Şimdi Ara

MIT'deki araştırmacılar tıbbi implanlatları uzaktan kontrol etmenin yolunu keşfetti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
87
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Nanorobot ya da mikroskobik robot olarak isimlendirilen oldukça küçük boyuttaki aygıtlar, ilerleyen yıllarda tıp sektörünü tamamen değiştirebilir. İnsan vücuduna yerleştirilen birer tıbbi implant olan bu araçların, doğrudan hastalıklı hücreye yönlendirilerek kanser ve nörolojik hastalıklar başta olmak üzere farklı hastalıklar üzerinde mevcut tedavi yöntemlerinde çok daha etkili olacağı düşünülüyor. Bununla birlikte bu araçların insan vücuduna yerleştirildikten sonra uzakta kontrol edilmesi pek kolay değil. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları bu sorunu aşmak için çalışmalar yaparken MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)'deki araştırmacılar yeni bir yöntem keşfettiklerini ve bir prototip geliştirdiklerini duyurdu.


    Pek çok araştırma ekibinin aksine MIT'deki ekip implantları kontrol etmek için radyo dalgaları doğrudan kullanmanın yeterli olduğunu düşünmüyor. Araştırmacılara göre radyo dalgaları dokunun alt kısımlarına doğru ilerlerken istenilmeyecek şekilde dağılabiliyor ve bu durum implantla iletişim kurmayı güçleştiriyor. Ekibin sunduğu çözüm önerisi ise yine ekip tarafından geliştirilen bir anten sistemine dayanıyor. ''Vivo Networking'' olarak adlandırılan bu sistem klasik radyo dalgası ile yönlendirmeden biraz farklı.


     

    Batarya kullanmadan güç sağlayacak 

    Sistemdeki anten ile implantlara, her biri farklı frekansta bir dizi radyo dalgası yollayan ekip daha sonra radyo dalgalarının bir noktada çakıştıklarını ve birlikte hareket ettiklerini belirtiyor. Bu birlikte hareketin en keskin hale geldiği noktada ise radyo dalgaları tıbbi implantla iletişime geçebilecek ve dahası ona güç verebilecek enerjiye ulaşıyor. Böylece tıbbi implanta bir batarya da yerleştirilmesine gerek kalmıyor. Pirinç boyutundaki bir implant ile yöntemi test eden ekip ilerleyen safhalarda implantın çok daha küçük hale gelebileceğini belirtiyor.


     

    Sistemin en avantajlı yanı ise vücut içindeki implantla iletişime geçme ve onu yönlendirme noktasında oldukça başarılı olması. Sistemi domuzlarda test eden araştırmacılar implantın domuzun derisinin 10cm altına yerleştirildiğinde, 1 metre uzaktan sistemi kontrol edebildiklerini açıkladı. İmplant eğer cildin hemen alt kısmına yerleştirilirse bu kontrol mesafesi 38 metreye kadar çıkabiliyor. 


     

    Çalışmanın liderlerinden Yardımcı Doçent Doktor Fadel Adib,  “Bu küçük implante edilebilir cihazların pilleri olmamasına rağmen, artık onlarla vücut dışında bir mesafeden iletişim kurabiliyoruz.” derken geliştirdikleri sistemin yeni tıp uygulamalarının önünü açacağını ifade ediyor. Ekibe göre hastalar bu tip tıbbi araçları yutabilir veya bu araçlar vücudun farklı bir bölgesinden doğrudan deri altına implante edilebilir. Sistem ile bu her iki uygulamada da tıbbi aracın hastalığı kaynağına ulaşması ve taşıdığı ilacı doğrudan hastalıklı hücrelere uygulaması mümkün olacak.








  • Herşey yalan bilim gerçek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Geleceğin suikastleri şekilleniyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Uzaktan kontrol sıkıntı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • şimdi mıçtık. Yakında uzaktan kontrol edilebileceğiz.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.