Şimdi Ara

Hayvanların gözünden dünya nasıl görünüyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Birçok hayvan, duyusal alanda insanlardan üstün yeteneklere sahip. Örneğin yarasalar avını bulmak için ultrasonik dalgalar yayarken köpek balıkları sudaki kanın kokusunu kilometrelerce uzaktan alabiliyor. Cell dergisinde yayınlanan bir araştırma insanların ise görme konusunda hayvanlara ciddi bir üstünlük sağladığını gösteriyor. İnsanların görme keskinliğinin pek çok hayvandan ciddi anlamda üstün olduğunu belirten araştırmacılar, hazırladıkları görüntülerle hayvanların gözünden dünyanın nasıl göründüğünü de paylaştı.


     
     
    *Aynı alanın sırasıyla insanın, kedinin, Japon balığının, sıçanın, sineğin ve sivrisineğin gözünden görünümü
     
     

    İnsanın görme keskinliği ortalamanın üstünde 

    Görüş alanındaki her bir derecede görülen döngü(siyah-beyaz paralel çizgi) sayısı ile ölçülebilen görme keskinliğinin ölçümü için günümüzde Snellen Testi en etkili yöntem olarak kabul ediliyor. İnsanlar derece başına ortalama 60 döngü görürken bu sayı 10'un altına düştüğünde kişinin görme engelli olduğu kabul ediliyor. Diğer canlılarda ise bu değerler çok daha düşük. Örneğin balıklar derece başına 40 döngü görürken böceklerin bir kısmı derece başına sadece bir döngü görebiliyor.


     

    Araştırmacılar insanlardaki görme keskinliğinin araştırmaya konu olan diğer türlerin ortalamasının üstünde olduğunu ve insanların görme keskinliği konusunda zirvenin bir basamak altında yer aldığını belirtiyor. Öte yandan kartal, akbaba ve şahin gibi yırtıcı kuşların derece başına 120 döngü görebiliyor. Bu sayede kendilerinden yüzlerce metre alçakta olan avlarını rahatlıkla gören bu yırtıcı kuşlar görme keskinliği konusunda insanların önünde yer alıyor.


     
     
    *Örümcek ağının; bir kuşun(solda) ve bir sineğin(sağda) gözünden görünümü. Kuş örümceğin ağdaki şekillerle verdiği uyarı mesajını net bir şekilde görürken sinek ağa çok yakın olmasına rağmen ne örümceği ne de ağı görebiliyor.  
     
     
     

    Hayvanların görme keskinliğini görüntülerle örneklemek isteyen araştırmacılar AcuityView isimli program geliştirdi. İnsan gözünün keskinliği ve insan gözüyle elde edilen görüntüleri, diğer canlıların göz keskinliğine göre yeniden oluşturan bu program diğer canlıların görme keskinliğinin ne kadar düşük olduğunu ortaya koyuyor. Tabi uzmanlar, görme keskinliği düşük olan canlıların bulanık görüntüleri doğru bir şekilde yorumlamak için farklı algılayıcılara sahip olduklarının da altını çiziyor. Böylece örneğin sivrisinekler; görüntü bulanık olsa da görüş alanındaki küçük bir hareketi dahi kolayca fark edebiliyor.

     
     
     
    *Bir kelebeğin; gıda arayan bir kuşun(solda) gözünden görünümü ve aynı türden bir diğer kelebeğin(sağda) gözünden görünümü







  • Sadece keskinliğe bakıp değerlendirme yapmak doğru olmaz. Düşük ışıkta görüş kabiliyeti ve görüş alanının genişliği de önemli şeyler

  • Birdaha bi insana körmüsün demicem.

  • Kedilerin bu kadar net görebildiğini bilmiyordum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • her canli kendi ihtiyaci kadar gorur. sinek dusuk cozunurluk gorur, her yer bulaniktir ama frame rate cok daha yuksektir, hizli hareketleri bizden cok daha iyi algilar, bu yuzden sinegi yakalamak cok zordur, en hizli hareketinizi bile rahatca gorur. kartal ve sahin gibi kuslar cok yuksekden fare, tavsan gibi ufak canlilari takip ettikleri icin gorusleri cok daha kesinkindir. retinalarindaki sensor yogunlugu insanin 2 katidir. sadece kesinlik degil renk cesitliligide daha yuksektir. insan gozunde kirmizi, mavi, yesil 3 renk sensor bulunurken kuslarda bunun yaninda uv isigi algilayan 4uncu tip sensor bulunur. dunyayi bizden cok daha renkli gorurler. bir gece avicisi olarak kedinin gozunun arkasinda isigi yansitan ayna benzeri fazladan bir katman vardir. goze giren isik bu katmandan yansiyip retinadan ikinci kere gecer, bu sayede en karanlik ortamda bile herseyi gorebilir. karanlikda gozlerinin parlama nedenide bu katmandir. insansa muhtemelen tum canlilar arasinda en iyi 3d goruse sahipdir. gordugu nesnelerin derinliklerini, ne olduklarini cok iyi ayirir. bir seyi gormek farkli seydir, ne oldugunu anlamak, hatlarini ayirabilmek ayri sey.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 9 Haziran 2018; 19:35:24 >




  • Aynısını yapın, görelim.


  • Kartal sahin filan es gecilmis anlasilan :D

    En ilginc olani sineklerin gorus acisi filan hic bahsedilmemesi ki yillardir bilinir ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smart1978 -- 8 Haziran 2018; 11:37:20 >
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    quote:

    Öte yandan kartal, akbaba ve şahin gibi yırtıcı kuşların derece başına 120 döngü görebiliyor.

  • Renk skalası, görüş açısı ve düşük ışık kriterleri olmadan olmaz.

  • Sivrisinek başka sistemleri ile görüyor.

  • İnanmayın beyler gerçek dünya böyle değil

  • gidi G kullanıcısına yanıt
    Dostum ne çözünürlüğü ne pikseli, IPS panel mi bu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birde kel kartalın nasıl gördüğünü koysunlar yanında kör kalırız :D

  • Valla sivrisinekler kör mör ama iyi saklanıyor namussuzlar.Küçücük boyuyla maskara ediyor adamı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: interwap

    Aynısını yapın, görelim.

    Kendimi kötü hissettim izleyince hocam bune

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sivrisinek denen illet hayvan sıckalıgı algılıyor görmese de olur:)

  • Kediler karanlıkta siyah beyaz görüyor. Daha doğrusu termal aydınlatma şeklinde karanlığı beyazlatıyor. Tıpkı karanlık bir videoyu program ile aydınlattığınız da oluşan görünti gibi...

  • ozmenakif kullanıcısına yanıt
    Ek olarak gorebildigi renkleri de eklemek lazim. Hayvanlarin cogu dikromat. Hatta bazilari monokromat. Yalnizca cozunurluk uzerinden gitmek cok gercekci sonuclar uretmemis. Onyillarca once yapilan cok daha gercekci calismalar var bu konuda.
  • Gozlugu cikarinca tam bir sinegim xD

  • Canlıların gece görüş performası neden karşılaştırılmamış? İnsanların gece görüş kabiliyeti vasat durumda, sineklerin ki ise muhteşem diyorlar. Bilim insanları diyor, bilim insanlarının yalancısıyım.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.