Şimdi Ara

Şiddet olaylarını takip eden yapay zeka destekli drone geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Drone'lara dayalı gözetleme fikri pek çok insanı rahatsız ederken bu drone'ların gelecekte silahlanması ve insanlara müdahale etmesi ihtimali yeni tartışmalara neden oluyor. Bu tartışmalara rağmen bilim insanları toplumsal şiddet olaylarına drone'larla etkili bir şekilde müdahale edebilmenin yollarını arıyor. İngiltere ve Hindistan'daki araştırmacıların birlikte çalışarak ortaya koyduğu yeni yapay zeka algoritması toplumsal şiddet olaylarına doğrudan müdahale etmese de olayların aydınlatılmasına katkı sağlayabilir.


     

    Bireylerin pozisyonlarını inceliyor 

    Araştırmacıların ''Gökyüzündeki Göz'' başlıklı makale ile detaylandırdığı sistemde ana bileşen 200 dolar değerinde Parrot marka bir drone. Mobil internet bağlantısı ile drone kaydettiği görüntüleri anlık olarak yapay zekaya iletiyor. Derin öğrenme ile eğitilen yapay zeka ise bireylerin pozisyonlarını inceleyip bu pozisyonları kendisine öğretilen şiddet eylemleri ile karşılaştırarak görüntüde herhangi bir şiddet unsuruna rastladığında o kişiyi işaretliyor. Böylece şiddet eyleminde bulunan kişi görüntüdeki diğer kişilerden ayrılarak daha detaylı bir şekilde incelenebiliyor.


     

    Geliştirilen yapay zekayı bazı şiddet senaryolarında test eden ekip, yapay zekanın başarı oranının yüzde 79 ile 94 arasında değiştiğini belirtiyor. Bu oran ilk testler için oldukça başarılı görünse de yapay zekanın gerçek hayatta kullanılması için yetersiz zira testlerin gerçek dünyayı yansıttığını söylemek pek mümkün değil. Bu durumun farkında olan araştırmacılar da testlerde, günlük hayattaki kalabalık ortamların aksine çok az insanın yer aldığını ve kişilerin abartılı hareketlerde bulunarak adeta yapay zekanın dikkatini çektiğini belirtiyor.


     

    Öte yandan yapay zekanın öğrendiği şiddet eylemleri de sınırlı. Sadece 5 tip eylemi öğrenen yapay zeka; boğma, yumruk atma, tekme atma, ateş etme ve bıçaklama eylemlerini ayırt edebiliyor. Ayrıca yapay zeka algoritmalarının eylemi anlaması için bu eylemlerin, bilim insanlarının yapay zekaya öğrettiği şekilde gerçekleşmesi de şart. Bu nedenle yapay zekanın gerçek dünyada kullanılmadan önce eylemlerin gerçekleşme şekline yönelik yeni şeyler öğrenmesi ve çok daha fazla teste tabi tutulması gerekiyor.


     

    Bu eksikliklere rağmen geliştirilmeye oldukça elverişli olan teknolojinin ilerleyen yıllarda kullanılma ihtimali oldukça yüksek. Tabi yapay zeka destekli bir drone'un kullanılması için ilk olarak aşılması gereken bir ikilem var. Bir drone tarafından hareketlerinin takibe alınması insanlar için rahatsız edici olsa da drone'ların kullanım amacına göre toplumdaki bireylerin taviz verebileceği düşünülüyor. 

     
     







  • Bu çağda bunlardan bir cacık olmaz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Burada drone'u çalarlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Slaved by makarna -- 7 Haziran 2018; 23:58:43 >
  • Slaved by makarna S kullanıcısına yanıt
    :D :D

  • Arkadaşlar Ekrem71 haber yapmıyor bugünlerde.İşten mi ayrıldı acaba?

  • yapay zeka ve havacılık alanında oluşan gelişmeler doğrultusunda gelecekte hava araçlarının günlük kullanımda artacağı düşünülmektedir.Örneğin polislerin puanda uçan motosikletler kullanması gibihttps://mekjet.com/blog/68-polisler-artik-hoverbike-ile-daha-hizli inceleyebilirsiniz.saygılarımızla.

  • Destek amaçlı bence makul. Zira kalabalık alanı insanın gözetlemesi gerçekten zorlaşabiliyor ama gökten izleyen bir sistemin uyarılar vermesiyle kamera görüntülerini inceleyen ekibin yönlendirmesi çok daha kolay olacaktır müdahale gerektiğinde.

  • Dronelar güvenlik için ne kadar fazla kullanılıyor, özellikle Çin'de. Peki izinsiz alınan görüntülerdeki kişilerin rızası ne olacak? Yani kavga filan ayırt edecek hali yok, herkesi çekiyor sonuçta. E ben görüntülenmek istiyor muyum bakalım..?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.