her 2 yılda bir burçların tarihleri değişti ve süreleri değişti tarzı bir haber bu.

    Bir psikolojik değişkeni asla uzunluk gibi cetvel ile doğrudan ölçemezsin. Psikolojik değişkenler dolaylı yoldan yani davranışlarla ölçülür.

    Aynı şekilde bir psikolojik değişkeni sonsuza giden bir doğru olarak düşün. Bu doğru üzrinde 0 noktasını asla tespit edemessin.

    Aklına şu soru geliyor: Bu doğru üzerinde hiç referans noktası yoksa örneğin zeka puanını neye göre yerleştiriyorlar.

    Ortalamaya göre yerleştiriyorlar. Ortalama referans noktası olarak alınıyor. Her bir bireyin doğru üzerindeki gerçek konumu bilinmese de ortalamaya göre konumları tespit edilebiliyor.

    Bu iş puanların standartlaştırılması ile oluyor. İster 0 olsun ister yüz olsun ister 1000 olsun ortalama bireylerin ortalamaya göre konumları değişmiyor.

    Yani sen aslında bireyin zekasının gerçek puanını değil; bulunduğu grubun içindeki (kimden ne kadar daha zeki kimden ne kadar zeki değil) konumunu bulabiliyorsun.

    Örneğin sıcaklık için bu böyle değil, çünkü sen sıçaklık ile ilgili bir referans noktası bulabiliyorsun. Örneğin -273 derece. Bundan sonra elde ettiğin tüm ölçümleri bu - 273 dereceye göre konumlandırıp gerçek değerini bulabilirsin. Fakat zeka böyle değil hiç ama hiç bir referans noktası yok. Bu durumda bireylerin ortalamasını referans kabul edip bir bireyin puanını ortalamaya uzaklığından ve yönünden yorumlayabilirsin. Uzaklık için de varyans kullanıyorsun. Bu yüzden bir bireyin zekasını ölçmek için bir kendisi gibi olan bir grubun içinde yer alması lazım. İşte bu gruplar birbirinden farklı olduğu için norm kavramı ortaya çıkıyor.

    Sen bireyi ait olmadığı bir norm ve ait olmadığı bir grup içinde ölçersen muhtemelen gerizekalı çıkacaktır ki hayatınınj hatasını yaparsın.

    Özetin özeti: Zeka ile ilgili ölçme araçları eskiyor; geçerlik ve güvenirliklerini kaybediyor. Bu durum her zaman olan normal bir durum.
    Ne normundan bahsediyorsun iq testleri evrenseldir. Visual, spatial sana sorulan sorular sadece sekilden gorsellerden ve kendi dilinde mantik sorularindan ibaret

    Yazdigin seylerin cogu yanlis.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben düşürüyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: John WICK

    Ne normundan bahsediyorsun iq testleri evrenseldir. Visual, spatial sana sorulan sorular sadece sekilden gorsellerden ve kendi dilinde mantik sorularindan ibaret

    Yazdigin seylerin cogu yanlis.

    Alıntıları Göster
    Arkadaş işte buna gülüyorum ben ya.

    Arkadaşım benim işim bu işim. Mesleğim bu. Zeka ölçmek.

    Git mal mal bilgilerini başka kişiye anlat.

    Daha normun ne olduğunu, norm çalışmasının ne olduğunu bilmiyor, gelmiş bir şeyler anlatmaya çalışıyor.

    Al şu kitaptan ünite 4 - 5 oku.
    https://books.google.com.tr/books?id=Yx1GJqOS1VAC&printsec=frontcover&dq=Standardization+and+Norms+of+Psychological+Tests&hl=tr&sa=X&ved=0ahUKEwitlPOIntHbAhUhYpoKHVpfDNkQ6AEIJzAA#v=onepage&q=Standardization%20and%20Norms%20of%20Psychological%20Tests&f=false



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 13 Haziran 2018; 21:10:44 >
  • Hizli trenin komurle calistigini sanan bireylerin yuzbinlerce takipci alabildigi bir dunyada normal degil mi
  • Aptallaşarak ölüyoruz kısaca

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kolay hayatlar insani tembellestirir. Burasi donanim sitesi olduguna gore malum markanin isletim sistemide yeni nesile tembellesmeleri icin yardim ediyor.

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.