Şimdi Ara

Microsoft, verileri su altında depolayacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
62
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Greenpeace'e göre dünya genelinde harcanan elektriğin yüzde üçü veri merkezlerini işletmek için kullanılıyor. Bu miktarı azaltmak ve gürültülü, sıcak ve genellikle yanlış yerlerde konumlandırılan veri merkezi anlayışı değiştirmek isteyen Micorosoft ise yaklaşık beş yıl önce Project Natick isimli çalışmayı başlatmıştı. Bu çalışma ile veri merkezlerini su altına taşımayı ve sunucuları su altından yönetmeyi planlayan şirket, testlerin ardından operasyonel ilk veri merkezini suya indirdi.


     

    Beş yıl boyunca müdahaleye ihtiyaç duymayacak 

    Project Natrick kapsamındaki ilk su altı veri merkezi İskoçya'nın Orkney Adaları'nda deniz tabanına yerleştirildi. Karada üretilen yenilenebilir enerjiden güç alan veri merkezine enerji aktarımı ise adanın elektrik şebekesinden çekilen bir kablo ile sağlanacak. 864 sunucuya ev sahipliği yapan su altı veri merkezinin toplam depolama kapasitesinin 27.6 petabayt olduğu belirtiliyor. 5 yıl boyunca herhangi bir bakıma ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlanan veri merkezinde araştırmacılar önümüzdeki 12 ay boyunca incelemelerde bulunup merkezin güç tüketimini ve dış etkenlere olan direncini ölçecek.


     

    Veri merkezini taşıyan konteynerler soğutma sistemine sahip olsa da Microsoft, su altındaki düşük sıcaklık ile soğutma masraflarının önemli ölçüde azalacağını düşünüyor. Şirket ayrıca veri merkezlerini su altına taşımanın kullanıcılar açısından da faydalı olacağını düşünüyor. Dünya nüfusunun yarısının deniz kıyısına 200 kilometre uzaklıkta yaşadığını belirten şirket böylece kullanıcılara daha yakın noktalara konumlandırılmış veri merkezleri ile daha iyi çevrim içi deneyim vadediyor. 

     
     







  • Mission: Impossible - Rogue Nation

  • Kutuplara kursalarmış diye düşündüm başta fakat uzaklık ve olası sorunda ulaşım da önemli sanırım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kafaya bak ya adamlar neyin pesinde

  • İyi güzel de orada su sıcaklığı düşükse ve bununla eğer soğutmaya da girişirlerse sonuç ısınma üzerine olmayacak mı zaten. Tabii bir veri merkezi küçük etki yaratır ama herkes buna kalkarsa sanırım hem ekolojik olarak (o düzeyde yaşayan canlılar açısından) hem de hava durumu açısından etkileri olacaktır.

  • Ula denizleri kirletmeyin, balıkları öldürmeyin, buzulları eritmeyin!!!

  • Ankara yaşıyorum :( acaba Ankara'da gece/gündüz gürültü teröristlerinden kurtulmak bizde bu yöntemi kullansak olur mu?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: St Batuhan

    İyi güzel de orada su sıcaklığı düşükse ve bununla eğer soğutmaya da girişirlerse sonuç ısınma üzerine olmayacak mı zaten. Tabii bir veri merkezi küçük etki yaratır ama herkes buna kalkarsa sanırım hem ekolojik olarak (o düzeyde yaşayan canlılar açısından) hem de hava durumu açısından etkileri olacaktır.
    Devasa boyutlarda, çok büyük alanı kapsasaydı dediği olabilirdi. Ama şu haliyle zararsız görünüyor. Ayrıca soğutmanın tamamını suyla sağlamayacaklar. Dikkat edersen soğutma masraflarını önemli ölçüde azaltacak denmiş. Dediğin mantıklı ama bana pek olası gelmedi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 津波

    Devasa boyutlarda, çok büyük alanı kapsasaydı dediği olabilirdi. Ama şu haliyle zararsız görünüyor. Ayrıca soğutmanın tamamını suyla sağlamayacaklar. Dikkat edersen soğutma masraflarını önemli ölçüde azaltacak denmiş. Dediğin mantıklı ama bana pek olası gelmedi.

    Alıntıları Göster
    Zaten ben de tekil olarak değil, çoğu firmanın yapması durumuna göre sıkıntı olabilir diye düşünüyorum. Evet şu aşamada soğutma tamamen de su ile gerçekleştirilmeyecektir ama öyle bir çok kütlenin tamamen ısı yalıtımı olmadan bulunması ısıda etki edecektir. Eğer tamamen yalıtım yapılabiliyorsa da dış kısımdan çok büyük bir farkı olmayacaktır gibi geliyor. Yine de zaman içinde bu konudaki yatırımları falan görerek yorumlarız.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.