Şimdi Ara

İlk yerli hidroelektrik santral türbini üretildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

    Hidroelektrik santral bileşenlerinin yerli olarak üretilmesini sağlamak için 2015 yılında başlatılan MİLHES projesinin ilk ürünü ortaya çıktı. Türkiye’de tasarlanan, test edilen ve üretilen türbinlerin Antalya’nın Düden Çayı üzerinde kurulu Kepez-1 HES’e takılması için çalışmalar başladı.
     

    Kepez-1 HES’e takılacak türbin üretiminin en kritik aşamalarından biri olan model türbinin tasarımı ve testleri TOBB ETÜ’de gerçekleştirildi. Testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından HES’e takılacak gerçek boyutlardaki türbinin üretimini de İzmir’de kurulu Gimas A.Ş. yaptı. Projenin jeneratör tasarımını TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi üstlenirken, üretimi ise TEMSAN tarafından yapıldı.

     

    Ekim'de yeniden elektrik üretecek 

    Türkiye’de üretilen ilk türbinin 36 bin haneye elektrik sağlayan Kepez-1’e takılması için mayıs ayı itibariyle enerji üretimi durduruldu ve eski ekipmanlar sökülmeye başlandı. Santralin ekim ayı itibariyle yeni ekipmanlarıyla birlikte elektrik üretmeye başlaması planlanıyor.

     
     

    Yurtdışındaki testlerin maliyeti 400 bin euro 

    Projenin TOBB ETÜ’deki yürütücüsü Prof. Dr. Selin Aradağ Çelebioğlu’na göre Kepez-1 kapasitesindeki bir santralin sadece model testlerinin yurtdışında yapılmasının maliyeti 400 bin euro. Türkiye’de özel sektöre ve kamuya ait 600’ün üzerinde hidroelektrik santral bulunuyor. Sadece kamuya ait santrallerin yenilenmesi bile bu yolla 250-300 milyon euro’ya ulaşabilir.








  • Vatan haini görmek isteyen bu tarz haberlere bakmalı.. yorumlarda kendilerini hemen belli ederler. Ki ben Türkçe yazan herkesin de Türk olduğunu düşünmüyorum. Mesela global forumlarda ben İngilizce yazıyorum bu beni Amerikalı yada İngiliz yapmıyor. Doğal olarak Türk düşmanı çok ama çok insan burada yazı yazıyor. Türkiye'de yerli milli ne yapılsa hazımsızlık yaşıyorlar. Ülkenin borcundan dem vuranlar gelişmiş ülkelerin borçlarına bşr baksınlar mesela. Ağızlarının sularını akıtarak gıpta ile baktıkları amerikanın kaç trilyon dolar borcu olduğunu görseler mesela yada gelişmiş diğer Avrupa ülkelerinin borçlarına bir baksalar komij duruma düşerler. Bir akıllıda bu şimdi mi yapılıyor o zaman halimiz b.k yazmış. Ee yani öncesinde sizin gibi zihniyetler bi b.k yapmadıkları için bunları yapmak demek ki bu son hükümetlere kalmış. Keşke o zaman yapsaymışlarda şimdi daha yenilerini , gelişmişlerini üretiyor olsaydık. Daha önce yapılmamış olan bir şey için şimdikileri kötülemek kadar cahilce birşey olabilir mi? Dediğinşz gibi öncekiler yapmamış diyeceğiniz bir şey varsa öncekilere diyin ve artık yaptıkları içinde yapanlara teşekkür edin. Yani bir insan nasıl olurda kendi kendini böyle küçük düşürebilir anlamak zor. Neyse dediğim gibi düşmanların hoşuna gidecek tarzda haberler değil bunlar. Onların zoruna gider, gocunurlar. Ne demişler it ürür, kervan yürür...
    Bazı mekanik sistemler için yerli tabiri kullanılmaz. Brezilya'daki odun da, Kanada'daki odun da aynı işlevi görür; değirmen mantığı hep aynıdır. Ayrıca, hidroelektrik mekaniğini ilk kullananlar onun yerlisidir, ancak bunda yerlilik aranmaz. Şu ülkeye koca bir yerlilik dersi verilmeli, yerlilik nedir öğretilmeli. Rüzgar türbinleri, güneş panelleri yerli değildir; her bölgenin ekonomik şartlarına göre kendi öz kaynaklarından ortaya çıkardığı bir mekaniktir.

    Ayrıca, Düden Çayı genel olarak karstik kaynaklı bir akarsu, yer yer yeraltına sızıp tekrar yer yüzüne çıkıyor. Debisi ve yağış alanı karstik kaynaklar dolayısıyla yüksek de olsa yazın buharlaşma faktörü ve eğim şartları HES için çok doğru bir seçim değil. Bizim mühendislerimiz budur arkadaşlar, yapacak bir şey yok.
  • Kurban olduğum memleket yürümek yetmez Uç artık Uçççççççç
    Allah yolunu açık etsin.

  • Seçim açıklamasından sonrasına bakmıyorum öncesi önemli Haftaya AY'a TÜRK BAYRAĞI dikilse bile kararım değişmeyecek :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kepezli biri olarak donanımhaber'de adını görünce heyecanlandım :D

  • Keşke her gün seçim olsa. Mars’a yol bile yapacaklar yakında.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sercan.S kullanıcısına yanıt
    Atılım nedir öğren gel

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bazı muhaliflerimiz var o türbinin elektriğini kullanmaz.
  • biz türbinin beynini yapacağız beynini... :D

  • Toplu akpli blok konusu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Malzemeleri islenmeleri vs yerli mi ?

    Yoksa yine toplama ithal bilesenler mi var ?

    Bilgisayar sistemi yazilimi donanimi yerli mi ?

    Yerelestirilmis ama gavur ecnebi yazilim kodlari uzerine yerli hizmet denilmesi abes kacacak gibi ...

  • emeği geçenleri tebrik eder,aynı yatırımları yerli uçak üretimimiz içinde yapılması dileğiyle.Saygılarımızla.

  • ülkelerin dış borçlarına bakman yararına

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sercan.S kullanıcısına yanıt
    Onlar atılımları görmüyor sende yapılan hataları görmüyorsun.
    Ne farkınız var birbirinizden?
  • siyaset kötü şey

  • her şey yerli olmaya başladı ama bu forumdaki troller yerli olamadı:)

  • sinirden dişlerini sıkanlar görüyorum

    yazılarında kendilerini belli etmişler....
  • Bunun Akp kafası ile zerre alakası Yok tebrikler yapan ekibe

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine gelmiş kendinden olmayanlara "istemezükcüler, vatan haini" yaftası yapıştıranlar. Sorsan, ülke uçuyor da biz izin vermiyoruz. Bunları yapanlar da dinsiz, vatan haini dedikleri üniversitelerden mezun kişiler.



    Onun haricinde yapılan şey hakkında yorum yapmaya bile gerek yok, ülkemiz için, somut olarak, yapılan her şey bizi geleceğe ve ileriye taşıyacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2015 yılında başlanmış 2018'de sonuca ulaşmış güzel bir projeye bikbiklenen arkadaşlar

    "Ülkemize hayırlı olsun"

    demek çok mu zor?
  • Seçim haberleri vol 161628250371358

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.